Tak si naše ovecka vybrala den plny blesku a bouřky. Přišla jsem pozdě.becela u malého po porodu a bylo mrtvé.je mi to tak líto.kdy se doc kam nějakých mladých.oddojuju mlezivo do mrazáku.pro c se o něj nepostarala a nechala v dešti?jak dlouho je mlezivo.kdy mohu mléko použít pro nás?píšu na mobilu. Omlouvám se za nesrovnalosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s Janinkou. Problem bude jinde nez v.tom, ze bylo v desti. Ted uz je teplo. Asi uz je to jedno, zkoumat, cim to bylo..zivot jehneti to stejne nevrati
Preji, at uz mate timhle smulu vybranou na mnoho mesicu dopredu a at s nami muzete sdilet na vlaknu, co Vam zas udelalo radost!

S tim destem jak se to vezme. Vloni me porodila touhle dobou a tri dny lilo fest. Pristresek na ty pastvine mam miniaturni a ovce s jehnetem se tam nehnala. Chladno bylo jako ted. Ale spis jestli to jehne nelezelo na blate? Ted uz je to ale vedlejsi.
napsal(a):
S tim destem jak se to vezme. Vloni me porodila touhle dobou a tri dny lilo fest. Pristresek na ty pastvine mam miniaturni a ovce s jehnetem se tam nehnala. Chladno bylo jako ted. Ale spis jestli to jehne nelezelo na blate? Ted uz je to ale vedlejsi.
Nelezelo na blate.na trave.durch mokré.nohy ještě v blane.
napsal(a):
Souhlas s Janinkou. Problem bude jinde nez v.tom, ze bylo v desti. Ted uz je teplo. Asi uz je to jedno, zkoumat, cim to bylo..zivot jehneti to stejne nevrati
Preji, at uz mate timhle smulu vybranou na mnoho mesicu dopredu a at s nami muzete sdilet na vlaknu, co Vam zas udelalo radost!
Tak zřejmě není konec smůly.Dnes mi zmetala kozenka.

Mate to zacarovane? Myslim, ze na tohle funguje se na vsechno na par dni vykaslat, nechat to na hlave nekomu jinemu a jet si nekam na chvili prijit na jine myslenky.
Jak sama vidite, tak ani to, ze maji zvirata vasi peci a dohled, neovlivni, jak to priroda zarizuje...

gajdovka
napsal(a):
Z jakého důvodu koza předčasné.ve 4.měsíci porodi ?
těch možností je opravdu mnoho. v praxi se zjišťují jen některé infekce - podle metodiky zdraví by takové koze měla být odebraná krev a státní zakázka je test na Q horečku a brucelózu.

příčin existuje určitě mnoho. Každopádně vyzmetaná jehňata a kůzlata by se snad měla posílat na veterinu ať to prozkoumají. Teď z hlavy nedám co na nich zkoumaj, ale je to státní zakázka, tak chovatel snad nic neplatí. Většinou se to neřeší, ale když % vyzmetání přesáhne nějakou neobvyklou hranici, tak bych se nad nějakou takovou pitvou zamyslel.
Jak to bylo s tím jehnětem, víš jistě že nebylo porozený třeba o nějaký čas taky dřív? Kdy šel beran do stáda?
Kolik porodů se u tebe už letos nepovedlo?

napsal(a):
příčin existuje určitě mnoho. Každopádně vyzmetaná jehňata a kůzlata by se snad měla posílat na veterinu ať to prozkoumají. Teď z hlavy nedám co na nich zkoumaj, ale je to státní zakázka, tak chovatel snad nic neplatí. Většinou se to neřeší, ale když % vyzmetání přesáhne nějakou neobvyklou hranici, tak bych se nad nějakou takovou pitvou zamyslel.
Jak to bylo s tím jehnětem, víš jistě že nebylo porozený třeba o nějaký čas taky dřív? Kdy šel beran do stáda?
státní zakázka je odběr krve. test na brucelózu a q horečku.
pitvu zmetku by si chovatel musel platit. ale je samozřejmě možné jí nechat udělat.

Jo brucelóza. Nechci někoho mystifikovat, ale tedy potraty mohou být způsobené právě brucelózou a ta by se dala diagnostikovat jak vyšetřením krve matky, tak pitvou zmetka, ne? Myšleno tak, že veterináři dám zmetka, on mu odebere krev a tu pak pošle na SVU a já vetovi jen zaplatim za úkon, hemosku a kafinu. Nebo je tohle uplné sci-fi?
Bodlinko, jaký má být tedy správný postup chovatele při nalezení zmetka?
napsal(a):
toto jsou první a hned katastrofa, uvidím podruhé a pak to budu řešit radikálně.

napsal(a):
Jo brucelóza. Nechci někoho mystifikovat, ale tedy potraty mohou být způsobené právě brucelózou a ta by se dala diagnostikovat jak vyšetřením krve matky, tak pitvou zmetka, ne? Myšleno tak, že veterináři dám zmetka, on mu odebere krev a tu pak pošle na SVU a já vetovi jen zaplatim za úkon, hemosku a kafinu. Nebo je tohle uplné sci-fi?
Bodlinko, jaký má být tedy správný postup chovatele při nalezení zmetka?
diagnostikovat se dají věci různě, jde o to, co je státní zakázka a co je nařízené. Nařízený je odběr krve zmetalek bezprostředně po zmetání, vyšetřuje se brucelóza a q horečka, z toho jednoho séra.
je to nařízené a zároveň tohle je státní zakázka.
pitva zmetka s kultivací z obsahu žaludku taky zjistí brucelózu, ale státní zakázka to není. teda je, jen za předpokladu, že a) neznám matku, které odebrat krev b) existuje podezření z nákazy
takže správný postup chovatele je držet se metodiky zdraví a když zmetá ovce/koza, nechat co nejdřív odebrat krev.
všechno ostatní je volitelné a platí si to chovatel sám.
moonika
napsal(a):
ach, to je smola :( Dúfam a prajem nech ostatné pôrody sú v poriadku.
Tá čo potratila inak vyzerá v poriadku? Placenta vyzerala normálne?
jj, chudinka, masírovala jsem ji, ev.měla bolesti, vyšlo to, ožila, placenta vyjela, zase žere a je ok, jak jsem viděla kopýtko a studenou nožku, pomalu jsem zatáhla, aby se dlouho netrápila, hned jsem schovala, aby ani neviděla a nebrečela.To ovenka, chudinka, u mrtvého musela trpět celý den, než jsem dojela.
napsal(a):
diagnostikovat se dají věci různě, jde o to, co je státní zakázka a co je nařízené. Nařízený je odběr krve zmetalek bezprostředně po zmetání, vyšetřuje se brucelóza a q horečka, z toho jednoho séra.
je to nařízené a zároveň tohle je státní zakázka.
pitva zmetka s kultivací z obsahu žaludku taky zjistí brucelózu, ale státní zakázka to není. teda je, jen za předpokladu, že a) neznám matku, které odebrat krev b) existuje podezření z nákazy
takže správný postup chovatele je držet se metodiky zdraví a když zmetá ovce/koza, nechat co nejdřív odebrat krev.
všechno ostatní je volitelné a platí si to chovatel sám.
ježišmarjáá, ještě se zamotám se zákonem, nestrašte, mám toho už tak dost, mám ve stádu kozenu, která útočí hlavou na ostatní kozeny, tak třeba ji škaredě uhodila, myslím si.O původu kozeny, která předčasně porodila se od býv.majitele nedozvím nic.Lhal mi o ní vše, že je březí, nebyla, že má dva roky, neměla, takže, bůhví, proč se jí zbavil.Byla v hrozných podmínkách, podle toho, jak se bojí dodnes, ale ke mě jde, důvěřuje mi, ze začátku mrkala, jen člověk zvedl ruku, byla špinavá, dovezli ji svázanou v kozelci v autě s uhlím.

Dík Bodlinko.

gajdovka
napsal(a):
ježišmarjáá, ještě se zamotám se zákonem, nestrašte, mám toho už tak dost, mám ve stádu kozenu, která útočí hlavou na ostatní kozeny, tak třeba ji škaredě uhodila, myslím si.O původu kozeny, která předčasně porodila se od býv.majitele nedozvím nic.Lhal mi o ní vše, že je březí, nebyla, že má dva roky, neměla, takže, bůhví, proč se jí zbavil.Byla v hrozných podmínkách, podle toho, jak se bojí dodnes, ale ke mě jde, důvěřuje mi, ze začátku mrkala, jen člověk zvedl ruku, byla špinavá, dovezli ji svázanou v kozelci v autě s uhlím.
ale jasný, může to být tím, že jí jiná koza práskla do břicha. nebo milion jiných příčin.
ale prostě máme nějakou metodiku kontrolu zdraví a nařízené vakcinace. to je užitečný dokument, tam je napsáno, co všechno chovatel musí udělat, co je nařízené, a co z toho platí stát.
a jedním bodem je právě odběr krve zmetalek. to je povinné a platí to stát. že na to většina chovatelů kašle už není můj problém, ale měli byste to aspoň vědět a kašlat na to vědomě...
napsal(a):
ale jasný, může to být tím, že jí jiná koza práskla do břicha. nebo milion jiných příčin.
ale prostě máme nějakou metodiku kontrolu zdraví a nařízené vakcinace. to je užitečný dokument, tam je napsáno, co všechno chovatel musí udělat, co je nařízené, a co z toho platí stát.
a jedním bodem je právě odběr krve zmetalek. to je povinné a platí to stát. že na to většina chovatelů kašle už není můj problém, ale měli byste to aspoň vědět a kašlat na to vědomě...
NA NIC NEKAŠLU, KDYŽ VÍM, UDĚLÁM, DÍKY, KREV MI ODEBERE, PŘEDPOKLÁDÁM, VET.
Bekkky
napsal(a):
Nemohlo se stát, že se zvířata hodně vylekala? Nedostal se k nim třeba cizí pes, nebo z té bouřky? Několikrát jsem zažila, že ze stresu můžou opravdu potratit, nebo s nestarat o mláďata.
To by mohlo vysvětlit, proč obě najednou, přesto že byly každá v jiné fázi březosti.
Kozenka mohla být ve stresu.teď si to vycitam.nechala jsem je poprvé jinde než u jejich salase.ale ovecka byla na svém.

Je taky docela možné, že to zmetání souvisí s tím, že koza zabřezla poměrně pozdě. To pozdější zabřeznutí není tak stabilní jako někdy na podzim. Vzhledem k tomu, že by koza rodila normálně po 5 měsících někdy v srpnu, pokud se nepletu, byl by pro ni možná problém s odchovem kůzlat a další březostí a to může být ten důvod ke zmetání. Prostě u koz můžete plánovat, jak chcete, stejně se zařídí tak, aby to vyhovovalo jim.
A ovečka v bouřce a dešti možná nestíhala a je to shoda okolností, že je to ve stejnou dobu.

Změna tlaku před bouřkou porody uspíší. Při první letošní bouřce mi začalo rodit 8 ovcí a to ještě neměly termín. Bouřka nás nakonec přeskočila a všechny ovce se o malé postaraly.