sem to sice nepatří, ale tady to žije
scháním šikovného a klidného paznechtáře pro naši krávu Julču, má tak 220 kg a pěkný rohy, zadní nohy ještě jdou, ale ten předek ? jsme na dohled od Kolína.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ze zkušeností mohu říct, že jakovicím se do podzima nohy samy srovnaj. Na všech kusech děláme až po prvním otelení a to maj stejně nohy uplně v pořádku.
Na krávy si bez klece ale netroufám.

dotaz neznalce: Vím, že se kravkám dělají paznehty v klecích, ale lze krávu naučit na zvedání nohou a výdrž při ošetřování paznehtů?
mine - já pevně doufám, že ano, kor když mám jednu píďa krávu, jen nemám nikoho, kdo by držel nebo řezal, za mlada jsem pod dohledem prováděl korektury u koní, tak snad kravičku podle šablony bych pod dohledem taky nějak dal, jen ten zkušenější parťák mi chybí
přezdívka - dřív taky neměli ty dnešní super klece, je ale pravdou, že krávy museli chodit, na tele se klec nedělá , brusky jsou moderní vymoženost co urychluje a usnadňuje práci,.

přesně, takhle jsem taky uvžovala - "dřív klece nebyly", ale je fakt, že to po čem chodili splnilo asi taky svůj úkol. Třeba se někdo ozve, kdo takovou kravku má. Si říkám, že pokud se učí už od telete, tak by to nereálné nebylo...

Ani nemusí být učené od telete na zvedání nohou. Pokud se kravínskejm kravám dělaj nohy jednou ročně, tak to neznamená že to znají a že se při tom nesnaží zbourat chlív a zabít všechny okolo sebe, ale jde to i bez klece.
Přední nohu prostě dva drží a jeden šťípe kleštěma a pak zabrušuje pilníkem na to určeným.
Zadní noze se nad patu dá smyčka provazu (dost lidí si plete patu s kolenem), dá se pod ní ještě klacek se kterým se otáčí tak, aby provaz stehno zaškrtil, noha se položí dozadu na stoličku a už se pazneht upravuje. Když to tak jednou k nám do kravína přijeli dělat nějací cikáni, tak jsem tomu nevěřil, že to tak zvládnou (500 krav) ale jo, oni to tak udělali.
Takže jo, jde to i bez klece a brusky.
Kleště na to mám, klidně půjčím, ale to je asi tak všechno Ještě bych dodal že kravka musí být jednou stranou u zdi, nebo nějaké zábrany, ať se do ní dá zapřít. Při tom stahování achylovky se ještě fixuje držením- a jakoby nadzvedáváním za slabinu.
A k té brusce - kdo to nezná, nech to bruskou raději nedělá.
Osobně bych raději koupil ohlávku a kravku denně vodil po asfaltu, ať si to obrousí sama
Přesto ale držím palce, ať to nějak vyřešíte.
Jerseyku jsme zvládli ve dvoujku, ale to jsem byl ještě mladý a krásný, vlastně odvážný.

jé já napsal stehno, ale ale nad patou je přece lejtko

Tak tak, kdyz nam jezdili chlapi na staceny a ajsiry nebo co jsem to kdysi dojili, tak prijelo asi pet chlapu z toho tri pubertaci. Natlacili kravu na stenu ve chlive a expert pracoval. U jersey verim ze dva stacili. Tam jde spis o to ji nepolamat :).

u nás to ani nedělali vedle stěny, ale přímo na stání, jen si krávu uvázali víc na krátko, aby nemohla hlavou ze žlabu.

Jo, to mi připomíná mě, když jsem řekla dobře, koukneme krávě na paznehty - měla je strašný - vzala jsem provaz, uvázala jsem si nohu, přehodila provaz přes vysoké hrazení asi tak ve výšce mé hlavy, pověsila jsem se na ten provaz - a kráva nic, pořád vesele stála všema čtyřma na zemi.
Já prostě k dobytku můžu tak odebírat krve

Stačí zezadu kopnout do kolena, jak se jí podlomí tak ona jí zvedne.
Ty přední nohy jdou hezky, ale s těma zadníma se manipuluje mnohem hůř.
A ty zadní hlavně takhle neuvazujte.

napsal(a):
Stačí zezadu kopnout do kolena, jak se jí podlomí tak ona jí zvedne.
Ty přední nohy jdou hezky, ale s těma zadníma se manipuluje mnohem hůř.
A ty zadní hlavně takhle neuvazujte.
ne, byla to přední. a nezvedla jí ani náhodou. ani náznakem. ale nebylo to moc spolupracující zvíře, neochočený masňák.
No, krávy nejsou moje parketa, ale stačí mi někdy ty naše nespolupracující potvory. Když se některá rozhodne, že u paznehtů prostě neposedí, mám co dělat. Onehdy jsem jednu musela povalit na bok a sednout si na ní. A ta mrcha se zvedla i se mnou, tak jsem se vezla na ovci proti směru jízdy. Čekala jsem, že to vzdá, ale vzdala jsem já, když zaběhla pod smrk s větvemi až k zemi... Tak má teď hotové jen 3 paznehty.

No právě když nespolupracujou, tak jim to koleno chce v jeden okamžik prokopnout a zároveň zatáhnout za provaz který jim tu nohu zvedne nahoru. Pokud spolupracujou tak jim tu nohu stačí přizvednout. Dřív se takhle vyvazovala přední noha u krav, které kopaly při dojení, protože kráva nechce zůstat stát jen na 2 aby se třetí mohla kopat.
To aby se tak nevyvazovala zadní jsem psal spíš tak obecně pro ostatní, protože to fakt není dobrej nápad.