Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost pastvy ovcí na pozemku kde roste přeslička.
Po Googlení musím tedy zítra asi hlavně zjistit jestli jde o Přesličku rolní anebo bahnení kdy ta bahení je prý jedovatá!
Jde o to, že mám cca dva hektary mokřadu které jsem chtěl (i vzhledem k letošnímu vývoji počasí) oplotit ohradníkem ale cca na třetině plochy roste právě přeslička. Udělal jsem pokus a zkusil pár přesliček utrhnout a hodit ovcím a oni jí žraly. Normálně v ní taky teď líhá srnčí zvěř a té to zřejmě nějak neškodí. Neoplocoval bych určitě všechno ale úplně odseparovat abych se přesličce vyhnul to teď taky nejde.
A případně nevíte třeba jestli bych se jí třeba několikanásobným mulčováním mohl zbavit - nejsem botanyk tak nevím jak roste.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jo přesně tuto stránku mám na zítra nachystanou že podle toho zjistím o kterou se jedná. No mám tušení že půjde o tu bahení, podle toho že je právě na mokrých částech toho pozemku:(
A pokud tedy ano tak asi raději ovce né že - asi nebudou tak chytrý aby zjistily že je jedovatá?
A zbavit se jí tým pravidelným sekáním? Chemii určitě nechci! - to to radši nechám být...
Tak jsem zjistil že mi tam rostou obě dvě jak rolní tak i bahení
Co tedy myslíte nebude ovcím toto vadit. Dneska ráno jsem tam byl nasekat krmení pro berany a je tam neuvěřitelně hustá tráva - mulčoval jsem to začátkem června a vysoká je už místy i nad kolena.
Ta bahení je podle informací z internetu jedovatá i po usušení.

Martin R
napsal(a):
Jo přesně tuto stránku mám na zítra nachystanou že podle toho zjistím o kterou se jedná. No mám tušení že půjde o tu bahení, podle toho že je právě na mokrých částech toho pozemku:(
A pokud tedy ano tak asi raději ovce né že - asi nebudou tak chytrý aby zjistily že je jedovatá?
A zbavit se jí tým pravidelným sekáním? Chemii určitě nechci! - to to radši nechám být...
pravidelné sekání ale znamená sekat pořád, prostě nenechat jí na pokoji. přesličky mají veliké hluboké kořeny, bude to trvat dlouho, než jim dojde šťáva.
Tak jsem mluvil s jedním kamarádem a ten mi říkal, že jeho ovce jí na kousku pastviny mají a že jí nežerou tak to asi zkusím a rysku taky. Přece jenom tý hmoty trávy tam je fakt hodně a příjde mi to obzvlášť letos fakt škoda jenom zamulčovat.
Koukal jsem dneska ještě jednou na ten plac co chci oplotit že tam převládá přeslička rolní víc jak z devadesáti procent a jen semtam je tam rostlinka tý bahení tak snad i když si jí ovce zobnou tak je to neotráví...
Fyzikální vlastnosti tím myslíte konkrétně co? A ta výměna 4m profilu půdy také nechápu?
Mám to zařazené do ekologie tak MCPA asi nepřichází v úvahu.
Martin.
profil půdy - výměna - to se vykope celoplošně do hloubky 4 m, původní mat se odveze a naveze se nová čistá půda
nebo to risknete to a vyberete jen kořínky
oboje je v praxi nesmysl
fyzikální vlastnosti - vlhkost, spodní voda, pH, obsah vzduchu,
pokud jen mulčujete tak tam já nechápu ekologii, porost posekat, usušit, odvézt, pomůže i menší zastínění povrchu, zorat a několik let střídat plodiny případně zelené hnojení, přesličku to utlumí.

U nás kozy přesličky nežerou a vybírají všechno okolo. Pokud vím, nežere ji nic, ani králíci ani koně.
Zmulčoval jsem jen proto že tam byli už i nálety a abych tak nějak i srovnal povrch i když nakonec jsem tam stejně udělal dost koleje.
Ty fyzikální vlastnosti bych asi pochopil to Ph zbytek je opět nereálné - přeslička radši kyselou nebo zásaditou půdu.
No budu tedy přepásat a pak přesličky a jiné co nevemou ovce poseču nebo zmulčuju. Měl jsem spíš strach že jim přeslička bude chutnat protože jsem jim pár rostlinek na zkoušku utrhl a to sežraly ale snad to bylo jen to že zkoušeli - tak jako všechno...