Uživatel s deaktivovaným účtem

Potrebuju radu. Dvouleta ovce, nezabrezla prvni rok, letos se me zdalo ze taky ne. Vcera jsem ji zavrel domu ze ji dnes porazim, protoze je to plasan ukrutnej a pri zahaneni stada je vzdycky strhne na druhou stranu a ja bych ji v tu chvili umlatil. No ale zjistil jsem ze mirne nalila veminko a odsriknul jsem ridky mliko, takova vodova konzistence. Ne takovej ten hustej med. Bricho ma, ale ta je tak narostla ze vypada v ocekavani celej rok. Pohyby jsem necejtil. Maj ovce neco jako falesnou brezost, ze zacnou i timhle zpusobem laktovat? Neni problem ji nechat jeste mesic dva, ale nervy mam jen jedny.).

A proč vlastně ji trochu nevychováte? Tak si ji ochočte, lákejte ji na něco. Kdybyste byl zubatý pes, pochopím, že se Vás bojí. Ale když budete právě pro ni mít občas (ne vždycky) něco dobrého, přestane se Vás snad bát. Nemyslete, já taky měla kozí blázny, ale chce to trpělivost a klid. Nemůžete z ní udělat tu, která půjde za Vámi a ostatní za ní? Ale berte to s rezervou, každý má jiné podmínky i povahu.
Ovci nezabíjet, počkat. Kozy mají takovou falešnou březost, ovce nevím. Ale u koz se to pozná, až když splaskne, že je to falešné. Tak si kupte ořechy a béčko na nervy.

Teď jsem si představila, jak se asi tváříte na takovéhle rady (kupte si béčko ) .

Vsak vite co se tady za pasama nebo urcite i jinde rika, dobra rada pana smr... ale to neni vas pripad :) tyhle pokusy uz probehly, je to dedicny, jeji matka byla taky krava :) ochocoval jsem ji od jehnice, druha stejne stara od jiny ovce je prave ta co jde za clovekem a tahne stado. Tahle de bilka ho taky tahne ale od cloveka. Jingjang ale nepotrebuju :).

Dobré přirovnání - jingjang . Fakt je, že povaha se často dědí i u zvířat. Ale další možnost je, že se po mladých tohle celé otočí a ona bude kontaktnější. Mám tu jednu takovou kozu, k té se nemohl nikdo ani přiblížit, teď přijde na zavolání. Ale to je fuk, stejně teď ta Vaše na porážku není, uvidíte. No, přeju klidné ovce.

Nesouhlasím s tím že se povaha dědí.
Ovce plašanka zkrátka jen naučí být plachou i svojí jehnici, ale s genama to nemá společného vůbec nic.

Kostěji, nemyslím si to. Naopak se podle mě povaha dědí i po otci. Stejně jako u lidí. Neznamená to, že když máš energické zvíře, automaticky bude stejný i její potomek. Něco se naučí, ale něco má vrozené a musíš s tím počítat, když s nimi zacházíš. Zabývám se povahami koz a vztahy mezi nimi dost, víc než třeba složením krmné dávky (to nechávám spíš na nich). Od jedné bujné matky v různých generacích mám kozy velmi podobné povahy. S jiným otcem se jejich povaha změnila, jsou klidnější, přičemž kozel je velmi mírný.
Ale máš pravdu, že vyplašená ovce to bude učit mladé. Nejdřív musíš naučit tu ovci, aby neblbla. Některou to naučíš snáz, jinou hůř. Něco má od matky, něco z vlastní zkušenosti a něco vrozené.

Myslíš že u krav to bude jiné?
Tam mám mnohem větší přehled o jejich generacích. Navíc jsou telata po porodu odstavována, takže výchova od matky tu není žádná. Měl jsem tu prabábu, mám tu její 2 dcery, pak dcery jejich dcer atd a teď tu mám novou pravnučku oné prabáby a každé to zvíře je uplně jiné jak chováním, tak užitkovostí.

Já si myslím, že to je tak u všech živočichů. Mám jiné zkušenosti než Ty. Nemyslím, že všechno zdědí, ale část ano. Ale může to být jinak, jen mi to tak dosud připadalo. U lidí to taky není jednoznačné, závěry se liší podle toho, kdo dělal výzkum a jakou myšlenku chtěl podpořit. U těch krav tam může hrát roli taky to, jaký byl otec, možná pokaždé jiný. Já to porovnávala tak, že jsem vzala jednu kozu a jednoho kozla v různých generacích potomků a pak tu samou kozu a jiného kozla. Nemusím mít pravdu, může to být náhoda. I když náhody neexistují .

Nejsem genetický inženýr, takže se nebudu přít, jen mám zkrátka já ze své zkušenosti pocit, že se toho moc nedědí, že se spíš odchov ledacos od matky naučí

Jasně, já se taky nehádám. To jsou jen takové úvahy .
ja som tiež neverila že by sa povahové sklony mohli dediť ale už si nie som istá :D Lebo najväčšie problémy s navykaním na dojenie mám práve z jednej famílie, Babka Meggy, prvý rok keď sa navykala na dojenie, katastrofa ako nám jatrila nervy, ach. No a jej dcéra Betka prvý rok tak isto, strašne dlho trvalo než rezignovala s robením napriek. Tento rok sme zas začali dojiť vnučku Božku no a to svet nevidel, dvaja ju ledva zvládneme, za mesiac dojenia som pri nej stratila snáď rok života :D Ona sa nás nebojí, je to flegmatik ale spolupracovať nebude, naopak, robí všetko čo sa dá aby nám dojenie čo najviac znepríjemnila. Nefunguje to ani podobrotky ani pozlotky. Ale nie je to tak že by mladé také správanie odkukali od mamy, lebo Betka nezažila rok keď sa Meggy začínala dojiť a Božka nezažila rok keď sa Betka začínala dojiť. Teraz tu mám nádherné dve Božkine dcéry t.j. Meggine pravnučky a chcem si z nich jednu nechať ale čo to bude za trest Boží si radšej ani nepredstavujem :D Na druhú stranu ostatné kozy,2 segry z inej familie sa velmi rýchlo naučili a sú bezproblémové a tiež tu mám starú Lízu ktorá je dokonale trpezlivá pri dojení a takou je aj jej dcéra ktorá od prvého dňa dojenia stála ako pribitá a niečo ako dojenie jej absolútne nevadí.

Moniko, kupodivu s dojením tří generací jedné rodiny mám úplně stejné zkušenosti. A to dcera od matky odešla ve dvou měsících k jinému chovateli a po roce šla ke mně. Její matku jsem dojila, jen když u nás byla u kozla a dceru nepoznala. Takže tohle se nedá snad naučit . Je to jako když je někdo lechtivý na nějakém místě víc a jeho děti taky. I to se stává .

Matka ty ovce placha ale nebyla takovej podes. Cista zwartbles. Temperament ma po tatikoj suffolikoj. Ten nejancil ale byl mladej, jeste se neprojevil.
napsal(a):
Moniko, kupodivu s dojením tří generací jedné rodiny mám úplně stejné zkušenosti. A to dcera od matky odešla ve dvou měsících k jinému chovateli a po roce šla ke mně. Její matku jsem dojila, jen když u nás byla u kozla a dceru nepoznala. Takže tohle se nedá snad naučit . Je to jako když je někdo lechtivý na nějakém místě víc a jeho děti taky. I to se stává .
no s tou lechtivosťou to je zas dedičné v mojej nekozej family tiež :D omlúvam sa že tu spamujem ale musela som:).

Blbka jak ji rikam si lezi celkem v klidu v tuhle chvili. No mozna fakt ocekava. Ten bilej flek vedle ni je zdrhnuvsi brojler a na zadech to nejsou kudlibabky ale slepicaky... Budu muset poresit lazaret.

Holky no právě co se týče třeba rozdovování, tak to se u krav fakt nedědí. Dojivost docelo jo, ale rozdojování je kapitola sama pro sebe. Některé se ani nepohnou ať už ze stresu, nebo protože si toho ani nevšimnou, že se jim na vemeno něco přisaje a jiné by nás naopak nejradši všechny zabily a nenechají nás k sobě ani přijít a je tam uplně jedno nějaký rodokmen. Prostě to je kus od kusu. Ale prošlo mi rukama jen pár set kusů a nedělal jsem si poznámky, takže se z toho nějaké závěry dělat nedaj.
Ale co se mi tu třeba rodila kůzlata od dominantních koz, tak i potomstvo má tendenci být dominantní.

Ubehnul nejakej cas a u ovce se nic nemeni, je to falesnice falesna mel jse ji bacit