V dnešní době suché hledám alterantivní příkrmy pro ovce. Jablka mají už delší dobu, nečiní jim problém. Nyní jsou v sadu a pustily se do spadaných švestek, jedí je každoročně, zpočátku jen měkčí bobek. Pak dobré.
Mám přebytek cuket, patizonů, nastrouhala jsem menší cuketu s trochou šrotu a zblajzly jí. Co si tom myslíte?
Vím, že vše se musí přidávat pomalinku po troškách. Seno mají ad libidum, ale nechtějí ho prozatím. Liz z hořčíkem, vápníkem, selenem v kyblíku.
Děkuji i za další tipy na příkrm.
Při vší úctě k vašemu chovu a krmení, asi to nebude ad libidum. Pokud i přesto ano, tak o vašich zvycích nechci nic vědět.
Jinak cuketa obsahuje hlavně vodu, jinak její příspěvek do krmné dávky vzhledem k jejímu složení nepovažuji za podstatný.
https://www.kaloricketabulky.cz/cuketa
Jako vycpávka (zvlhčení) ke šrotu proč ne, koním se to také tak dává.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolik by asi muselo být plodů, aby jich bylo příliš? Když to převedu na kozy, klidně bych každé dala denně dvě cukety, třeba jednu ráno a jednu večer, a nebála se toho. Letos žerou i listy z dýní, což nikdy jindy nechtěly.
Ostatní zeleninu taky. Tak půl kbelíku na jednu klidně můžete.
Dýně (Goliáš, měkká slupka) hážu na zem, rozkřápnou se a ovce si s nimi poradí kompletně, dřív jsem taky krájela - zbytečná práce. Hokkaida rozklepnu gumovou palicí
Dostávají co mi naroste na 150 m2, dávkují si samy, ale už je suchem po dýních. Cuketu žerou až v krajní nouzi.
Jablka dostávají 20 litrový kýbl na 18 ovcí a den, cca.
Bobky beze změny, vyrovná to asi to seno, co "roste" na pastvině.
dad
napsal(a):
listí z rajčat zatím naši zmlsanci nežerou, plody mám pro sebe, když utečou slepice sežerou na co dostanou
cuketa a dýně dobrý na kostičky i strouhané, patizon je tvrdý.
Listí z rajčat vám nežerou správně protože jsou jedovaté, ostatně stejně jako celá rostlina a stejně jako stonek a listy brambor...ML.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesakm: Ono je těch jedovatých rostlin moc, co ale žerou, takže asi spíš záleží na tom, kolik toho mají a jestli mají další rostliny k dispozici, které tu jedovatost omezí. Některé jedovaté rostliny taky třeba žerou jen v určitém období vegetace. A něco správně nežerou vůbec, jak jste napsal.