Pomoc, fakt nejde podojit!

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2018 06:35
ustulina

XXX.XXX.22.113

Nikdy by mě nenapadlo, že budu za vola zrovna ohledně dojení, ale fakt si nevim rady smajlík
Jedna ovce má malý mimino a vemeno jak meloun. Ani kráva by se za něj nestyděla. Jeden cecek vycucán, tož čapnu ovenu, že trochu oddojím ten druhý a ejhle. Vemeno plný, ZATÍM měkoučký, nehřející, mlíko v poho - nezdrclé atd., ale "jde strašně špatně do struku" - jakoby tam nic nebylo... jestli za 10minut vydojim panáka...? I malej chytne cecek, párkrát potáhne a jde na druhej.
Vůbec netušim, jak to dostat ven a co to je.
Žádnou bulku, překážku, nic neobvyklýho na vemeni není vidět ani cítit prohmatem.
Za každý geniální nápad předem děkuji :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 07:51

Napisou zkusenejsi, ale co vim, radilo se zahrivat treba namocenym rucnikem v horke vode (pozor at ji neoparite) a zkusit trochu vemeno namasirovat.. Taky mozna lepe mleko pusti, kdyz si zkusite pockat, az bude male pit a priskocit ke druhemu struku...

11.7.2018 08:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud mléko jakš takš teče, tak bych nezahříval (může podpořit zánět), stačí voda vlažná. Jen být trpělivá, masírovat a oddojovat. Nepíšete jak velké cecíky má. Jestli velké a vemeno je měkké, tak buď mléko zadržuje, nebo může být problém ve strukovém kanálku.
Jestli ovena není plašoň, tak si zajistěte "střídače" v tom oddojování, protože je to velmi únavné u ovce takové vemeno vydojit.

11.7.2018 08:42
roklanka

XXX.XXX.46.187

Pak ještě můžete zkusit lépe tekoucí struk zalepit, nebo vydojit. Jehně bude muset tahat z húře tekoucího, hlad ho donutí. V nejzašším případě, lze použít kanyla, ale pozor na zavádění, aby se neporušil svěrač.

11.7.2018 12:01

A taky můžete zkusit ovci přidržet a donutit jehně, aby pilo z toho druhého, tím je střídalo a třeba se to uvolní.

11.7.2018 15:17

roklanka napsal(a):
Pak ještě můžete zkusit lépe tekoucí struk zalepit, nebo vydojit. Jehně bude muset tahat z húře tekoucího, hlad ho donutí. V nejzašším případě, lze použít kanyla, ale pozor na zavádění, aby se neporušil svěrač.

To jsem kdysi dělala u kozy.Měla jedno kůzle, ale mléko z jednoho struku nešlo vydojit, z druhého pilo kůzle, ten šel dobře.3x denně jsem jí ten jeden vydojila a kůzle pilo z druhého, jak kůzle povyrostlo, vypilo oba.

12.7.2018 06:32
ustulina

XXX.XXX.22.113

Děkuju za rady, pečlivě jsem sledovala :)
Ovena právě moc nedrží, vlastně vůbec.
S tím zalepením cecku mě to taky napadlo, malej buřtík má na to celej den, že jo, ale říkala sem si "ty tyrane!" ale když jste mi to potvrdili, šla jsem do toho.
Nejdřív jsem teda zkoušela struk prošťouchnout aplikátorem atb na vemenní záněty.
Profesore a problém ve strukovém kanálku se léčí jak (kromě jateční pistole)?
A nejde to, nejde to, nejde to.
Přidávám foto, protože takovou mlékárnu jsem fakt u ofce neměla. Je to tříletá prvnička.

12.7.2018 07:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nooo, to kdybych věděl jak! Neměla ho prokouslý od předchozích jehňat?
Jediná možnost je asi strčit tam kanylu, nechat ji měsíc tam, a za pomocí ATB zhojit. Ale nevím jak je to úspěšné. Vlastně celkově nevím. Určitě je při tom obrovské riziko zánětu. Raději info od zkušeného veta.

12.7.2018 08:58
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Vzpomínám si, že jsme, měli podobný problém v kravíně. Vet strukový kanálek proříznul, byla v něm kanyla, a mléko celý den teklo pod krávu a když se kanyla vyndala, tak to bylo ještě horší, protože struk zarostl ůplně a kráva putovala na jatka.

12.7.2018 11:46

Já mohu říct ze své zkušenosti jen to, že jen co je problém se strukovým kanálkem u krav, tak při jakémkoliv radikálnějším zásahu krávy o čtvrtku nakonec přišly. Ať už amputace špičky struku, nebo kanylování. Mléko jsme sice z vemene třeba dostali, ale zhojit kanálek je prostě problém. Pokud část kanálku vylezla ze struku ven, tak už 2x se to samo spravilo, ale jinak to končilo taky tím že kráva o čtvrtku přišla. Jediné s čím mám dobrou zkušenost, pokud je s kanálkem problém je Columbus. Taková štětka ve vazelíne co se jim strčí do struku a drží kanálek rozevřený. Mlíko sice neodkapává, ale před dojením když se štětka vyndá se dá kráva častokrát normálně vydojit. Po vydojení se jim tam dá zas columbus nový. Je potřeba udržet při tom dobrou hygienu. Hlavně to používám třeba když si kráva ušlápne špičku struku a struk otejká tak, že to drží kanálek sevřený tak, že se kravka z něj podojit nedá. Columbus zabrání tomu, aby struk otekl i směrem dovnitř a opuch zmáčknul kanálek.
Nicméně si nejsem jist, jestli by to šlo nacpat i do ovčího struku.

ALE

jste si jistá, že je problém opravdu ve strukovém kanálku? Pokud se snažíte oddojit a je špatný kakálek, tak byste měla mít struk napěchovaný mlíkem, ale jen to z něj nejde ven. I pokud nedojíte, tak bývá struk i tak plný mlíka, ale podle fotky mi to příjde spíš jak klasický zánět, kdy vemeno je nalité, ale struk je povadlý, nic moc v něm není a to že z něj vymáčknete kapku neznamená, že je problém zrovna v kanálku.

12.7.2018 14:01

Souhlasím s Kostějem od ALE (proti ostatnímu nic nemám taky). Já bych prostě to jehně nutila a nutila, aby se napilo z téhle strany, a ovce se neptala. Může to být spíš zánět a pak by bylo asi lepší tu půlku léčit a zasušit a nechat napříště, než ji mordovat kanylami a poškodit nenávratně struk. Ale to by chtělo veterináře, aby stav posoudil, já jen tak střílím od boku podle obrázku.

13.7.2018 06:14
ustulina

XXX.XXX.22.113

Kostey ne, nejsem si jistá, že je to problém v kanálku, jen mě zajímaly informace :) a podle vašeho popisu to ani nebude... Uf, do kanyl bych stejně asi ani nešla.
Včera to byla sranda, myslim, že ovce mě miluje, jak mě vidí, skáče radostí smajlík
Zalepení se odlepilo, asi jak leželi v mokrý trávě, ale přišlo mi, že oddojení šlo trošičku líp, tak jsem zalepila lépe.
Zánět tam ještě nemá - zrovna naposled u veta, kde jsem byla s čubou, jsem byla zkoušena na 5 znaků zánětu :) a párkrát jsme ho měli, se zánětem bych neotravovala :)
Jinak nechci se klasicky vymlouvat na vety, ale jezdím jen k jednomu a tomu je už skoro 80 a už za případama nejezdí, kort za hopsavou ofcí. Ale vždycky super poradí a dá vše potřebné. Ostatní škoda mluvit.
No, jsem zvědavá, co dneska.

15.7.2018 11:19
canka

XXX.XXX.35.234

Nebudu zakládat nové vlákno, když zalepování struku se řešilo i tady...nemáte někdo prosím správný návod, nebo tip či foto, jak správně struk zalepit? Prcci začali upřednostňovat jen jeden struk, ze kterého se jim lépe pije, takže druhý je narvaný mlékem pomalu až k zemi..jsou líní se k němu ohnout a koze to určitě působí diskomfort chodit jen s půlkou nalitého vemene..struk je normálně průchozí, zatím vemeno nehřeje, ale bojím se, aby do toho jednoho, ze kterého nepijí, nedostala takhle zánět..takže ten vypitý potřebuju zalepit, aby je to donutilo vypít ten druhý...bohužel se mi to stále nedaří, vždy to ze struku po čase spadne..zkoušela jsem klasickou polštářkovou náplast i leukoplastovou z lákarničky a prostě nic, spadne to..máte někdo prosím radu?

15.7.2018 16:34

Tejpovací náplasti jsou prej na to nejlepší. Dvěma kusy přelepit do kříže přes kanálek a jedním kolem dokola. Takhle jsem to kdysi někde četl jako super způsob.
Pokud tu druhou půlku oddojíte, tak by z ní zas mohla kůzlata začít pít. pokud ale bude tvrdý, narvaný a až u země, tak ho budou ignorovat.

16.7.2018 11:04

Už roky používám Transpore 3M šířka 1,25 cm. Denně večer s tím zalepuju struky kozám, které chci ráno dojit. Přes den je nechám kůzlatům. Osvědčená, drží a netahá při odlepování. U jiné náplasti se kozy pak bály odlepení. Odtrhnu asi 4-5 cm kousek, přelepím do kříže přes struk.

16.7.2018 14:09

Samozřejmě musíte lepit na suchou kůži, ne od mléka nebo masti. Pokud nestačí křížem 4- 5centimetrový kousek a odlepují ho, dám trochu delší a udělám z dalšího kousku objímku, jak píše kostey. Ale to je málokdy.

16.7.2018 20:14
canka

XXX.XXX.249.200

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už roky používám Transpore 3M šířka 1,25 cm. Denně večer s tím zalepuju struky kozám, které chci ráno dojit. Přes den je nechám kůzlatům. Osvědčená, drží a netahá při odlepování. U jiné náplasti se kozy pak bály odlepení. Odtrhnu asi 4-5 cm kousek, přelepím do kříže přes struk.

A zeptam se, kde se da tato naplast poridit?Dnes opet dalsi pokus o zalepeni a opet spadlo..nalepila jsem na suche vemeno, dve naplasti do krize, jednu pres..do odpoledne byla spadla A koza se podojit neda..je to zakrslice, na dojeni zvykla neni, a kdyz jsem to zkousela, nepustila ani kapku.

16.7.2018 23:41

Někde ji mají v lékárně, já ji objednávám na internetu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík