Úmrtí kozy

Česká bílá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.7.2018 14:00
DanuskaXD

XXX.XXX.31.40

Dobrý den, dnes mi při porodu umřela koza, kůzlátka jsou zdravá, čilá a mají se k světu, co mohu teď dělat, čím je krmit.. máte prosím někdo zkušenosti.. děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.7.2018 14:13

Zkuste sehnat kozí mlezivo (některý chovatel ho může mít mražené). Aspoň trochu pro každé. Pokud nebude, nevadí, potřebují kozí mléko. Určitě Vám někdo poradí mnohem víc ohledně dávky a dalšího ošetřování, případně hledejte v diskusi. Ale to dlouho trvá, spíš byste potřebovala přímou rychlou radu. O sušeném mléku nevím nic, ale taky ho někdo dává.

2.7.2018 14:33

sehnat mlezivo.nesouhlasím s tím, že nevadí, když není. vadí to hodně, kuzlata jsou bez imunity a klidně je pak zabije blba e.coli.

2.7.2018 14:33

sehnat mlezivo.nesouhlasím s tím, že nevadí, když není. vadí to hodně, kuzlata jsou bez imunity a klidně je pak zabije blba e.coli.

2.7.2018 14:35

Tak to bych rozporovala.
Když neseženete mlezivo, VADÍ.
Pokud nebudou malá napitá mleziva, mají daleko menší šanci na přežití.
Buď nějakou vet lékárnu, kde budou mít náhražku mleziva, nebo kozí farmu a zajet přímo pro kozí mlezivo jako takové. Je to hodně podstatné.
(z kozy - byť mrtvé, pokud je to úplně čerstvě, se nic vydojit nepůjde dát? Pak přihřát a podat kůzlatům.)
Do nějakých těch chovatelských potřeb stejně budete potřebovat zajet, protože kozy jsou fajnovky na tvar a materiál dudlíků, aby se z toho naučili pít a musíte koupit náhražku mléka, pokud nemáte v okolí kozu, od které budete brát čerstvé.

Nebo pokud máte nějakou, co porodila před pár dny / hodinami a má třeba jen jedináčka, zkusit mladé potřít očistkami (placentu už asi nebudete mít k dispozici) a zkusit, jestli je přijme. (některé se nechají, ale většinou si cizí kůzle nevezmou...). Bylo by to pro Vás nejsnazší. A jen chodit dokrmovat třeba jednou denně, protože gro by měli od té náhradní matky...

Add. množství mléka - to si tu vyhledáte ve starších diskusích.

2.7.2018 15:33

Když není mlezivo, nedá se prostě nic dělat. bodlinka i hhippie mají pravdu v tom, že mláďata mají menší šanci na přežití, napsala jsem to trochu jinak, než jsem to myslela. Myšleno bylo, nedá se nic dělat, dejte jim mléko. V tuhle dobu sehnat mlezivo nebude lehké a pokud nezná zadavatelka nějakého dalšího chovatele, který si mlezivo zmrazil, nebude přece čekat, až nějaké sežene. Takhle to bylo myšleno, ale blbě napsáno, kaju se .

2.7.2018 15:50
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud není mlezivo tak rozkvedlat do mléka žloutek a pár kapek vitamínu D nebo lžičku rybího tuku. Je to na 1 litr mléka.

2.7.2018 18:50
marion108

XXX.XXX.72.163

Mám dostatek mleziva v mrazáku, můžu litr postrádat.

2.7.2018 19:44
DanuskaXD

XXX.XXX.31.40

Děkuji za informaci... než koza umřela oddojila jsem si trochu mleziva, kůzlátka aspoň den dostali, hned jsem taky koupila kozu, tak snad bude toto mléko stačit... bohužel..budou muset být silné..jinak s lahvičky pijou výborně..tak ještě zkusím dávat ten vitamín D..

2.7.2018 21:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

S tím vitamínem ale opatrně.

2.7.2018 22:16

Pokud si něco nastudujete o imunoglobulinech, tak vám bude připadat, že bez nich to prostě nejde a zvíře nemá šanci přežít, ale z praxe vím, že to mohou zvládnout i bez nich. Je to sice naprd a časté léčení stojí mnohdy víc než samotné zvíře a z toho zvířete nikdy nebude dobrý zvíře, ale šance na přežití tu je.
Důrazně doporučuju mít doma v mrazáku aspoň nějaké zamražené, pak mít známe které ho mají a pak mít okolo sebe třeba kravín, kde ho mívaj zamraženou zásobu desítek litrů, protože pro zvíře je alfou a omegou jejich startu do života.

8.7.2018 21:11
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Možná by stálo za úvahu, mít pro tyto případy doma alespoň náhražky, např.

http://www.trouwnutrition.cz/Products/Catalogue/fos-kubilam/8591

http://www.trouwnutrition.cz/Products/Catalogue/fos-colostrum/8599.

Přidejte reakci

Přidat smajlík