Umřela mi koza, napadá Vás proč?

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2018 14:51
Mlsná koza

XXX.XXX.199.242

Naše koza porodila 2 kůzlata. Nyní jim bylo 6 týdnů. Hodně vyrostly, chtěli jsme je začínat odstavovat, koza od nich byla dost vypitá. Koza byla odčervená v době březosti a po odstavení jsme ji chtěli znovu odčervit. Ano, po kůzlatech trochu pohubla, ale celkem v normě. Byla volně na pastvě. Včera z ničeho nic umřela. Soused nám právě přišel říct, že leží a mečí, nemohla vstát. Až jsme přišli my, bylo už po ní. Den předtím jsem ji pásla, žrala, chodila. Je mi to záhadou...Napadá Vás, čím to mohlo být?

27.8.2018 16:10
dad

XXX.XXX.225.133

odvápnění ? porucha zažívání ? otrava ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2018 16:30

To že před smrtí mečí a nemůže vstát není nic moc neobvyklého. Dost všude letos řádí vlasovka, neměla koza bílé sliznice? Ale to byste na ní už nějakou dobu pozorovala že je pomalejší a určitě by toho moc nenadojila. Jestli hubla, tak nešla třeba do ketózy? Ono je těžké radit s křížkem po funusu, protože kozu dokáže zabít asi tisíc věcí. Když se úhynu snažím přijít na kloub, tak si prostě udělám laickou pitvu, nebo spíš pitvá přítelkyně protože to pak i případně porcuje pro psi a pokud při ní nic nenormálního nenajdem, tak odeberu nějaké bobky a pošlu si je na rozbor. Nebo taky zavolám kafinu a nic moc neřeším.

29.8.2018 08:51
igor

XXX.XXX.159.37

Jak mi kdysi dávno v nadsázce řekl na podobné téma pan Rudolf (fantastický člověk i veterinář):

Nerad léčím kozu, je to zvláštní zvíře. Když je u hospodáře spokojená, sežere s užitkem snad i ostnatý drát. Když se jí něco nelíbí, pojde jak nakouknu do chlívka. A já pokaždé najdu tak deset důvodů pro exitus u tý zdechlý i u tý spokojený a živý - teda když se mi ji podaří ulovit k odběrům.

29.8.2018 10:53

igore, nic krásnějšího jste nemohl napsat. Je to výstižné, ale je to i velká pocta kozám. Asi si to někam vyvěsím smajlík.

29.8.2018 14:48

No nevím jestli to je pocta. Mrchy to jsou! Pořád přemýšlím, proč je vlastně chovám.

29.8.2018 23:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tomu tedy říkám reklama. A já chtěl hnědou českou zkusit.

30.8.2018 21:48
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Mě hlavně přijde, že vždy umřou jen ty hodný kozy a takový ty bestie, co sežerou všechno včetně prádla ze šňůry, chodí po střeše a rozdupávají tašky, ty mají řádnej kořínek.

30.8.2018 22:27

jo bestie vydrží všechno :).

30.8.2018 22:30

A to je na nich to nejlepší.

30.8.2018 22:44
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Známý má kozla jako vůdce smíšeného stáda. Jmenuje se Edward, má rohy s rozpětím tak 60cm, je mu asi 9 let a niky za svůj život nedostal žádné očkování, odčervení a paznehty má udělané asi 3krát za život. Když jde stádo uličkou, prostě přeskočí třeba metr vysoké hrazení z místa mezi už hotové ovce a kozy a peče na to. Je zcela zdráv. V zimě ve stáji vyžírá jehňatům granule, skáče po balíkách sena a senáže a škodí kde může. Ale když půjde na severní pól, tak stádo půjde za ním, a tak mu to bídáctví prochází.

Přidejte reakci

Přidat smajlík