Dobrý den...máme 4týdení jehňata a u tří jehňat se začala asi před 14dny dělat boule pod čelistí může to být tak brzy příznak za červení? Vet řekl že je to brzy aby se parazit takhle projevoval...
nepasú sa na nejakých strumigénoch? to nie je bottle jaw. Inak pri začervení by bottle jaw súvisel so stratou krvného proteínu, mali by veľmi bledé sliznice-skontrolujte. U tej jednej to vyzerá len ako thymus ale ďalšia to má nejaké veľké(foto môže skreslovať), tak neviem či to nebude skôr klasická struma z deficitu I.. aj keď mi príde divné že by sa im začala robiť v dvoch týždňoch veku.
tu je príklad ako vyzerá jahňa so zväčšeným thymusom (mliečna struma-zväčšený brzlík, sama postupne zmizne keď prestanú piť mllieko) http://www.goatbiology.com/images/youngkatram.jpg. Na foto jahňa zo stáda plemena katahdin, kde to mali všetky jahňatá, boli zdravé a rýchlo rastúce. Píšu že čím väčší opuch tým lepšie rastúce boli.
ondrejnuhlicek
napsal(a):
Dobrý den...máme 4týdení jehňata a u tří jehňat se začala asi před 14dny dělat boule pod čelistí může to být tak brzy příznak za červení? Vet řekl že je to brzy aby se parazit takhle projevoval...
Viděla jsem to u jehňat plemene dorper a bylo mi řečeno, že je to normální. Měla to opravdu jen jehňata pod matkami. Samo to časem zmizelo.