Capko zufalo meci

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2018 09:03

Ahojte. Moze mi niekto prosim poradit? Mame 2 kozenky. Dospele, ktore sme si kupili pred mesiacom. Su v pohode, krasne sa pasu. V sobotu sme si k nim kupili capka 2 mesacneho, krasneho nadherneho AN podieloveho. Lenze nase 2 mile premile kozenky capka neprijali, alebo mu chcu dat najavo, ze tomu tuna velia oni 2. Chudacik len chodi a meci. Ked sme pri nom v zahrade, vsetko je ok, pasie sa, nasleduje kazdy nas krok. Ked zisti, ze tu nie sme, spusti neskutocny mekot. Mam mu zadovazit kozenku rovnako staru 2 mesacnu, aby mal seberovneho partaka? Vecer, ked kozenky zatvorime, on ma oddelenu cast, vtedy uz pekne cusi.

14.6.2018 09:36
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já myslím, že se mu stejská po mamince. A počkala bych pár dní, však on i kozenky si zvyknou.

14.6.2018 09:44

Presne tak, je to mimino.2 mesice se u koz odstavuje normalne? Nevim nemam zkusenost, jehnata pod tri mesice je taky takovy na hrane.2 mesicni bych neprodal ani nahodou.

14.6.2018 09:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak kozenky jsou někteří schopni odstavit hned po narození a pak libovolně, co nejdříve. Mléko=peníze.
Také nemám kozky, ale ovčí mamky při odstavu na třech měsících smutněj, bečej, vemínka se jim dlouho stahujou. Lidi už chtěj vypásat, naléhaj na prodej, chápu to. Proto bahníme nejradši počátkem února, pak se dobře prodaj jehnata na výpas.
Naše trojčata suffolky pijou stále, i když už je jim bezmála 4 měsíce.

14.6.2018 10:45
Bekkky

XXX.XXX.229.66

Tohle ví nejlíp Oreb, ale měla jsem kozu, která kůzlátka krmila dobrovolně tak do 6-7 týdnů a pak už nechtěla. Takže jsem trochu přikrmovala, ale tohle je spíše opravdu psychické. Stýská se mu. A za rodiče bere vás, protože kozy dokud se bude snažit od nich napít, ho budou odhánět. Tak holt musíte vydržet a jestli máte mléko, dala bych mu večer láhev. Nebo ráno a večer. Aspoň pěkně naroste, v tomhle věku stejně ještě jen na pevnou stravu je brzo.

14.6.2018 11:52

Ty dvě udělaly partu a nějaké mimino si je musí teprve získat. Kdyby byla jen jedna, ujala by se ho, ale takhle dělá hrdinku jedna před druhou. Nezbývá, než počkat, až se nad ním smilují a budou se tetky o něho starat. Stýská se mu po mamce, dva měsíce je fakt brzy, ani snad nejde o to mléko, ale je samo. I když je v tom věku lidi často prodávají, o měsíc později by to bylo mnohem lepší. Buďte na něj hodní, ale nerozmazlete si ho. Myslím, tím, abyste za ním nešli, kdykoliv si zamečí, ale jen když Vy chcete. Za měsíc za dva to bude lepší. Další kůzle nekupujte, pokud vyloženě nemáte v úmyslu rozšířit chov. Ony ty dvě dospělé kozy taky budou mít někdy mladé a je lepší si nechat z těch, aby byl klid.
Ony i ty kozy, které máte teprve měsíc, nejsou dost zvyklé, takže fakt jim dejte všem čas. Pokud ho nebudou ohrožovat na životě, moc se jim do toho nepleťte.

14.6.2018 12:07

Dakujem pekne za rady. On je strasne rozkosny. Mame ho pusteneho na celom pozemku a chodi stale za nami. Lahne si a kludne prezuva ale len ked sedim pri nom. No tak sa zo mna a mojho mama hotela stala kozia mat . Jedna z koz ma rohy. Ja ho nemozem dat s nimi do vybehu lebo ho naberie na ne.

14.6.2018 12:35

Jen ho klidně k nim do výběhu dejte, ona ho nabere jednou dvakrát a on se poučí, jak se má k dospělé koze chovat. Měl by mít nějaký úkryt, aby tam mohl zalézt, kdyby byly kozy na něho zlé. Třeba jen paletu opřenou našikmo o zeď, kde může zalézt mezi paletu a zeď do té šikminy. Vy nejste jeho druh a i když se Vám to líbí, děláte mu špatně, když ho nenaučíte pobytu s ostatními kozami. Čím dřív, tím líp, ať není vázán k Vám, ale ke stádu. Aby z něho vyrostl klidný sebevědomý kozel, ne nějaký rozmazlený fracek, to byste určitě nechtěli. Že mečí, je blbé, ale neutěšujte ho, jen se tam občas ukažte a třeba ho pohlaďte nebo pochovejte. Nepravidelně, ne pořád.

14.6.2018 12:48

Vonku na zahrade sa k nim priblizi ked idem s nim. Vtedy si ani kozy k nemu nedovolia. No akonahle sa vzdialim startuju po nom. Ked sme ho v sobotu priniesli hned chcel ist koze ku cecku. Odohnala ho. Odvtedy sa boji. On nebol odstaveny. ale bol s mamou v stade, rovnako ako jeho sukmenovci. Preto mu zrejme chyba. Ach jaj.

14.6.2018 12:57

Přesně jak píšete, ach jaj. Zkuste mu udělat nějaký úkryt, jak jsem napsala. Když ho trochu nadhodí koza rohama, ještě ho tím nezabije a on se příště před ní schová. On si zvykne a ony na něho taky. Chtěl by si z některé kozy udělat mamku, ale ta ji dělat nechce, proto ho odhání. Za měsíc za dva už to nejspíš bude dobré.

14.6.2018 13:10

Dakujem pekne za radu.

14.6.2018 22:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nepřidělávejte si problémy do budoucna ještě větší, než máte dnes a opravdu dejte na rady Oreb. Uděláte dobře.

15.6.2018 12:32

Vcera poobede sme ucinili pokus. Nahanala ho najprv koza bez rohov potom koza rohata. Je sranda, ze ked ho rohana nevidi tak meciii. Ale dostal zato poriadnu supu chudak. Dnes to zopakujeme. Nenechala som ho vonku, prsi. Ale aspon neplace, je ticho. Skusala som mu davat mlieko, nechcel. Ani z flasky ani z misky. Pekne zerie srot aj sa pasie. Prvy den sice pozeral na travu ze co s tym, ale uz sa rozozral.

15.6.2018 12:43

Ked sme si priniesli tie 2 biele kozenky, mne sa zdalo, ze rohana je kotna. Ujo nam povedal, ze urcite nie je. Nemala ani mlieko, bola zasusena. V zivote som kozu nedojila, ale som ju rozdojila. Najprv nam dala len pol stamperlika, potom deci, az sme sa dopracovali ku 400 ml. Kozenka dojena nebola asi, lebo sme zvadzali boj. Uz mam ruky ako sumo z nej. Dnes krasne stoji, nepreba ju ani drzat. Kozenka zacala mecat.2 dni stala a mecala. Sialene. Nikto nevedel preco. Az kym sme nezistili ze " nekotna" koza RODI. Lenze kozliatko v nej uhynulo a vychadzalo z nej ako lego. Este, ze mame dobreho veterinara. Tak teda budem kozenku dojit 3x denne nech sa riadne rozdoji. Asi tolko na Tom nasom dvore.

15.6.2018 16:15
kozí dech

XXX.XXX.193.215

Vidíte a při tom se dá gravidita před porodem jednoduše poznat pohmatem. Dovedete si představit, co ta koza zkusila za ty 2 dny, kdy se nemohla okozit? To poznáte, až budete sama rodit.

15.6.2018 21:40

Ja to mam uz za sebou . kozenka tiez. Uvidime na buduce ked bude kotna u nas.

16.6.2018 22:37

Gravidita u lidí se snad dá snadno poznat pohmatem, ale březost u kozy se snadno nepozná nijak, leda ultrazvukem. Takže si z toho, TYaJA, nic nedělejte, že se Vás tu někdo snaží shazovat. Ale možná by stav kozy a kůzlete byl jiný, kdybyste ji nedojili, když byla březí.Jenře když Vás někdo ujišťuje, že určitě není, je jasné, že s tím nepočítáte. Mohlo to být i tím, že se stěhovala jinam, protože změna prostředí taky není v době březosti často bez následků. Příště to bude lepší smajlík.

17.6.2018 13:52

Kazdy sa uci na vlastnych chybach a skutocne ked mi niekto nechce poradit, tak nech mi radsej nepise. My robime vsetko preto, aby sa kozenky u nas mali co najlepsie. Poradit mi moze len clovek ktory tiez chova zvieratka vie co to obnasa a hlavne chce poradit, tak ako Vy Oreb. Capka sme nechali s kozenkami ako ste mi poradili. On ssice meci aj ked sa nanho len pozru, obcas ho ponahanaju, ale akutocne mu neublizuju. Ja verim, ze sa to podda a bude to OK. C

19.6.2018 16:11
kozí dech

XXX.XXX.193.215

Březost (graviditu nebo jak chcete) poznám pohmatem u svých koz 6 týdnů před porodem (okozením nebo jak chcete) naprosto bezpečně. Ukázal mi to veterinář. Příspěvek kolegyně jsem neměl v úmyslu shodit, ale docela mi vadí, když někdo nechá kozu mečet dva dny a jen nad tím mudruje, "čím pak to jen asi může být?". Asi se neshodneme, protože mám k chovu a ke zvířatům poněkud jiný přístup.

Přidejte reakci

Přidat smajlík