Čekala jsem jestli ještě někdo něco na píše, já vozím osobně, ale po sběru mám uchovávat v lednici a rozbor musí být do 24hodin.
Tak mě to udivuje, protože ty podmínky při posílání poštou bych nemohla zajistit.
Nerozumím tomu.
Může to někdo upřesnit, vysvětlit?
Ale momentálně řeším otok u ovce a silné začervení, ale před 3týdny mi vyšel rozbor dobře...
Jamarov
napsal(a):
Čekala jsem jestli ještě někdo něco na píše, já vozím osobně, ale po sběru mám uchovávat v lednici a rozbor musí být do 24hodin.
Tak mě to udivuje, protože ty podmínky při posílání poštou bych nemohla zajistit.
Nerozumím tomu.
Může to někdo upřesnit, vysvětlit?
Ale momentálně řeším otok u ovce a silné začervení, ale před 3týdny mi vyšel rozbor dobře...
za tri týždne to už kludne môže byť nová várka z nazbieraných na pastve.
My tu v SR máme zberné miesta na veterinárnych správach kam pár x za týždeň príde zvozná linka zo SVú-čiek zobrať vzorky, tam sa nie je čo báť tepla. U vlasovky keď vidíte také príznaky ani rozbor netreba, rovno treba odčerviť, to skôr potom kontrolný po odčervení, či zabralo
Na otázku s touto témou súvisiacu mi raz pani čo robí rozbory v SVU odpovedala takto:
" oocysty kokcidii sa sice casom vyvijaju, rozdiely su len v stupni sporulacie, takze je mozne ich bez problemov zachytit. Aj vyliahute larvy je mozne vidiet pri vysetreni flotacnou alebo sedimentacnou metodou. Kvoli prilis pohyblivym vyliahnutym larvam (ktore by mohli pri jednej z predchdzajucich metod uniknut) sa u prezuvavcov pouziva aj larvoskopicka metoda.
Uskladnovanie vzoriek v chlade vyvin stadii parazitov vyrazne spomali a zabrani prerasteniu celej vzorky koprofilnymi plesnami, preto, ak je to mozne, odporucame drzat uz odobrate vzorky v chlade".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen mimo tema si dovolim. Kdo tady pravidelne rozhrnuje boboky na pastvinach? Driv me to nijak netankovalo, ale ted co je s ovcema i kravka, tak vidim, jak dokaze takovej kolac ubrat prostoru trave. Natoz pak, kdyz ma nekdo malej placek.
Stejne tak treba zbytky neposbiranyho sena. Trava pod nim nejakou dobu neroste.
Ty svozu pro Státní veterinární ústav fungují i v Česku, a na jejich stránkách se dozvíte, jak vede trasa a kde je místo, kam se vzorky dají zavézt a odkud je řidič vyzvedne, a pokud jste přímo na trase, dá se domluvit, že zastaví, ale záleží na řidiči. Ta místa jsou buď na státní veterinární správě a nebo u některých veterinářů.
Děkuju, takže zůstanu u chladu, jakou metodu používá přesně nevím laicky vím, že nalije či zakape nějakým roztokem a po 2hodinách asi mikroskop tak nějak jsem to pochopila.
Z 16kusů jsem dělala celkem 3krát rozbor -tři stáda rozdělené a v různých časových odstupech, nikdy mi nevyšli žádní paraziti, kromě strongil (omlouvám se nevím jaké i-y) které byly jen v mírném nárůstu, protože jsem dělala dětský tábor a mnohé jiné odložila jsem odčervení, vet sám říkal že není nutné je hned odčervit.
Jedna ovce s oteklou čelistí je vyhublá a víčka úplně bílé, vet nemá ale železo, dostala jsem catosal injekčně a odčervovák.
Včera jsem je napichala, teď si můžu sypat popel na hlavu, nevím čím.
Rozbor teď už nestíhám, takže bohužel až po. Můžu si zatím jen domýšlet. Zda je v tom něco nového nebo to může způsobit přemnožení těch strongil? Vet se k tomu přiklání. Já jsem o tom mnoho na netu nezjistila.

Jamarov
napsal(a):
Děkuju, takže zůstanu u chladu, jakou metodu používá přesně nevím laicky vím, že nalije či zakape nějakým roztokem a po 2hodinách asi mikroskop tak nějak jsem to pochopila.
Z 16kusů jsem dělala celkem 3krát rozbor -tři stáda rozdělené a v různých časových odstupech, nikdy mi nevyšli žádní paraziti, kromě strongil (omlouvám se nevím jaké i-y) které byly jen v mírném nárůstu, protože jsem dělala dětský tábor a mnohé jiné odložila jsem odčervení, vet sám říkal že není nutné je hned odčervit.
Jedna ovce s oteklou čelistí je vyhublá a víčka úplně bílé, vet nemá ale železo, dostala jsem catosal injekčně a odčervovák.
Včera jsem je napichala, teď si můžu sypat popel na hlavu, nevím čím.
Rozbor teď už nestíhám, takže bohužel až po. Můžu si zatím jen domýšlet. Zda je v tom něco nového nebo to může způsobit přemnožení těch strongil? Vet se k tomu přiklání. Já jsem o tom mnoho na netu nezjistila.
Je teplo. To umožňuje velmi krátký generační interval vlasovky. klidně už za dva týdny máte z nakladených vajíček na pastvině dospělé červy ve slezu. jedna samička klade tisíce vajíček denně, je to velmi plodný živočich. už L4, poslední larvální stadium, saje krev, takže doba od vajíčka po krev sajícího parazita je ještě kratší než 14 dní.
plus pastviny jsou hodně na krátko spasené a ty ovce nemají jinou možnost, než sežrat hromady infekčních larev, které se drží u země.

Bodlinko, sice střídám pastviny, protože není na čem pást, tedy se nevracím na původní pastvinu, ale přesto jsem si všimla, že se té walliserce, co jsme tahaly hrobníkovi z lopaty na jaře, vytvořila zase mezi čelistmi tvrdá boule velikosti menšího vejce... prosím, co s tím?
Koukala jsem a naposledy byly odčerveny Ivermectinem v březnu.

napsal(a):
Bodlinko, sice střídám pastviny, protože není na čem pást, tedy se nevracím na původní pastvinu, ale přesto jsem si všimla, že se té walliserce, co jsme tahaly hrobníkovi z lopaty na jaře, vytvořila zase mezi čelistmi tvrdá boule velikosti menšího vejce... prosím, co s tím?
Koukala jsem a naposledy byly odčerveny Ivermectinem v březnu.
tvrdá boule nebudou červi.
má s tím nějaký problém? bolí to, nežere?

Ne, je v pohodě. Akorát už jsem dost vyschízovaná z ní...
Třeba to může být i následek té předchozí prodělané hrůzy?
Jo, nevím vůbec, jak dostat tu "injekci" do toho struku vemene. Nejde mi to tam vecpat, ten náústek tuby, tak vůbec nevím, jestli to může mít nějakou funkci, jestli to není jen na začátku.. Zkouším si přidržet struk a procpat to tím kanálkem, ale zas nechci používat sílu, protože tu už taky bylo uváděno, že jakmile se to naruší, tak s tím můžou mít problémy, že se to srůstá, když se to hojí a tak... mno... prostě v tomhle jsme opět začátečníci...

napsal(a):
Ne, je v pohodě. Akorát už jsem dost vyschízovaná z ní...
Třeba to může být i následek té předchozí prodělané hrůzy?
Jo, nevím vůbec, jak dostat tu "injekci" do toho struku vemene. Nejde mi to tam vecpat, ten náústek tuby, tak vůbec nevím, jestli to může mít nějakou funkci, jestli to není jen na začátku.. Zkouším si přidržet struk a procpat to tím kanálkem, ale zas nechci používat sílu, protože tu už taky bylo uváděno, že jakmile se to naruší, tak s tím můžou mít problémy, že se to srůstá, když se to hojí a tak... mno... prostě v tomhle jsme opět začátečníci...
stačí úplně na krajíček. pak se to rozmasíruje. můžeš si pomoct i injekční stříkačkou, ta má o fousek užší konus. holt tyhle věci se dělají na krávu, co má struky jako hrom.
bouli neřeš. pokud to nebolí, tak to nevadí.

Add boule...mno, tak snad jo.. Budu sledovat. Ale nerada bych to nechala dojit do nejake brutalni faze, jako se to stalo na jare.
Bali jsme se to masirovat, aby lek nevytekl..ale i tak se uz boule trochu zmensuje..