Uživatel s deaktivovaným účtem

Porazeci pistol a nuz na krk.
Nechodit k němu. Žrádlo přes plot, vodu měnit v jeho nepřítomnosti. Nemazlit se s ovcema, bude majetnickej, jsou "jeho". Neotáčet se k němu zády a chodit s dlouhým klackem typu násada k lopatě, taky občas pomáhá řvát (jako ječet) na něj, když se blíží. Ví, že jste slabší proti vašemu chlapovi, proto si troufá a lepší to nebude.

Katka12
napsal(a):
S ovcí se nemazlim ta je bojacna, bohužel k nemu chodit musím, ale po včerejší honičce okolo kolečka to asi vzdám..lopatu, kosze všechno beru sebou ale už to nezabírá.
Ale tak tu lopatu s sebou jen nenosíte, je potřeba tím berana podle potřeby taky zřezat.

Ale delejte to jen v noci at vas nekdo nenafilmuje a neuda :).

Katka12
napsal(a):
No mlátit nechci abych ho nenasrala ještě víc
no, buď bude šéfík on a šéfík vás bude mlátit, nebo budete šéf vy a toho dosáhnete jen tak, že on bude vědět, že zmlátit dokážete vy jeho.

vosajda: Beran je jak beránek ? Pěkná slovní hříčka.

Katka12
napsal(a):
Mám dotaz ohledně našeho berana, vím že jsou berani vseobecne zlý, ale není něco čím ho trochu zkrotit, po mem příteli nejde, ale po mě ano...
Manžel mu nastavil kladivo.
Něco opravoval na pastvině, beran stále prudil a čim dál tím víc drsnější, manžel nevydržel a nastavil mu to kladivo, beran se svalil a chvíli hrál mrtvého, pak dal delší čas pokoj, ale stejně skončil v klobásách, po čase začal zase trkat.
Výborná byla hláška mojí kamarádky " podívej, ten beran se mě bojí, couvá přede mnou"

nemlatit po hlave ( jako decka ), ale po bocich ( po pr deli jako decka )
Dost ho taky ponizi kdyz ho posadite na p rdel.

Nevím, jak s beranem, ale kozla chytím za nohy, které jsou ode mě dál, a podrazím mu je, když ho potřebuju položit, třeba na nějaké ošetření apod. Nešlo by to i s Vaším beranem? Musela byste být mrštná, ale silná být nepotřebujete.

napsal(a):
Nevím, jak s beranem, ale kozla chytím za nohy, které jsou ode mě dál, a podrazím mu je, když ho potřebuju položit, třeba na nějaké ošetření apod. Nešlo by to i s Vaším beranem? Musela byste být mrštná, ale silná být nepotřebujete.
Jo jde to, akorát jak berana opět pustíte na nohy, zas začne couvat...

Věřím, že dřív nebo později ho stejně do klobás pošlete, protože člověk dojde k závěru, že mu to za to riskování zdraví i neustálý stres, když si člověk hlídá záda, nestojí.
Každopádně bych ráda uvedla na pravou míru informaci, že ho máte vzít klackem po hlavě. Po hlavě ano, ale je důležité kde. Pokud vám to vyjde, tak nejlépe přes rypák. Protože čelo má dostatečně uzpůsobené k tomu, aby vykrylo rány a je to pro něj banalita. Avšak nos má citlivý, takže když se vám podaří ho trefit na měkké, bude z toho daleko víc překvapený.
Jinak když jsem měla takovéhleho zabijáka, tak jsem taky nosila v ruce kámen (jako někdo psal - kladivo), který jsem v případě potřeby nastavila. Jasně, že pokud na vás běží z 10m, tak uděláte nějaký úskok, otočku a třeba teprv pak mu jednu tím kamenem po hlavě natáhnete, ale je dobré, aby věděl, že to může bolet i jeho. Otázka je, zda to bude fungovat, když už je do téhle míry agresivní

nitraner: Ale to byste měl rozvést, co pomůže, kvůli tomu tady to vlákno je .
Jsou dost citliví na krku a také náraz ze strany je dobře vyvede z rovnováhy. Elektrika pomáhá velmi. Každopádně, nestavět se před něj, to je výzva k boji a ani bych neřekla, že moc pomůže ho jakkoli tlouct po hlavě, je líp ho hlídat a být ze strany. Pokud do něj budete tlačit ze strany u plecí, nemá moc velký manévrovací prostor. Asi bych v tomhle případě dala obojek a naučila ho, že ho ze strany za obojek vezmete a někde v ohradě nebo chlívku přicvaknete na krátko, než vše obstaráte, nebo mu dejte krmítko na jádro tak, aby jste mu přes ohradu dosáhla na obojek, uvažte ho a pak můžete dovnitř. Můžete ho přivazovat i za rohy, pokud je plot bytelný.

dlouhej elektrickej bič (jako popohaneč na krávy) občas na berana vezmu, Funguje to hezky, ale uplně nejvíc funguje, když ho chytnu a ostříhám mu vlnu, to je pak poloviční a tím co jsem mu provedl ho tak degraduju, že od něj mám pak zas půl roku klid. Cizí ale k němu do ohrady nesmí nikdy, kor když tam má nějaké ovce, to je fakt nebezpečnej.
napsal(a):
nitraner: Ale to byste měl rozvést, co pomůže, kvůli tomu tady to vlákno je .
To je jednoduché, láska k bližnímu svému...
No toho bych se asi taky nebyla, ale nás beránek má takovéhle rohy s nim se mazlit úplně nedá

nitraner: Já jsem se tu už víckrát divila, že snad všichni tvrdí, že berana nejde vychovat, aby nebyl agresívní. Chovám kozy a s kozly vycházím dobře, můžou k nim i děti a ani je nenapadne se prát s člověkem. Ale prý s berany to nejde. Tak se s námi trochu podělte o to, jak jste postupoval.
Katka12
napsal(a):
No toho bych se asi taky nebyla, ale nás beránek má takovéhle rohy s nim se mazlit úplně nedá
Ale bála.
Oreb1
neexistuje žádný návod.100 beranů, sto hlav. Na každého platí něco jiného.
Beran Vřesovák, šel z cesty, stačilo vlézt do ohrady a mazal na druhou stranu. A to byl statný rohatý, jak muflon. Kent byl mazel do dvou let. Pak to bylo 120 kilové beranidlo. Nevím co bylo spouštědlo. Asi chtěl jit pálít švestky a byl naštvaný že mu je manželka sbírala, nebo že nechtěla do stáda, čertví. Od té doby jsem musel dávát pozor. Ale byli jsme vyrovnaná váhová kategorie on 120 já 120. Tak to byl vzájemný respekt. Občas zkoušel jestli jsem ve střehu a já jej občas nafackoval. Být jej po hlavě by bylo zcela zbytečné. Čím koliv. Dobře mířená facka, lepší než 10 zbytečných slov. No ať mu je mražák lehký. Myslel si že může chodit za jinéjma ovčinamy. Tak to vzal přes 80 cm plotek a šel k sousedovic ovcím. Domáci pantáta byl jiného názoru. Nezbylo než jej na kolečkách odvézt domů. Takže ani kamenem, neéé. Blbá trefa a Beríšek leží v oboře nožky má na hoře. Druhe foto je ten domácí pantáta. Abych byl úpřimný, tak jsem se mu pomstil. Na jaře jsem jej chytl střihačovy, nikdo k němu nechtěl do ohrady. Pak jsem se mu smál, jak byl ošmíkán. Alespoň nějaká sadisfakce.
A nynější Texl? Je to potvora. Ale nějak se sním ne...ru Když potřebuji něco dělat v ohradě, tak jej zavřu do odchytovej ohrady. Když potřebuji projít, tak z modrou bedýnkou od zeleniny. Celou zinmu krmím do modré bedny. Pak si myslí že modrá je dobrá.
Nejsem zastánce bití. Beran je beran, není to vůl.
A proč s jsme byli s Texlem na měkko?
No protože si nááše děti spolu hrálíííí

Pochopila jsem, že to zkoušeli a Vy jste je nenechal, dostali pár facek. Facka je podle mě otevřenou dlaní, herda pěstí. Když štvou mě, dostanou herdu, ale to spíš kozy, kozlové vůbec nepotřebují. Když někdo vejde do ohrady, musí být asi i u Vás opatrný. Takže zase žádný mírumilovný beran. Nebo jsem to špatně pochopila?

nitraner
napsal(a):
A proč s jsme byli s Texlem na měkko?
No protože si nááše děti spolu hrálíííí
Taky prosím o vysvětlení, jak na to.
A musí to jít, kozlové a berani v ZOO taky netrkaj.
Mě chlap nadává, že si nedám říct a rozmazluji beránky, učím je na piškoty jak psy.
No rozmazluji, kdo by malému beránku odolal, je roztomilý a přítulný, ale má to následky.
Ale klobásy taky dobrý a občas je nutné krev obměnit, že.
Přesně tak, facka po papuli. Ale to bolí nejen berana. Ale je to vyrovnané. Popravdě, nepotřebuji si dokazovat, že jsem vůdce stáda, to je beran. On musí ochraňovat ovce a jehňata v ohradě. před ohradou je to moje starost, taky se mi do toho nemíchá. Před dvěma lety chodil lišák kolem ohrady, právě jsem čekal bahnění. A do toho z rádia BESIP cosi o prevenci. Tak prevence.
Můžete beranovi dokázat, že jste silnější. Můžete jej zlomit. Ale to pak musíte pokaždé když vlezete do ohrady.
Když se chci sním pomazlit, tak jej chytnu při prvním útoku za ucho, pokleknu aby jsme byli na stejné úrovni a pak neútočí. Než se postavím a jsem hrozbou.

nitraner: beran ale nebývá vůdce stáda. Chová se jinak, ovce za nim tak nějak chodí, ale jen co to jde někam šéfová stáda, tak jde za ní i beran.
Katka12: To bys ho ale musela ostříhat ty, abys ho potupila
Janae: kozlové a berani v zookoutcích jsou selektováni tak aby netrkali. Něco o tom vím jak to na mnohých místech chodí
Jinak podle mě nemá cenu mlátit berana po hlavě, aspoň ne přes čelo. beran dokáže sundat i krávu, když do sebe trknou. Znám případy kdy se je někdo palicí snažil omráčit a prostě je mlátili po palici a berani furt jen nasraně stáli a ani to s nima nehlo. To takhle jim dát jednu za uši, to je něco jiného.

nitraner: Takže jste na něj šel psychologicky, stejně jako já na naše kozly. Asi to jde i u beranů, jak je vidět. Člověk nesmí být konkurence, ale partner a ochránce. Když to těm potvorám nějak vysvětlíte, jde to i bez úrazu .
K našemu Quessant beranovi take nejde jit jen tak, cizich se boji, ale nas ne. Takze kdyz jdu do ovci ohrady, zavolam ho jmenem, on vi, ze mam v ruce "chlebicek". Na krku ma obojek jako pes. Zavolam ho, dam mu kousek sucheho chleba a v pohode si ho pricvaknu k voditku ke sloupku kousek od vratek, aby na me nemohl. V ovcine pak udelam co chci, a pak ho jen pustim dovnitr. Pohoda. Nezabijeme ho, na sve potomky je hodny, a na sve manzelky celkem taky Myslim, ze berani nejsou zli, jsou to jen berani.

He he já snad někdy nafilmuju mýho texela, co dělá, když chytí rapl. To ne, že to je prostě beran, on je prostě zabiják. Oči se mu zalijou krví a láme fošny aby se dostal k tomu, koho chce zabít. Na volno není tak nebezpečnej, ale v uzavřenym prostoru (stáji) je nebezpečnej fakt dost. Naštěstí to není kdovíjaké hovado, ale těch 120kg má. Na Quessanta se při stříhání blbě podívám a už mi mizí z cesty, posera...
Mate pravdu, i ja zvolila plemeno Quessant kvuli obave z velkych beranu. Ale nas Quess, v dobe od zari - leden, je peknej rapl taky. Vyboulene pletivo kolem cele ohrady, a kdyz mu menim trkaci pytel u dreveneho ovcina, a nahodou tam tyden neni, dokaze rozmlatit i roh domku Trkaci pytel - spis asi jen Quess chovatelum doporucuji
Obavam se, ze pri vasem pohledu kostey by nas beran jen zacouval a...
Jaa bych na to sla jinac. Ale neznam ovecky.
Beranovi bych umoznila misto kam trkat muze, dala bych mu nejakou praci ( lze i pres hrazeni ucit treba zvedani predni nohy jako kone/psa) a uvazala bych ho. Ve chvili kdy by byl hodny a nechal me k sobe jit a podrbat ho bych ho za odmenu prepnula na delsi snuru. Kdyz by chtel trknout, sla bych dal od nej. Je zly - nema narok na vetsi prostor. A zkusit treba 20x za den. Do pul roka z nej musi byt andilek.
Vzdycky si rikam ze kdyz i bigl pochopil ze za vzorne chovani mu je odmenou volny pohyb, tak to musi pochopit kazde zvire.
Pochopila to i moje Lízinka ze kdyz bude hodna a nebude chtit zabit Maličkou s Ponožkou tak bude na zahrade a ne zavrena v chlivku.

Tedysek
napsal(a):
Jaa bych na to sla jinac. Ale neznam ovecky.
Beranovi bych umoznila misto kam trkat muze, dala bych mu nejakou praci ( lze i pres hrazeni ucit treba zvedani predni nohy jako kone/psa) a uvazala bych ho. Ve chvili kdy by byl hodny a nechal me k sobe jit a podrbat ho bych ho za odmenu prepnula na delsi snuru. Kdyz by chtel trknout, sla bych dal od nej. Je zly - nema narok na vetsi prostor. A zkusit treba 20x za den. Do pul roka z nej musi byt andilek.
Vzdycky si rikam ze kdyz i bigl pochopil ze za vzorne chovani mu je odmenou volny pohyb, tak to musi pochopit kazde zvire.
Pochopila to i moje Lízinka ze kdyz bude hodna a nebude chtit zabit Maličkou s Ponožkou tak bude na zahrade a ne zavrena v chlivku.
Má to jeden háček, ovce jsou tupouni a ne psi nebo kozy, beran by váš přístup nepobral.
napsal(a):
Má to jeden háček, ovce jsou tupouni a ne psi nebo kozy, beran by váš přístup nepobral.
No rikam ze ovce neznam. ale tak vetsi pitomec nez bigl byt nemusi. Teda aspon vetsi pitomec nez muj bigl... :-D ja nebyla schopna zbit ani moje kozy ani je jinak nasilim pacifikovat a musela jsem na to po dobrem. Ten stres a strach ze zvirat mi za to nestal. Navic sily byly vyrovnane, mozna mely holky navrch jeste.
Ale tak prece i ovci musi byt jasne ze za spravne chovani prijde odmena, za spatne prijde ovce o něco prijemneho. To uz by se mohlo dotknout trochu reflexu ci nervove soustavy nebo jak se tomu v dnesni moderni dobe rika.

Tedýsku podle mě to je naprosto nereálné takhle berana něco naučit.
Kostey, no, nechodit do prace tak to i zkusim. Mistni zemedelec ma taky berana co je zly. Ale on s tim umi nejakym zahadnym zpusobem manipulovat tak aby se nikomu nic nestalo a zviratka byla co nejmene ve stresu. Do ted jsem jeste nemela moznost se zeptat jak to dela. musim se o vikendu zeptat.
Dovela by me zajimalo jak by na to takovy beran reagoval a jakym zpusobem mu to bude srotovat v hlave. :).

Kdyz jsem zazila toho naseho walloserskeho zabijaka, ze ten trkal i do nastaveneho ostri, pak pochybuji, ze by.pomohl jakykoli vycvik. Pokud se beranovi "zatmi", pak proste jde a bije a nic joneho nezna. Kort v dobe rije bahnic.

Ale zase myslím, že Tedysek má trochu pravdu. Třeba v tom, že by měl dostat nějakou práci, třeba druhého berana, aby zápasili spolu, ne s člověkem.

Je to pravda, ale v cirkuse kdysi říkali, že vycvičit kozy je těžší než lvy. Ovce asi tuplovaně .
Berani v malých chovech jsou zlí, protože jsou nevyskákaní. Normálně zvládne jeden plemeník 40-70 ovcí. Jsou na to šlechtění, aby poskákali co nejvíce ovcí, tak když mají jen 2-3 ovečky jsou agresivnější. Naši kluci momentálně mají téměř pro tento rok odpracováno a už jsou rádi, že jsou rádi... V únoru, to je jiná, to si taky na ně trochu dávám pozor, ale teď sotva stádo zastaví lehnou a spí.

Bekkky: šlechtěni na to aby zvládli víc ovcí? A jak a kdy ta selekce probíhá? Na NT jim maximálně tak sáhnou na koule, jestli je maj souměrný a to kolik zvládnou ovcí nikdo nijak přece neřeší.
V Čechách momentálně asi ne, ale dlouhodobě ta selekce přeci probíhala u všech plemen, protože nikdo nechtěl živit berany navíc. Měla jsem na mysli v minulosti, kdy se budoval standart jednotlivých plemen v celé Evropě. U nás bych řekla, že naopak dokážem standarty trošku likvidovat.
No a nejlepší selekce je opět a opět volná pastva s přesuny stáda krajinou. Beran, ktrerý nezvládá skákat a jít se stádem se jednoduše vyřadí sám. Do další sezony putuje v konzervě jako gulášek... a nebo ho na pastvě klepne (to se nedávno stalo našemu nejstaršímu beranovi , byla to jeho poslední sezona, ale nedal chudák ta vedra, takže gulášek nebude).
A pochopitelně hodně dělá odpovědný chovatel, který chce mít pěkné zdravé stádo.