Ahoj všem, prosím o radu. Mám kozu má 3 roky koupila jsem ji před dvěmi tydny, ale problém je že se nechce nechat podojit zkusila jsem už snad všechny možnosti přivázání zadních nohou, po dobrém na dobrůtky a ne a ne se nechat podojit. Jak jsem ji kupovala paní mi sdělila že neví jestli není v tom... Může to být i důvod proč nechce nechat dat mléko? Byl u mě veterinář vemena má v pořádku je zdravá.
A nezbavila se jí paní náhodou proto, že při dojení dělá potíže a "zapoměla" se o tom zmínit a myslí si ať se s ní trápí zas někdo jiný.
Nějaké mléko jste z ní při těch bojích dostala? A povedlo se vám jí vydojit do sucha? Kolik toho měla? Byla ta koza vůbec dojená, nenechávala pod ní paní jenom kůzlata a pak zrovna zasušit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co píše přezdívka, je možné . Ale je možné i to, že je březí a někdy mají březí kozy sklon nenechat se už vysávat předchozími kůzlaty ani dojit. Ale na to, aby byla březí a nebylo to na ní dost vidět, je divná doba. Už někdy rodila? Paní, která Vám ji prodala, ji dojila? Podle mě by bylo nejlepší počkat, až bude mít říji, dát ji ke kozlovi a začít dojit až po porodu. Stejně už ji za dva měsíce bude čas zasušovat, tak se s ní nemořte, ale jen jí sahejte na vemeno a zkuste ji ochočit. Dva týdny na to, aby na sebe nechala sáhnout cizího, nejsou moc.

Tedysku, třeba jí vadí, že je to "akt" a stydí se před neznámým člověkem .
Oreb, i to je mozny. :) je to prece intimni partie. Veminko patri jen tem nejblizsim - detickam (kuzlatum). A pokud zna koza svou novou pani jen 14 dni tak se nedivim. Ja bych taky nechtela aby mi nekdo smatlal na prsa jen co se 14 dni zname a vidame se je. Chvilku kazdy den. Kdepaaak.
nikde ani zmínka jestli měla vůbec kůzlata a kdy
oreb1 - dojíme deset měsíců, spíš mám problém holky zasušit
Tedysek - ne každá koza je na to svoje tak háklivá (dělá drahoty)
Lunakarta - někdy jedna dobře mířená je to nejjednodušší,
u prvničky bych se tak nedivil že nedrží (neví vo co de), kolikáté měla kůzlata ?

dad: Já to myslela tak, že to nemá cenu teď obě strany mořit, pokud to není rozdojená koza. V říjnu já končím s dojením, v lednu se rodí kůzlata.
oreb1 - předpokládám, že si Lunakarta pořídila kozu na mléko, když se pokouší dojit, těžko radit když zatím neodpověděla na naše otázky, to zasušení máme skoro stejné, možná dojím o čtrnáct dní déle než Vy, stejně je to ke konci tak pro nás na pití, porody plánuju až na únor, prvničku na květen.

dad: Já porody neplánuju, ale říje už probíhá, občas je první porod už koncem prosince.

dad: Právě se mi to zdá jako zbytečná snaha .

Když učíme stát kozy, prvničky, dáme jim něco dobrého, uvážu je nakrátko aby mohly jen žrát. Manžel jim přidrží zadní nohy, někdy jednu zvedne, občas se stalo, že si mu koza sedla na klín, ale po pár dnech, když zjistí, že to jinak nebude, už to většinou jde.
Tak pokud pacifikace nepomha, druhou osobu nemate. Zkuste si s kozou udelat trosku cviceni nez budete dojit.
Kozu uvazte na kratko u zdi v rohu jen tak aby mohla zrat, ale nemohla lehnout. Dejte ji pulku krmeni do misky. A nez to spapa tak kozu mazlete. Na krku, od krku na kohoutek, po prednich nohach az k paznehtum, vzdy ji tu jednu nohu zvednete jako konikovi. Pak zada a podrbkat zlehka brisko. :) z toho jsou vetsinou vypleskly, ale jak zvladne brisko, zvladne i veminko. Po brisku zas od zad na zadek, podrbkat nad ocaskem a zase zadni nohy az domu a zvedat. Nezapomente projet nohy i z vnitrnich stran. A pak dlouhymi tahy od krku pres lopatky, brisko az zlehka na veminko. Pak koze ukazte mokry hadrik (v teple vode namoceny). Rukou prejedte novu od krku az k veminku, az budete u veminka tak ruku dejte koze na bok a druhou rukou hadrikem na veminko. Jen na chvilku prilozit a hned sundat. Zas ukazat koze. Ze jako to byl hadrik a nemusi se ho bat. A znovu, tentokrat vemte tim hadrikem veminko vic a trosku pomasirujte. Pak ukazte koze jiny suchy hadrik a proces zopakujte. Tim veminko ususite. A muzete zacit cistou suchou rukou pomalu pres masaze zacit dojit.
Koze je prijemnejsi pokud jsou stisky rychlejsi nez pomale. No a kdyz zacnete dojit tak ji soupnete druhou pulku zradla a hura na vec. A celou dobu straaaaasne moc chvalit. Ale klidnym hlasem. Klidne prihodte nejakou zdravou dobrotu za vzorne chovani.
No takze takhle jsem vyhrala nad kozou ja. :) jelikoz jsem nemela na to se s kozou prat a odmitala jsem se ji bat vic nez mela histericky strachy ona. :) tak jsem zvolila mirumilovnou cestu. A slo to. Ale verim ze ne na kazdou kozu to funguje.
Mimochodem strasne moc mi pomohlo kdyz jsem delala furt vsechno stejne v na minutu stejnem case. Takze v 5:59 jsem zdravila kozu za dverma chlivku, v 6:05 jsem podavala misku...

Lidský na kozy nefunguje . Máte nějaký kozí?
No dneska byla úplně jak milius. No hormony dělají divy ona si zvykla rychle je strašně hodná. Jen to dojení jednou tak pak zas tak. Možná opravdu sní mlátí hormony. Dneska jsem k ní přišla nachystala si kyblík s dobrůtky šly jsme na klidné místečko kde ji dojím začala papat hladila jsem ji mluvila na ní umyla jsem ji vemena a začala jsem dojit a nechala se bez problémů a byla spokojená tulila se ani jednou nevyhodila nohou ani se nehla.
Jen jeden dotaz ještě může být koza upjatá na člověka? Když ji čistím chlívek tak mi zablokuje cestu ven a nechce mě vůbec pustit. Někam jdu ona zamnou chci od ní odejít ona se zamnou rozběhne a začne mekat na celé okolí zvířata má kolem sebe není sama, ale stále chce být u mně jednou mi vlezla do baráku a hledala mě až mě našla tak se přišla potulit nikoho neposlechne z rodiny jen mě.
Hodne lidi me tu rikalo ze se koza muze fixovat na clove az natolik ze zacne neskutecne rvat na cele okoli kdyz nema toho sveho cloveka u sebe. Ja jsem naucila kozu ze kdyz reknu jednu vetu (Papa, prijdu zase rano/vecer) a opravdu jsem dodrzela na minutu presne co jsem rekla tak se koza s tim srovnala. Ale kdyz jsem byla u ni, tak jsem tam opravdu byla jen pro ni. Pustili jsme radio, mazlili se, drbaly, cvicili jsme nozky a ja tedy kozu i "zkoumala" jako prvochovatel :D a pak zase ta veta a odesla jsem. A koza byla v pohode. Daleko lepsi to bylo kdyz byly dve a pak mely kuzlatka. :).
Tedysek
Dovolil bych si ne zcela souhlasit. Jestli se jednou koza nebo ovce fixuje na člověka je to problem i když dostane soukmenovce. Alesppň takovou mám zkušenost s jehňaty. Ale je možné že je to tak jen s jehňaty. Pak je jehně jako pes. Ani po pulroce mezi dalšími jehňaty se to nezněnilo. Stačilo promluvit a už řvalo.

Tedysek, nitraner: Kůň není rovnocenný partner, souhlasím s Tedyskem. A myslím, že když je u Lunakarty ta kozy 2 týdny, není pozdě ani za další 2-3 týdny na kozí kámošku.
Mláďata se fixují mnohem víc, někoho prostě potřebují, takže věřím, že se jehně, mohlo by to výt i kůzle, neadaptovalo nebo až za dlouho.

Jednou dělá plechy, podruhé neplechy. Pak nám napište, co Vám řekl.
Zkousela jsem vcera podojit nasi prvnicku. No sileny. Od druhe poloviny brezosti ochmatavam veminko, to ji nevadi, ale kdyz jsem se snazila zmacknout struk, tak takovy cirkus. Kopala, uhybala a to mela u hlavy oves se zeleninou. Tak jsem ji uvazala na kratko do rohu a ta potvora, jak nemohla dopredu ani dozadu ci do boku, tak zacala kousat. No, co mam delat, kdyz koza kousne?
Mluvit na ní a uklidňovat hlasem. Když to nezebere, tak hodně zvýšit hlas a když ani to, tak ji dám herdu. Dojím ze začátku do malého plecháčku a přelévám do většího. V případě, že plecháček vykopne z ruky se toho nerozleje tolik. No a když do toho šlápne, tak ji vynadám a mléko vyleju kočkám. Některou kozu dojím z boku a někteou ze zadu. Manžel mě vyrobil dojící stůl, kde ji zafixuju za hlavu a když hodně vyvádí, tak vážu zadní nohy ke sloupkům. A postupně zkouším nejprve neuvážu jednu nohu a po pár dnech druhou. Ona na to brzo příjde, že se jí uleví a mléko netlačí. Někdy nechám delší časový odstup, až je vemeno plné k prasknutí a po podojení se jí uleví o to víc. Na každou kozu platí něco jiného. Musíte zkoušet co platí na tu vaši.
Tedysek
napsal(a):
Privazte ji za ohlavku.
Diky, ohlavka by mohla pomoct. Ja ji dojim jen vecer, a jen aby si zvykla, ma pod sebou kuzlata, vim, ze proto asi vyvadi. Vcera jsem ji privazala jen na karabinu, takze byla fakt na tesno. Vazaci oko ve vysce hlavy. A uz nedosahla, tak rezignovala.
Jeste se zeptam, kdyz zacne prezvykovat, je to znak pohody nebo stresu?
přezdívka
napsal(a):
Mluvit na ní a uklidňovat hlasem. Když to nezebere, tak hodně zvýšit hlas a když ani to, tak ji dám herdu. Dojím ze začátku do malého plecháčku a přelévám do většího. V případě, že plecháček vykopne z ruky se toho nerozleje tolik. No a když do toho šlápne, tak ji vynadám a mléko vyleju kočkám. Některou kozu dojím z boku a někteou ze zadu. Manžel mě vyrobil dojící stůl, kde ji zafixuju za hlavu a když hodně vyvádí, tak vážu zadní nohy ke sloupkům. A postupně zkouším nejprve neuvážu jednu nohu a po pár dnech druhou. Ona na to brzo příjde, že se jí uleví a mléko netlačí. Někdy nechám delší časový odstup, až je vemeno plné k prasknutí a po podojení se jí uleví o to víc. Na každou kozu platí něco jiného. Musíte zkoušet co platí na tu vaši.
Nemate fotku toho stolu?

Jenomže není koza jako koza. Některá je dlouhá, některá krátká. Vypadá to pěkně, ale nějak se mi to nezdá jako ulehčení. Zadkem může házet stejně a člověk si u toho moc pohodlně nesedne. A kbelík na dojení si taky dobře nepodrží. No, možná dojím já nějak divně, když si to neumím představit jako ulehčení. Ale vypadá to hezky, to zas jo .
Tohle je nízké. Manžel použil kovovou kostru ze starého psacího stolu. Na to dal podlážku z postýlky pro telata - kdo zná staré vazné chlívy, tak ví o čem je řeč. Potom tam navařil pár plocháčů a držák na kbelíček na šrot. Potom tam je takové U, nahoře na obou stranách provrtané. Koza se jinak do kbelíku se štotem nedostane a jak tam strčí hlavu, tak těma dírama prostrčím tyčku a už nemůže utéct. Nastupuje se na dojení po lešeňové podlážce - svlakama nahoru. Koza se tam vejde akorát. Když jsou holky březí a ještě se dojí, tak mají co dělat, aby se tam vešly. Dojím ve stoje. Nebyl by problém vyfotit, ale nejsou lidi co by to přetáhli do počítače.Teda jsou, ale jenom někdy a pořád někam spěchají.

Já se vám tady do tý diskuze moc nechci cpát, protože z vás mám trochu srandu, protože my musíme každou chvíli rozdojovat jalovice, které se nás snaží mnohdy i vysloveně zabít.
... a vy tu řešíte kozu
Tohle by se mi líbilo. https://www.youtube.com/watch?v=8s5wxmQBT_8.

přezdívka: Když dojíte vestoje, jak si držíte kbelík? Já dojím zezadu, sedím na stoličce a kbelík si držím chodidly. Koza v 90 procentech stojí, ale občas se stane, že kopne do strany a kdybych ho nedržela, převrátil by se. Ruce mám opřené lokty o kolena, aby mě nebolely paže, jak bych je měla ve vzduchu před sebou.

a co na kozu vyrobit v menším toto: https://www.kamir.cz/imobilizer-slabinovy.

Jak se to používá?
kostey: šílenou jalovici mám do teď v živé paměti, když jsem se zaučovala v kravíně. Byly jsme na ní tři - teda dvě a moje maličkost- a cvičila s náma pořádně. Pak jsem řekla zootechničce, že tohle tada ne. Asi 3 dny jsem nešla a po třech dnech přemlouvání že to ještě zkusím. Jalovice blbla asi měsíc a pak z ní byla nejhodnější kráva v řadě.
oreb1: Dojím jednou rukou a druhou si přidržuju hrnek. Mohla bych dojit strojem, ale ty 4 kozy vyjdou ručně časově stejně, když se k tomu připočítá mytí a desinfekce dojení.

Já dojím oběma rukama, takže na to přidržení už mi zbývají jen nohy.

oreb: zahákneš jí to za slabinu a pak za hřbet a ona tou nohou nemůže kopat.
Nebo teda nemůže... dost jí to ztížíš, ale některým kusům to vadí tak že je to naopak o to víc rozdráždí a některé kusy mají tendence padat. U jalovic ale dost dobře funguje zvednutí ocasu. to je dost častokrát znehybní.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tohle by se mi líbilo. https://www.youtube.com/watch?v=8s5wxmQBT_8.
Hezky vychovane kozenky, jen se zeptam blbe... Neni bezne umyt vemeno, odstriknout stranou a pak az dojit?
napsal(a):
Já se vám tady do tý diskuze moc nechci cpát, protože z vás mám trochu srandu, protože my musíme každou chvíli rozdojovat jalovice, které se nás snaží mnohdy i vysloveně zabít.
... a vy tu řešíte kozu
No ta nasr rohata mrcha, by taky mohla zabit. Ale fakt, ze ty kravy jsou asi podstatne nebezpecnejsi.

Kostěji, tak to u koz není potřeba. Ony nekopou jako koně nebo krávy, spíš přešlápnou nebo poskočí, když je něco vyruší. To bych je naštvala, kdybych jim na hřbet dávala takovej hák, a já chci, aby byly vstřícné při dojení . Ale u krav to asi je užitečné. U mě kozy na dojení stojí samy, neuvazuju je až na nějaké výjimečné prvničky. Jsou hodné, ale Terezce musím říkat oslavné básničky, jinak přešlapuje .

marion, u koz se vemeno nemyje, ale jen očistí od chlupů. Myje se jen v případě, že je opravdu zahnojené, třeba když má koza průjem. Jinak to spíš podpoří rozvoj patogenních mikroorganismů, i když ho potom utřeš. Odstříknutí by mělo na začátku být. Ale to je při prodeji mléka, pro sebe ať si to dělá každý, jak chce. Pokud dojíš uvnitř, nemělo by se odstříknout na zem.

U krávy se myje, lehnou si i do hnoje, někdy možná musí. Koza je čistotnější, navíc má chlupaté vemeno, takže mytí je vlastně nehygienické. Možná otírání nějakými ubrousky k tomu určenými by šlo, ale já nejsem pro to, aby se zlikvidovaly všechny bakterie, které má na vemenu, i ty které jí ho chrání. Takže jen odrhnu rukou nasucho, co by opadalo do mléka.
Riri

XXX.XXX.186.116
Dobrý den já bych se jen chtěla zeptat jestli někdo má zkušenosti máme kozyčku před 2 měsíci porodila jedno umřelo a jedno nám zůstalo kozlík ji furt saje :) ale chceme ji vydojit ale nenechá se jestli někdo má stim skušenosti napište mi budu velice ráda děkuji :)
Katka86

XXX.XXX.161.13
Riri
napsal(a):
Dobrý den já bych se jen chtěla zeptat jestli někdo má zkušenosti máme kozyčku před 2 měsíci porodila jedno umřelo a jedno nám zůstalo kozlík ji furt saje :) ale chceme ji vydojit ale nenechá se jestli někdo má stim skušenosti napište mi budu velice ráda děkuji :)
V minulosti se dojila, nebo má první kůzlata?
Pokud je po prvních kůzlatech, připravovali jste jí na to, že ji v budoucnu budete dojit? Pokud ne, nečekejte, že přijdete a bez problémů ji podojíte, musí se na to postupně naučit a pochopit, že kromě kůzlete budete odběratelem i Vy.