Ahoj, jsem tu nová. Pořídili jsme kozenku pro srnečka, který přišel o maminku a my se ho tak nějak ujali. Už ji máme tak měsíc. Zhruba týden měla průjem, asi jsme ji "přežrali", ona je vybíravá a my jí podstrojujeme. Už má normálně bobečky, ale zase jsem v nich objevila trochu krve. Samozřejmě zavoláme veterináře, ale tak trochu víc věřím babským radám. Nesetkali jste se někdo s tím?
Tak bude mít cca rok, krmíme senem, trávou, strouhanou řepou, šrotem z ovsa, mrkví, speciálními granulemi pro kojící (dojící) kozy, máme i obyčejnější granule pro kozy... no a sem tam větve, krajíček suchého pečiva.. No můj muž jí před časem valil čerstvou vojtěšku a jetelinu, ale už cca 10 dní to má zakázané, co měla průjem.. No nemáme zkušenosti přiznávám. Koza je dojící, u dojení nestojí klidně, tak jí k tomu vždycky dopřejeme, aby se zabavila. To bude ono. Ale je to mrcha vybíravá. No koza.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdyby to byl průjem z krmení, nebude tam krev. Jak píše Monika, nejspíš kokcidie. Krmíte ji příliš dobře, dávejte jí větve ne sem tam, ale co nejčastěji, jetel a vojtěšku malinko nebo vůbec ne. Šrot jen na stání při dojení. Řepu nepotřebuje, mrkev může, granule pro dojící kozy neznám, ale taky tam budou obilniny, nedávala bych je. Monika tu někde psala o oreganové silici do vody proti kokcidiím. Zkuste to najít. Ale pokud je v bobkách krev, už to chce asi léčivo od veterináře a oregano a taniny (kaštany, žaludy, jehličí, dub) dávat pro udržení dobrého stavu. Toť můj názor, třeba to může být i jinak .

To nedokážu posoudit, ale dubové listí, větve jehličnanů i kůrou, pelyněk a podobné rostliny (hořké) jí můžou jen prospět, dokonce by mohly i stav vyléčit, i když u tak mladé kozy nevím, starší jsou už proti kokcidiím odolnější. Chtějte od něho rozbor bobků, ať víte Vy i on, co tam je. To je asi základ.
ako píše oreb, ked nič iné - dajte jej aspoň týždeň takú "kúru" veľa dubového lístia, užitočné by boli aj vrba a breza lebo sú o.i. protizápalové, alebo slivkové, jablkové, svíb, jelša a pod. A ponúkajte ten pelynek, aby si dobrovolne z neho vzala kolko bude sama chcieť, každý deň, oboje pôsobí proti kokcídiám, neviem či to bude stačiť ale určite to môže len prospieť. A môžete jej robiť čaje zo slezu, topolovky, kamiliek a pod. A ak by ste zohnali neriedený oreganový esenciálny olej tak ten tiež určite.

Zapomněla jsem napsat ještě ořechové listí, někde je k dispozici víc než dubové.