Zdravím, prosím, o rychlou radu - při kontrole letošních jehnic (pasou se bokem od hlavního stáda), jsem odchytila jednu s rosolovitou bouli pod čelistí + má bledší sliznice. Je bokem, vet dorazí ráno. Bude píchat atb a já blbá jsem se zapomněla zeptat, zda dát rychle Panacur (ten by měl být na motolice). Píchla jsem akorát B12. Dát tedy ten panacur, aby se to zítra "nebilo" z atb.? Proč je chce dávat, netuším. Teď už mi telefon nebere.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tohle zvíře je potřeba odčervit. antibiotika jsou úplně, ale úplně k ničemu. B12 je fajn, ale místo antibiotik by se šiklo taky železo.
a panacur na motolice NENÍ.
navíc pokud máte doma flašku panacuru a používáte to tak od oka, tak klidně už nemusí být ani na vlasovku.
je roční období a teplota spíš na vlasovku než na motolice. motolice má jako mezihostitele plže a ti teď na vyprahlých pastvinách nemají moc prostor k žití, ale vlasovka naopak v teple velmi rychle dospívá, ve spasené krátké trávě je hned k dispozici ovcím ke spásání a navíc množství larev se zvyšuje s postupující sezonou.
napsal(a):
tohle zvíře je potřeba odčervit. antibiotika jsou úplně, ale úplně k ničemu. B12 je fajn, ale místo antibiotik by se šiklo taky železo.
a panacur na motolice NENÍ.
navíc pokud máte doma flašku panacuru a používáte to tak od oka, tak klidně už nemusí být ani na vlasovku.
je roční období a teplota spíš na vlasovku než na motolice. motolice má jako mezihostitele plže a ti teď na vyprahlých pastvinách nemají moc prostor k žití, ale vlasovka naopak v teple velmi rychle dospívá, ve spasené krátké trávě je hned k dispozici ovcím ke spásání a navíc množství larev se zvyšuje s postupující sezonou.
Díky, Bodlinko, za rychlou reakci. Na jaře byly matky + jehňata (z nich je daná jehnička) odčervena po koprologii Ivomecem. Co tedy použít nyní, aby to mělo efekt? Naberu trus stáda, kde byla jehnička a pošlu na koprologii, ale neodčervit rovnou všechny kusy a neztrácet čas čekáním na výsledek? Ostatní kusy mají sliznice v pořádku.

ale tak jestli máte panacur, můžete odebrat vzorek trusu těchto nemocných zvířat, ideálně přímo z rekta a podat panacur. koprologii zopakujete za 14 dní nebo dříve, pokud budou v trusu vajíčka motolic přípravkem, který funguje na motolice.

ale dáte ho jen bledým zvířatům. obecně by se nemělo odčervovat všechno, tak vzniká rezistence parazitů.

no, železo. vet nikdy nejezdí k prasatům?
https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/ferribion-100-mg-ml-injekcni-roztok.html

Jamarov: ma to cenu v tomhle case lecit? Neni zaroven dost pohubla?
Mastnacku je pohubla, ale lepší se, pořizovací cena 3000 v půl roce, rok jsem nechala dorust, pak zabřeznout, má první jehničku. Teď jsem nechala u veta 1000 doteď jsem neměla s žádnými parazity čest. Vím jak to máš, ale... To bych se musela vrátit zpět ke kříženkám, tam bývá jednoduší řešení. Dařilo se mi až moc dobře, tak prostě něco už muselo přijít.
Díky Moni, řešili jsme to, teď mám ten catosal což je pěkně drahá věc vše i železo vydrží měsíc, píchá se taky do svalů nebo pod kůži? Abych ji zas nepredavkovala kombinacemi.?
Jamarov: Tu je leták https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/ferribion-100-mg-ml-injekcni-roztok.html do svalu. Píšu tam síce mesiac ale nebála by som sa to použiť aj po ovelA dlhšej dobe, možno bodlinka k tomu niečo napíše. Aj nejaké elektrolyty by sa jej zišli. Ferribion 100ml stojí len okolo stovky myslím.

jamarov: tak jestli se lepsi tak jo. Mel jsem ripad podobnej se zwartbleskou, ta se ale nelepsila, nereagovala na zadnou lecbu a skoncila spatne. Nejsem takovej reznik, taky lecim kdyz mam pocit ze to zvladne. Ten pripad posledne uz je taky ok.
Bouli pod čelisti jsem měla u vresovky na jaře, dala jsem panacur, ostropestrec a vojteskove pelety od Animo jako příkrm. mají hodně bílkovin a minerálů, ovce měla úplně blede sliznice, během 3 dnů byla dobrá, ještě doporučuji zkontrolovat kloše, ta moje jak byla oslabená tak jediná je měla také, ty jsem řešila postrikem.
Tak však vím, chovatel má jiné priority než dělat řezníka zvlášť když sama to nezvládnu, o to větší snaha je, ale i to má své hranice.
Zvládnout to holka musí, když neleží, žere, bachor funguje... Jen ty bílé sliznice mě vyděsily.
Asi jsem to mohla zpozorovat dřív jenže v těch vedrech většina leží a když nepřežvykujou tak jsou jak mrtví.
Železo objednávám. Ale co ty bílkoviny?