Zdravím,
Necelý měsíc zpátky se naší loňské koze začalo nalévat vemínko a my začali dojit. Nebyla nikdy připouštěná, vet nás ubezpečil, že se to někdy stát může.
Stalo se to taky někomu z vás? Jak dlouho jste dojili? A co složení mléka, je “notmální” jako běžné kozí? Mléko totiž vůbec nemá ten typický kozí odér ani chuť.
Kamarádka dojí několik let kozy, které nikdy neměly kůzlata, nechce zabíjet a nebo prodávat mladé. Na začátku zimy přestane a na jaře rozdojí. Sýry se jí daří.
Měla jsem je tu na hlídání, dojení šlo z tuha a 4litry za dva dny ze dvou koz s přikrmem mi nepřijde slavný, ale ji to stačí, tak proč ne.
Já připouštím každý rok. Možná to zkusím letos nepripustit dvě kozeny a dojit přes zimu, sýry nemám cítit zápachem a zájem je velký, ale kozy jsou venku celoročně a na zeleném dokud to jde.
To složení mléka by mě taky zajímalo, protože když to převedu na ženu i mateřské mléko se mění složením podle věku dítěte a po dlouhé době laktace je to větší zátěž pro matku než přínos pro dítě. Koza sama kůzle odstaví.
Upřímně se mi tenhle kolotoč moc nelíbí... Připustit, porodit, odstavit, dojit, zasušit, připustit, ale... Snažím se holkám vykompenzovat tenhle dar, který rádi využíváme.
Dával někdo na rozbor tohle panenské mléko?
(už tu byl i rozdojený kozel , myslím si, ale že díky mateřství a porodu je právě mléko výživné).
Nemám kozenky, už jsem psala, proč máme jen ovce, ale zaujal mne ten kolotoč. Mám to stejné u králíků. Také jsem si říkala, že stálé březosti a výživa mláďat je zatěžuje. Mám samce Karla a tři samičky. Rozhodla jsem se je připouštět jen dvakrát ročně. V lednu nebo únoru a pak ještě jednou. A pak už ne. Spíše se starám o to, aby se cítili dobře.
Kolotoč to je vždy pokud chcete mít užitek a ne jen mazlíčky.
Králíky mám taky,8samic a dva samce, točím je dokola, abych měla celoročně maso pro sebe a na prodej.
Příčí se mi to, ale mnohem víc se mi příčí podmínky, které mají zvířata, která jdou do obchodu.
Dad já myslím, že nejde úplně o výtěžnost, je to prostě nějaká hmota, která má v sobě více či méně. Je jasné že krmení dělá hodně, ale myslím, že i hormony a příroda.
Taky zdravím..stalo se nám to vloni.
Vemínko jsem jen kontrolovala, nenechala rozjet laktaci, bála jsem se, že u kozy přijdu o říji... přešlo ji to..stejný případ jako u vás...ještě nekozlená koza. Nakonec jsme usoudili, že šlo o splašené hormony, sousedka měla právě ve stádě kůzlata a dost ji to ječelo..asi stádový pud..Koza je v pohodě..