Zdravím, mám čistě takový hypoteticky dotaz-projizdela jsem katalog na nákupní trh beranu. Jeden chovatel tam měl přihlášeno (i oklasifikovano dle výsledků) 25 beranu dojneho plemene. Měsíc zpátky jsem měla řeč s jedním chovatelem, který mi nabídl, ať své plemenné beranky "prodám" mu. K vyplacení dotace od SCHOKu na vyprodukovaneho plemenika stačí faktura o prodeji. Mám mu třeba vypsat FA na stovku, doložit na SCHOK a 3500, - za plemenika mám v kapse. Z evidence si ho klidně můžu vyřadit porážkou. Nikdo to nekontroluje. A teď můj dotaz...toto se fakt dělá? Viz 25 ks beranu výše...to přeci nejde normálně prodat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

:) krasnota!

To je to, čemu nerozumím. Proč není nějak zastropovaný počet plem.beranů, aby se s tím nemohlo šmelit a brát na to dotace, ikdyž se nepoužívají k připouštění ani jako "držení" genetické rezervy konkrétních linií pro zachování rodů...
S těma dotacema to není zas tak jednoduché. Když jsem ještě před pár lety
kupovala VF berana na trhu ve V. Meziříčí od pana B.který tenkrát přivezl na
klasifikaci 22 beranů, tak jsem se také divila. Na můj zvědavý dotaz, zda je všechny
prodá mi odpověděl, že většina jde na Slovensko. V jisté době byla také snaha
svazu či vyšších míst vyplácet dotaci na vyprodukovaného pl. berana pouze na
berany zařazené do chovu pouze v ČR. To však neprošlo.
Před pár lety se také zamýšlel a litoval přední chovatel masných beranů, proč naši
chovatelé kupují berany s horším hodnocením a ty špičkový kupují Poláci.
Dotaci na vyprodukovaného berana který je oklasifikovaný a zapsaný do plemenné
knihy tedy dostane chovatel při zařazení berana (kozla) do chovu až po roce.
Plemeníka také musí kupec přihlásit do centrální evidence.Žádost o zapsání
plemeníka do pl. knihy podává kupující. Na nepřihlášeného plemeníka prodávající
dotaci nedostane.Pokud si chovatel odchová plemeníka pro svůj chov a podá si
žádost o zapsání do pl. knihy, dotaci na vyprodukovaného plemeníka nedostává.
Pouze dotaci na krmné dny od doby zapsání do pl. knihy Tak že jak píše zadavatel,
že si ho může z evidence klidně odhlásit porážkou, tak to by zaplakal nad dotací.
pajca
napsal(a):
klasifikaci 22 beranů, tak jsem se také divila. Na můj zvědavý dotaz, zda je všechny
Před pár lety se také zamýšlel a litoval přední chovatel masných beranů, proč naši
Pouze dotaci na krmné dny od doby zapsání do pl. knihy Tak že jak píše zadavatel,
že si ho může z evidence klidně odhlásit porážkou, tak to by zaplakal nad dotací.
Se ani nedivím že je prodává na Slovensko tam jsou ceny beranů úplně někde jinde před 14ti dny jsem tam byl pro berana jako přepravce a beránek tam stál 720 Euro, za takovou cenu tady neprodáte nic...ML.
pajca
napsal(a):
Jistě vím o dvou chovatelich, kteří ode mě brali plemenika a o PoP si nezazadali. V podmínkách je napsáno, že se dokládá doklad o prodeji. Nemusí být vystaven Pop. Ani potvrzení o přepisu v evidenci.
No tak jestli odchováváte plemenné berany a kupující si nepodali žádost o vystavení
Pop, které stojí 250 kč. chovají v podstatě černého plemeníka, na kterého nemůžou
brát dotaci na krmné dny a Vás tak připravili o dotace na vyprodukované beránky.
Svaz nemůže vyplatit žádnou dotaci na plemeníka, který není zapsaný v plemenné
knize. O potvrzení o přepisu v c. evidenci jse nic nepsala.
Je pravda, že by s neprodaným plemeníkem po všem co je nutné udělat k uchovnění
podvod udělat šel, ale proč by si měl někdo další kvůli tomu a někomu pálit prsty.
A v takovém množství beranů, které bylo zmíněno asi opravdu ne.

lesakm: ale jo, kvalitní berani se i u nás draží za "velký prachy" Já posledne dražil berana a když to lezlo nad 30tis tak jsem se na to vybodnul.
pokud někdo nabízí F1 berana <5% populace ER třídy pod 20tis tak to je jeho blbost. já zrovna nemít výdaj s autem, výdaje s koupí 100 balíků sena a podobný hovadiny, tak jdu ještě mnohem výš. Jak by řekl klasik, beran je půlka stáda.

Kubo, texela?

Kostey: dyt to jsou vykrmeny prasata. Myslel jsem ze jedes spis extensivne. A jestli budou pokracovat suchy roky, bude se lip darit skromnejsim plememun. Vem si jak vypadaly ovce pred tema 100 a vic rokama.

Ale i kravy. Krom mlika a masa jeste byly schopny tahat pluhy, sekacky, povozy...zkus ted neco zaprahnout, tak jim popraskaj vazy.

Mastňáčku neřeš holštýny, to jsou podstavce na vemena, ale ČESTR je furt dobrej i na zapřahání do pluhu. Kůň když nemůže tak se ti zastaví, vůl čestra ti potáhne až do skonání.
A zkus sehnat extenzivního F1 ER berana co ti nebude kazit CPH bahnic. Neseženeš.
Ano s odstupem času bych asi dokázal vybrat lepší plemeno které chovat.
napsal(a):
lesakm: ale jo, kvalitní berani se i u nás draží za "velký prachy" Já posledne dražil berana a když to lezlo nad 30tis tak jsem se na to vybodnul.
pokud někdo nabízí F1 berana <5% populace ER třídy pod 20tis tak to je jeho blbost. já zrovna nemít výdaj s autem, výdaje s koupí 100 balíků sena a podobný hovadiny, tak jdu ještě mnohem výš. Jak by řekl klasik, beran je půlka stáda.
No pár trhů už jsme s beránky za ty roky objeli a nikde se zatím nic nedražilo, tak asi holt jezdíme na špatná místa