Uživatel s deaktivovaným účtem

U VF jsem to nikdy neviděl ale co mám dvě kříženky VF a ZW se trkají.Proč?Soubouj o vedoucí ovci?Jsou dvě nejstarší, staré jsem dal koncem jara na porážku, takže i starou vůdčí ovci.
Asi jo, taky už jsou říje, to jsou pak na sebe nabroušený. Ale máme ve stádu několik ovcí, které když se potkají, trkají se téměř pokaždé. Prostě se nesnášejí... Ale nic si neudělají, maximálně jsou z toho odřený hlavy.
Je zajímavé sledovat, jak na to reagují ostatní ovce. Jehnice se někdy přidají, ale dospělé ovce většinou sporům brání. Staví se mezi soupeřky, nebo i jsem viděla, jak jiná ovce pomáhala té napadené. Je to zajímavé, ovce nejsou hloupé a mají hodně rozvinuté sociální vztahy ve stádě.

Bekky, úplně stejně se chovají kozy. Když se dvě chtějí trkat, nejdřív je některá další rozsuzuje a domlouvá jim. Když to nepomůže, staví se mezi ně. A někdy jde bránit jedna příbuzná druhou, když nic nepomůže a útočnice je silnější. Vyhrát může jen koza na vyšším stupni hierarchie, jinou vyhrát nenechají. A když jsou dvě kozy na stejném stupni, smí spolu beztrestně zápasit. Ale jen si otlučou hlavy.

Jasně, a když je všechno v pořádku, ale objevím se jen tak poblíž, zdraví mě nejdřív vůdkyně jemným hlasem, pak brouknou další a další. Když je volám někam a chtějí na druhou stranu, nejdřív mě přesvědčují, že by to bylo lepší jinde. A když pak se mnou jdou, očekávají, že mám důvod je volat a bude tam něco lepšího. Tohle všechno dokážou sdělit. Myslím, že není takový rozdíl mezi ovcemi a kozami, jak tu někteří píšou. Spíš může být důvodem plachosti a neochočenosti, že se nenechává staré jádro stáda a moc rychle se obnovuje. Pak nejsou žádné ovce zvyklé a naučené na pokyny a chovají se divoce. Možná, napadlo mě to tak. Když se něco naučí jedna dvě, pak od nich se to naučí další, ale když je porazí, už není, od koho by se učily.
No to je jisté. V malém se to pochopitelně řeší hůř, ale dospělé ovce ze stáda dáváme pryč ze zdravotních důvodů, nebo nejdříve po 6.roce, ale většinou ani nenastane situace, že bychom vyřadili nějakou zdravou i když je jí třeba 8 let. Kontrolujeme ale zuby a vemena... No a pochopitelně oblíbené zůstávají... Paměť stáda je důležitá. Ovce si celý život pamatují cestu, i když po ní šly jen jednou.
V posledních letech jsme se dvakrát přesouvali nejprve z původních pastvin na jiné a po 4 letech zase zpět na původní pastviny, takže ve stádu jsou ovce, které si původní pastviny pamatují a jdou naprosto bez váhání. Pamatují si i třeba takové ty úzké průchody v keřích mezi pastvinami.
Před lety jsem pásla stádo, které bylo dost velké a mě nestačili psi a tak jsem si půjčovala ještě psy majitele stáda. Byl to pán 70 let a sám už pásl jen někdy, ale 30 let byl se stádem i psy ve stejné oblasti a měl pořád ty samé pastviny, které s ovcemi obcházel. A to bylo pro mě těžké, protože ovce i psy byli zvyklí, že psi stojí tak a ovce jdou tak a já to dělala jinak, protože, každý pase trochu jinak a psa postaví na jiné místo a sám také stojí jinak. Takže dost často na mě ovce i psi čučeli co dělám, když přece mám stát na levo a ne na pravo atd.

Asi před třemi lety jsem se domlouvala s jedním pánem, který se mnou byl párkrát na pastvě a kterého v mé přítomnosti kozy celkem respektovaly, že během víkendu, kdy jsem byla pryč, půjde se stádem na pastvu. Nešel, ačkoliv navečer přišel, otevřel vrátka a volal je, ale kozy za ním ven nešly. Když budou vrátka otevřená a nikdo tam nebude, kozy půjdou na pastvu samy a zase se vrátí (to nedělám, ale je to ověřené), ale ten člověk k nim nepatřil a tak s ním nešly. Radši zůstaly doma, asi si říkaly, že by je zavedl Bůh ví kam.