Pozna Ouess beran kdyz jehne neni jeho? Je na nej pak ostry?
Ouessantská ovce
Mate nekdo Quessant (Ouessant) 2 a vice berany a ovce? Kdyz mate vice beranu, tak je oddelujete mimo riji od ovci? Mlati se berani mezi sebou v dobe rije? Pozna beran, ze jehne neni jeho, ale kolegy? Necha pak beran jehne byt, a nebo mu vadi?
Letos se nam asi stane poprve, ze neprodame letosniho beranka a zustane u nas, odmitam kupce, kteri beranky chteji hned snist. Takze bdeme mit 2 berany. V dobe rije, od zari (?) ho tedy oddelim, aby neobskocil mamu, a taky, aby se s tatou netrkali do krve. Takze budou kazdy ve svem, s manzelkama nepribuznyma.
Ale napadlo me, kdyby oba berani meli jehnata, zda kazdy pozna, ktere je jeho a ktere ne. A pokud neni jeho, zda to jehne nejak odhani apod. Odhaduji, ze asi beran pozna sve deti, nebo ne? Ovce to pozna.
Jak to chodi v ovcich rodinach, kdyz je tam i mnohomuzstvi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu psát jen podle koz, ale snad to není jinak u ovcí. Pokud žijí stádním způsobem, chrání všichni přítomní samci všechna mláďata. Nepřítelem pro cizí mládě může být jiná samice. Čili nevím, jestli poznají, čí je které mládě, ale neohrožují ho.
Chovám OU a již 3 sezónu máme více beranů. V období říje rozdělím holky do několika stád, kde je pouze jeden nepříbuzný beran. Po skončení říje berany odděluji od stád a holky mám opět všechny pohromadě. Na období porodů jsou holky sami, aby měli dost klidu u porodu. Nemám moc dobré zkušenosti s beranem ve stádě při porodech. Nerozlišuje jestli je jehně jeho, nebo konkurenta, ale někdy zbytečně ruší matku při porodu a prvotním seznamování matky s jehnětem. Po ukončení porodů cca 3 dny po posledním mohou chovní berani zpět do stáda.
Podle ostatních chovatelů, lze mít ve stádě více chovných beranů. Jen se ze začátku porovnají (potlučou) a pak je vše OK. Naše zkušenost je jiná. Máme 3 chovné berany - 2 mohou být bez problémů spolu (občas se trkají, ale nic strašného), ale jeden je příliž dominantní a myslím, že by ostatní berany zabil. Zkusila jsem je kdysi dát všechny do jednoho výběhu, ale po 20 ti minutách bylo jasné, že ten jeden je velmi agresivní vůči ostatním a nešlo to. Víc jsem to nezkoušela, vždy ho mám samostatně, pouze s holkama.
Možná jsem jen moc měkká a nenechám je, aby si moc ublížili, ale radši problémům předcházím, než pak řešit úrazi.
Jinak pokud budete mít spolu staršího berana a letošního, budou se tlouct mnohem méně, protože je tam v prvním roce velký rozdíl ve velikosti a mladší se tak nějak přirozeně podřizuje staršímu. I u nás ten hodně dominantní beran může být bez problémů přez zimu s mladými berany.
Ještě jedna rada, v období říje, pokud budete mít 2 stáda, musíte je mít ve vzdálených ohradách, aby k sobě nemohli, nebo nezi nimi musí být hodně pevný plot z trubek. Berani mají tendenci stát celý den u společného plotu a mlátit se přes plot.
Hodně štěstí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná na to má vliv i to, jestli jsou samci poblíž porodu nebo ne. Kdyby třeba přišla ovce s nějakým pro ně neznámým jehnětem, byť jejím vlastním, nevím, jestli by ho přijali. Ale toť pouhá domněnka.
Dekuji L.M. za kompletni odpoved. Mam OU uz 6. rokem, ale vzdy jen 1 beran a 3 holky. Jinak stejne jako vy, i ja mam extra maly vybeh s domeckem vzdy pro matku, ktera bude rodit, aby si tam v klidu sama porodila, byla s malym tak 5 dni, teprve pak je poslu zpet do stada i s beranem, je to lepsi. Poprve, kdyz se ovce chystala na porod, beran ji furt otravoval, pak kdyz porodila, zase ji nahanel, odstrkoval narozene jehne, ovce byla ve stresu...a ja taky - oddelovani je fajn, i to doporucuji kupujicim.
Udelam tedy pokus podle vas. Nejprve je rozdelim tata beran + 2 holky a mlady beran + 1 ovce nepribuzna, a pak je dam zase vsechny spolu, co se bude dit. Pletivo mam ockate, ale mezi ovciny mam pevne, pletivove panely jak u fabriky, tak jsem zvedava, zda je berani pak nejak zdevastuji
Když kupujeme nového berana (většinou kupujeme dva zhruba stejně staré), dáme je nejdřív spolu i kvůli karanténě a když je jasné že je vše OK tak je nejprve dáme vedle starých beranů a zmenšíme oběma skupinám prostor, aby se nemohli rozbíhat a rozmlátit přepážku a po nějaké době je dáme dohromady zase do malého prostoru, protože když se nemůžou rozběhnout, neublíží si. Nějakou dobu po sobě skáčou a různě se přetlačujou, ale tak do 14ti dnů si vyřeší kompetence a je dobře. Jen se mi neosvědčilo, nechat mezi už hotovými, narostlými berany jednoho mladšího, který není ještě váhově na stejné úrovni. Toho ti velcí pak terorizujou.