Hezký večer přeji, včera jsem se zúčastnila semináře na téma ovce a ovčí mléko. Byl tam i výstup profesora, který stál u zrodu slovenské dojné ovce. Ve stručnosti - jejich plemena zušlechťovali plemeny VF a Lacaune. Postupně od VF upouštěli. Důvod - zdravotní problémy. Nespecifikoval jaké. Rovněž měl přednášku i jeden výrobce dojíren a zároveň chovatel dojných ovcí. Ten od VF přešel k LC. Dnes byla soutěž ve stříhání ovcí. Dala jsem se s ním do řeči proč od VF upustil - plicní problémy (pneumonie). Že u VF je to veřejné tajemství, že trpí na plíce. S tím souvisí úmrtí jehňat, špatné přírůstky přeživší, špatné nádoje. Mě letos odešlo cca 60% jehňat VF. Večer ok, ráno zrychlené dýchání, zapojení slabin/břicha, v poledne jehně mrtvé. Jedno jsem otevřela - na plicích (spodní lalok) krevní podlitina, plíce šedorůžové...flekaté. Minulé odchovy beránků na pekáč měli plíce rovněž chycené. Vet netušil, lidský plicař v tom viděl zánětlivá ložiska.
Já po prvních úmrtích jsem řešila klima ve stáji, podestýlku, prašnost krmiva matek. Nic nepomohlo. Vet mi stále tvrdil, že jde o enterotoxemii. Další vet dal ATB Draxxin zbytku jehňat a žádné další úmrtí.
Máte zkušenosti (vy, kteří chováte VF) s těmito problémy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bude tam pasteurelóza. nehledejte v tom žádnou jinou záhadu.

soptik85
napsal(a):
Byl dělaný stěr, vyšel negativně. Na ni jsem veta upozorňovala okamžitě.
z čeho stěr? příště pošlete celé plíce a uvidíte.
Vet donesl tyčinku se zkumavkou a provedl stěr přes čumák. Ten jsme pomoci dezinfekce očistili, co se dalo.
Jako na potvoru došlo k úhynu vždy od pátku do neděle. Někde jsem četla, že v případě pasteurolozy je nutný rychlý transport plic k rozboru. Svozové dny máme út a čt. A daném místě k uložení vzroků není ani lednice.
Jehňata byly bez teplot v době, kdy se projevily dýchací problémy.

soptik85
napsal(a):
Vet donesl tyčinku se zkumavkou a provedl stěr přes čumák. Ten jsme pomoci dezinfekce očistili, co se dalo.
Jako na potvoru došlo k úhynu vždy od pátku do neděle. Někde jsem četla, že v případě pasteurolozy je nutný rychlý transport plic k rozboru. Svozové dny máme út a čt. A daném místě k uložení vzroků není ani lednice.
Jehňata byly bez teplot v době, kdy se projevily dýchací problémy.
tak jasný, něco takovýho mám nemohlo dát žádný výsledky
i u blbýho králíka s pasteurelózou, který má hnisavou rýmu, nezískáte reprezentativní vzorek jinak, než že králíka uspíte a zarazíte odběrovku tak hluboko, že to kolikrát pěkně krvácí. nějaké stěry z nosní předsíně jsou prostě k ničemu. a kor když je to jehně, které má bakterie, které hledáte, v plicích...
na teplotu se taky nehraje. v podstatě už to, že říkáte, že si vet myslel, že je to enterotoxémie -tzn. rychlý, perakutní průběh a pitevní nález, jaký jste popsala, mi říká, že je to pasteurelóza. materiál ke kultivaci jsou v tomto případě plíce uhynulého zvířete.

Vet jako bodlinka ti tohle neřekne, ale prostě kudlou probodnout z boku plíce u jedinců co vykážou problém a většina přežije a menšina to vzdá. Lepší než kdybys přišla o všechny. Na východ od nás se to jinak neřeší.

napsal(a):
Vet jako bodlinka ti tohle neřekne, ale prostě kudlou probodnout z boku plíce u jedinců co vykážou problém a většina přežije a menšina to vzdá. Lepší než kdybys přišla o všechny. Na východ od nás se to jinak neřeší.
To je s prominutím hovadina na entou.
Traumatem hrudníku se zvíře zabíjí, ne léčí. A pokud ho chci zabít, jsou lepší místa, kam aplikovat nůž.

vylez z ordinace a zajeď na východ.

Pořád se na rozdíl od tebe pohybuju ve stádech dohromady o 2500 kusů východofriských ovcí, které léčí jejich ošetřovatelé a na takové věci se veti už nevolaj, protože na to nechtěj jezdit protože to není o odbornosti ale jen o tom to udělat.

Kubo, seš dost drsnej (ne navrženým zákrokem)...
Já si to, Veroniko, nemyslím.
Sice Kuba tou dobou asi seděl v restauračním zařízení,
případně se z něj čerstvě navrátil, na druhou stranu to, co tu nezkušená mladá
slečna Tereza prezentuje, to je občas donebevolající.
Teď třeba na Drůbeži "radí", jak lidé mají dávat kohoutům gumu a spínací špendlík
(ostré - hrozí poranění, guma - hrozí zaškrcení venku o cokoliv - větev atd.),
aby tolik nekokrhali. Prostě skutečný zvířomil.
Potlačovat nejpřirozenější vlastnosti zvířat - to jde takovým hloupým lidem,
jako je Bodlinka, velice dobře.
To, že kohoutům pod tou gumou může vylysat peří a nebudou výstavní,
to je další věc.
Prostě já z ní opravdu lapám po dechu, jak je něco takového vůbec možné...

Všichni tady máte pravdu. Bodlinka tohle jako vetka radit nemůže, ale ona o tom ani nic neví. A pokud ani neví co se v chovech napříč republikou děje, tak by si měla sundat růžové brýle a podívat se realitě do očí.
Jakub tu nezačal dávat řeznické rady.
Prostě jen oponoval slečně, která s realitou a praxí nemá téměř žádné zkušenosti.
Když jsem před lety byl dva roky na lůžku, abych se nezbláznil, chodil jsem
skoro na vše virtuální. Bodlinky jsem si na iFauně nemohl nevšimnout.
Vyskytuje se naprosto ve všech tématech, od koní přes rybičky, papoušky,
zahradu až po slepice. Jaká to persóna!
Její suverenita a předstíraná neomylnost ve mně nakrátko vzbudila dojem
silně sofistikované znalé dámy ve věku 55+, která hodně zažila, má dekády praxe,
a tak hodně ví a může hodně poradit. Jaké však bylo mé vystřízlivění...
Pak působí dost trapně, když si tu stěžuje na nedostatek klientely.
On prostě kvalitní, taktní a empatický veterinář má té klientely tolik,
že ani nestíhá na nějaká fóra chodit, že nezvládá mít na Facebooku dva profily.
Tato slečna by měla hodně přibrzdit, hodně naslouchat a hodně se dívat do zrcadla.

honzapm:
Asi jsem pootevřel pandořinu skříňku
Ale ono to není třeba jen o nepovolených zákrocích na zvířatech samotnými ošetřovateli. Vím o veterinářce, která na svém hospodářství sešívá předporodní nebo poporodní výhřezy pochvy ušníma známkama.
Všichni pravdu nemáte
Zajedno - Bodlinka se tu asi chvíli jen tak neukáže (díky vám) No a za to hlavní - pánbůh zaplať za její možná přehnanou aktivitu a ještě líp za to, že čím častěji narazí se svojimi teoreticznalostmi na realitu, tím nejen pro ni líp. Kdepak asi má VŠEOBECNOU praxi získávat? Nebo by jste chtěli aby zapadla mezi možná většinu a začala se specializovat jen na čokly, kočky a želvy?
Nevím jak radí na drůbeži nebo u králíků, ale tady si myslím zatím převládají rady užitečné. Že je sem tam nezdravě sebevědomá (nějak jsem si toho ale nevšiml, jsem podstatně horší a to těch odborných znalostí mám minimum )? Jen nech je, alespoň se nenechá odradit kritikou. A vůbec, každý tady popisuje zdravotní problémy u zvířat různě, tak jak z těch popisů chcete dělat přesné, bezchybné diagnozy?
Ha, vtipný.
Na to ji asi málo znáte. I ona sama ví, že x-krát přestřelila, ale ani jednou
se nepřišla omluvit nebo prostě jen napsat - vida, tak to jsem netušila...
Prostě to v ní není.
Já píšu, že je drzá, až vulgární, netaktní a neempatická.
K lidem i ke zvířatům (tím hůř).
Tak to prostě je. A že by se sem přestala kvůli reálné pravdě dostavovat?
Na to je příliš mnoho splachovací a závislá.
Právě, Učiteli, nemáte komplexní přehled o jejím typu chování v ostatních chlívcích,
o tom, jak s letitými chovateli komunikuje jak s dítětem, tak to radši nechte ležet.
Ona totiž každá pravdivá kritika dělá co? Dělá člověka lepším.
A Tereza to potřebuje jako prase drbání.
Několikrát jí zákaznice na FCB napsaly, že nejsou spokojené s tím,
jak s jejich psem jednala (a pro některé je pes víc, než dítě) - kdyby se to stalo
jednou - každý někdy nemáme svůj den - ale ona se z toho naprosto nepoučila
a dál si jede tu svou neženskou primitivní vulgaritu. Rozumíme?
Když se známému nafoukne kotě a ona uvede - pokud neřve, neřešila bych to,
asi je nacpané, já kamaráda pošlu na kliniku s tím, že mi přijde, že kotě nevyměšuje
a ona z něj vytáhne několik stříkaček zadržené moči - to je prostě...
Prostě špatný. Nikdo by jí to ovšem neměl za zlé - už jsem psal, jak nevděčné
povolání/poslání to je. Ovšem tohle je jen jeden ze stovek podobných případů
s ní za ta léta. A jede si prostě dál tu svou jedinou neomylnost. Svítá vám už?
Svá první kuřata si nalíhla teprve vloni. Žádnou praxi předtím neměla.
To jí neberu, prostě né každý běhal mezi zvířaty od dvou let.
Ale ti panelákoví lidé se chovají alespoň s úctou, odstupem, zdrženlivě
a naslouchají. Kdežto ona dávno před tím, než zažila své první vlastní
líhnutí, rozdávala neomezeně a suverénně nemožné "rady".
Vypravovala, jak kuře po 15. dni vývoje ve vajíčku už prostě nehyne,
protože prostě proto (asi jim to tak někdo přednášel ve škole).
Až nyní dostává své první lekce praxe, když líhla vejce z lednice.
Ale prostě nejde se omluvit, uznat omyl. Neustále je ona ta svatá.
Nicméně každý máme svoji karmu, tak se nemusíme vlastně bát.
No tak líhnutí kuřat, to jo, to je jiná. To jooo Ale k (většinou úchylným) chovatelům psů, koček.... a jejich zvířatům bych se choval určitě hůř ! Hlavně proto, že je pro ně zvíře více než člověk! Vlastně ke zvířatům bych se choval stejně, ale v očích těchto "chovatelů" bych byl zaručeně necita !
Ještě že nemám karmu
Člověk se musí učit i přiznat chybu, no tak to možná ještě neumí nooo
A vůbec, je to hnus se tady tak veřejně o někom bavit.
Sorry Bodlinko
Já mám Terezu rád. A svým způsobem jí naprosto rozumím.
Kdybych mohl, klidně jí budu chodit pomáhat na tu její slepičí zahrádku k řece.
A to i přes to, že je to do schodů!
Jakub se zmiňoval jinde, že se chystá do hospody. A ten samý den krátce
před půlnocí napsal nevinné doporučení o tom, že některým by trocha praxe
neuškodila.
To Veronika hned cítila potřebu Jakuba usměrňovat a vypravovat mu tady o tom,
co se hodí a co se (podle ní) nehodí psát. A to jsem se mého oblíbence zastal.
Já se všeobecně lidí dost zastávám - proti svému vlastnímu dobru/kreditu, že...
A o Terezu se opravdu nebojím. Těch případů je prostě moc.
Vono to prostě jinak vypadá, kdyby napsala - zkusila jsem si na zahrádce
udělat jahodový pokus, jsem sama zvědavá, jak dopadnu, snad nespláču
nad výdělkem.
Ne, ona to podá tak, jakože to je prostě hotová věc, nejlepší na světě
a jakékoliv dobře míněné připomínky zadupe do země.
Rok se s rokem sejde - ano, mám fenomenální paměť i trpělivost,
a ukáže se, že její pokus nefunguje, protože krtek.
Ok, žádnej problém. Praxe ukázala. Nikdo jí neúspěch nepřál.
Jenom to její Mistr Světa Amoleta vystupování LÉTA zde i na FCB
ubírá na kreditu jen a jenom jí, jí samotné.
A pak přijde, že s klientelou je to slabé...
Fakt? To jsem nečekal...
Tak myslím, že stačí. Každej jsme nějakej, že jo, pánové.
A pojďme si zazpívat. Honzapm začne. https://www.youtube.com/watch?v=5NfJijz5crQ.

Honzik ty ses teda rozjel. Jiny diskuze nesleduju v podstate me nezajimaj a na ovci me nekolikrat nasmerovala a teda nepozoroval jsem nejakou aroganci. Takhle nas tady moc nezbude za chvili. A pro tebe Jane specialne, vykasli se na lustrovani a jeste zverejnovani informaci o nekom, tohle me je dost proti srsti.
Tak já si myslím, pane Honzopm, že když už tedy chcete někomu psát kritiku, tak byste ho měl přímo oslovit. Tohle mi přijde, jako někoho pomlouvat za zády. Jak ženské! Příspěvek, který vás očividně nejvíce pohoršil, tepláková guma jako tlumič kokrhání, byl v Teplákovce na drůbeži. Napodobitelé si toho tady nemusí vůbec všimnout a mohou to aplikovat.
Máme dva kohoutky, všichni sousedé mají kohouty, kokrhání mi nevadí, když spím, tak ho neslyším. Náš kurník je mimo dům a ostatní jsou v jiných zahradách.

Nevím, co je na slepicích, ale tady je myslím bodlinka užitečný účastník. Někdy s ní nesouhlasíme, ale mnohdy pomohla tipem a radou, když nikdo jiný nevěděl. Navíc je to fakt netaktní shazovat někoho takhle veřejně. Mně osobně by tu chyběla. A jestli tu někdo poodhalí něco ze svého soukromí, nedělá to jistě proto, aby právě to druzí použili vzápětí proti němu. Co takhle říkat veřejně o druhých jen dobré věci a ty horší řešit přímo s tím člověkem? Není to společensky přínosnější?

A já čekala od honzypm, že napíše, co tedy ba se mělo dělat s tím vepřovým hnojem, když se nehodí na hnojení pole. Prase nemám, ale zajímá mě to i bez toho.

Honza si mot utah gumu na teplakach a je nejakej agresivni :)
Praseci hnuj jsme odjakteziva hazeli na hnuj s hovezim, kralicim a ovcim. Prase bylo ve velky mensine, takze se to tam ztratilo. Ted je to s kravkou 1:1, zachranujou to kralici. A prijde me ze v tom prasecim se slepice radsi hrabou.
Honza me zas znechucuje ifaunu svymi vtipy, ktere pravidelne vklada na drubez... Bodlinka mi nekolikrat dobre poradila a musim rict, ze zadny vet neni neomylny. Me ruzni veti uz zpackali tolik veci na zviratech a to to byly kapacaty... Jako navic takzo verejne se do nekoho obouvat fakt neni fer.

Víte co? Já se tady veřejně omluvuju ani ne za to co jsem napsal, ale spíš jak jsem to napsal. Měl bych se po hospodě trochu krotit a radši na net moc nelézt. Nic to ale nemění na tom, co tu pravdivě honzapm píše.
Bodlince zaútočí liška na slepice a hned na FB řeší jak postavit volieru pro slepice tak aby se tam liška nedostala. Vzápětí na to, když to teda vykoumá a zakope doslova jen pár metrů nějaké kari sítě pod zem, nebo jestli to jen betonovala či co už nevím, se z ní stane expert na zabezpečení zvířat před škodnou a má silné řeči v tématu vlci na Broumovsku o tom, že si musíme ovce zabezpečit tak, aby se k nim vlk nedostal. Když jí v něčem oponuju když napíše nějakou blbost, a čekám že se chytne za nos, tak se už k danému tématu nevyjádří, nepřizná chybu a odmlčí se do tématu už nevleze. Za chvíli je ale zpět a za to jsem docela rád, protože ač to třeba tak nevypadá, tak si jí vážím jako každého veterináře který se snaží radit ostatním dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Dalo by se napsat že radí nezištně, ale ono sbírat plusové body, těšit se z ovací a honění si ega není nezištné a může to být vzhledem k její minimální praxi a pěstování kultu neomylné veterinářky Bodlinky občas i nebezpečné. A ona právě jako veterinářka by měla být o moc víc opatrnější než kdejaký řadový chovatel co tu píše, protože jejím příspěvkům se věří víc než těm jiným.
Ano, stejně tak může být nebezpečné to, když se někdo chytne rady s propíchnutím plic.
A že není fér se veřejně do někoho takhle obouvat? Kdepak. Právě proto, co píšu výše.

Teda, mluvite o ni jako by tady uz nebyla. Faaakt divny dneska. Vcera.
marion108
napsal(a):
Honza me zas znechucuje ifaunu svymi vtipy, ktere pravidelne vklada na drubez... Bodlinka mi nekolikrat dobre poradila a musim rict, ze zadny vet neni neomylny. Me ruzni veti uz zpackali tolik veci na zviratech a to to byly kapacaty... Jako navic takzo verejne se do nekoho obouvat fakt neni fer.
Je s vámi legrace - já naprosto respektuji dané téma a danou diskusi.
A vtipy do diskuse Teplákovka patří už čtyři roky. Nikam jinam je nedávám.
Nejsem si vědom, že byste čtyři roky "táhla" nějaké téma.
Snažila se v něm upozornit na následující události, novinky, výstavy,
že byste chodila na nějaké akce, pořizovala z nich fotoreportáže
a snažila se je přiblížit lidem. Že byste se snažila držet se drůbeže,
ale občas odbočila i směrem k plodinám, květinám a dalším zvířatům,
aby se tam líbilo třeba i lidem aktuálně bez chovu.
Nenávistivců jsem si zažil dost. Vložil jsem např. video, jak mám vyřešené
zimní ustájení slepic, aby neomrzaly a měly se dobře i na horách v mrazech,
jak mají udělané popeliště a další věci vevnitř, a místo reakcí - paráda,
to je inspirace, díky - jsem dostal několik soukromých zpráv, že moje slepice
jsou strašné, a ať se prostřednictvím násadových vajec ani neopovažuji
šířit nekvalitu republikou.
Dále se do mě naváželi, že fotím pořád to samé. A to lidé, kteří vlastní obsah
nevytváří žádný. Případně se někdo na něco zeptal, nikdo nereagoval,
tak jsem si holt dal tu práci reakci podle svých ZKUŠENOSTÍ sepsat.
A pak se dostaví lidé typu Tereza, ale i jiní - a teprve tu reakci začnou pitvat.
To je nezdravé. Stačí napsat - moje zkušenost je trochu jiná, a to taková...
Přesně tak začala Hippie trapně pitvat, jak Jakub reagovat po pivu měl nebo neměl.
Kdyby Hippie držela klávesnici a krok, nikdy by se to tu nerozepsalo,
Tereza by nikdy nedostala unikátní příležitost zjistit, co chovatelům na ní vadí.
Ano, dělám na Drůbeži ze sebe šaška.
Ale pouze a jen - v jedné jediné diskusi. Aktuálně je na Drůbeži 19350 vláken.
je pro vás velký problém si vybrat nebo založit to své a tomu se věnovat?
Mě také není milé, když si založím Vlašky 2018 a vleze mi tam někdo,
kdo začne bez problému porušovat GDPR a zveřejňuje cizí adresy bez svolení
a bez vědomí dotčených. Navíc adresa dnes ani není kontaktní údaj.
Málokdo někam pojede zvonit na zvonky a ptát se - chováte ještě tyto slepice?
Není tu možnost moderování, není tu zastání od Admina, přesto člověk
sám - a pouze v zájmu propagace plemene nebo chovatelství jako takového -
- investuje spoustu svého času do focení, probírání se danými fotkami,
snaží se zjišťovat termíny, výstavy, jak se na ně dostat (veřejné autobusy),
snaží se překládat, dohledávat staré knihy, materiály - nezištně.
Také mi vadí, když tam aktuálně např. Kutilka vyloženě pomlouvá
kuřata z vajec přímo od pana Europosuzovatele, který je znám svými
znalostmi i precizností při selekci svých zvířat. Co na to dodat?
Snažit se jí vymlouvat, že ona s nulovými zkušenostmi s daným plemenem
by neměla napadat europosuzovatele?
A budu zase za špatného já a Kutilka vlastně chudák napadený tím hrozným
Honzou?
Ona se potom ta pohoda a dobrá nálada k vytváření obsahu hledá těžko.
Psát láteření typu - pomoc, nevíte, co mi zabilo slepičku? - tak to dokáže
naprosto každý, a o tom laické fórum opravdu primárně není.
Takovýto obsah na 4 roky živé diskuse jaksi nevydrží.
Moc mě potěšil Jakub, když to tu na Ovcích rozproudil Co vám dnes udělalo radost.
Do té doby to tu bylo jenom - pomooc, průjem, pomooc, ketóza, pomooc, paznehty...
Jedna, slovy JEDNA odfrková diskuse je moc potřebná.
A je moc smutný, když tam někdo začne o tom, jak mu auto srazilo psa.
Taky jsem zažil na webu o růžích, speciálně v tématu Anglické růže,
jak tam jedna neohleduplná uživatelka sama ! zabrala osm ! stránek
o tom, jak jí auto srazilo její milovanou fenečku.
A když jste pak Admin, tak jste v solidní slepé uličce.
Navíc, když nejste neosobní Admin, ale všichni vás znají osobně i jménem.
Jedna parta uživatelů začne psát - Honzo zakroč, tohle je téma o růžích,
druhá parta uživatelů začne psát - Honzo, ty nemáš rád zvířata a pejsky.
Ať vaše rozhodnutí bude jakékoliv.
Tudíž naprosto chápu, že i náhled na slečnu veterinářku je tu dvojí.
Nepřekvapení roku.
Vy ale jste mě velice překvapila, Marion.
Nikdo se do Terezy neobouvá, naprosto obsáhle jsem vysvětlil,
co by z ní udělalo lepšího člověka, než jakým je.
Nejsem štěkna, která by napsala jednu jedovatou větu.
Když mi poradila dobrou mastičku, také jsem jí několikrát poděkoval
a v několika tématech na FCB jsem to zopakoval.
Klidně bych jí za dobrou radu i nějakou tu zlatku poslal,
protože to, že to dělá zdarma, je neobvyklé.
Na druhou stranu chápu, že vy a Hippie jste měly potřebu se jí zastávat.
Rozumím tomu.
VF chovám už sto let, na plicích při zabíjení většinou něco mají, ale ztráty jehňat minimální, ztráty dospělců si myslím průměr. Nechovám je na mléko = žádný příkrm. Chovám je spíše ze zvyku a tradice a minimálního zalojení. U zvířat jsem schopný myslím jakého koli zákroku, ale abych rval kudlu mezi žebra do plic. ?. ?. ?... no nevím, to bych musel stopro vědět, že má ovce bez takové pomoci před sebou jen posledních pět pokusů o nadechnutí.
To co se tu začne o někom psát, by se dalo psát o komkoli z nás.
A Kubo ty nechlastej a laskavě si první jdi udělat pořádek s utečenýma ovcema = Vizitka chovatele (jak tu onehdá někdo psal )
A taky nekuř! Děti ještě nemáš, tak ti to dříve než je uděláš vyschne a uschne!
(a s takovým projevem gentlemanství je hned tak mít nebudeš!).

honzopm, mně připadá, že to, co máte na slepicích, přenášíte na ovce, kozy. Já na slepice nechodím a FB nemám a v této kozoovčí diskusi se bodlinka nijak strašlivě neprojevila, naopak se vyvíjí směrem k přírodnějšímu přístupu. Neznám ji osobně a můžu tedy posuzovat právě podle naší diskuse. Nemyslím, že by se mělo míchat všechno dohromady. Když sem občas přijdete a něco napíšete, je to většinou vtipné nebo chytré, jako takového Vás taky beru, ale nenuťte mě, abych sledovala slepice a želvy a nevímco. Je dobře, že tam píšete, vedete diskusi a není dobře, když Vás někdo otravuje, že to děláte blbě apod. Každý je nějaký a stojím si za tím, že tady na ovcích a kozách je bodlinka užitečná. Vy taky, ale když je něco koze nebo ovci, většinou odpoví nebo rozpoutá diskusi spíš bodlinka než Vy. Přitom proti Vám nic nemám, jen se asi přikláním spíš k mastnackovi, že Vám prostě dnešek nevyšel, což se stává .

po cestě z hospody jsem to vzal okolo ovcí a všechny byly v ohradě. Okolo nich jsou teď jen kravínské pastviny, strniště a les, proto jsem to nějak neřešil, protože kilometr od nich není nic kde by mohly škodit, kor pokud právě široko daleko není porost lepší než právě na oné pastvině. Navíc jsem byl ze všech mých sourozenců jediný kdo tam v hospodě chyběl a zároveň to byl poslední den, kdy byla hospoda otevřená, protože hospodskej jde na operaci a hospoda bude až do zimní sezony zavřená. Takže teď nějakou dobu vás nebudu moci nějakými opileckými výlevy nějak vzrušovat
To ze se mi nelibi vtipy, neni nic proti vam. Je to ciste muj subjektivni nazor a dojem. Naopak ocenim, kdyz si prectu co ten ci onen den potkalo nektere chovatele. Jiny clovek to ma treba opacne. Naopak jako chovatele si vas vazim, protoze narozdil ode mne mate mnoho zkusenosti. Na drubez se podivam jen zridka a taky se tam resi stale stejne veci. Momentalne zadnou drubez nechovam, mozna si vezmem dve kruty, ale to se jeste uvidi... Pak treba budu hledat radu. Kozy/ovce mam moc rada, ctu to tady uz dlouho a netesi me, kdyz se tu nekdo hada, proto i prispivam malo a snazim se do sporu nezapojovat. Treba u koni je to jine, tam aby se clovek bal neco napsat o psech uz vubec, tam je to doslova katastrofa.
Ale bodlinku nelustruji, nemam fb a neznam ji, jen vidim, ze zde na kozach je k uzitku a mrzelo by mne, kdyby jste ji vystvali.

To, že se mnou má odjaktěživa pan Jan problém, je věc všem délepřispívajícím přítomným jasná.
Ale musím říct, že je víc než úsměvné, že na mých 7 slov, kdy jsem Kubovi naznačila, že se nevyjadřuje vůči Bodlince moc asertivně, bude poté pan Jan, kterého se to vlastně původně vůbec netýkalo, tolikrát pohoršovat a několikrát to znovu omýlat a na to upozorňovat...
To, že máte pane HonzoPM problém s některým místním přispěvatelem, umíte dát velmi dobře najevo. Svými neomalenými až hulvátskými příspěvky a napadáními příspěvků, hnidopišstvím, atp. Je to nepříjemné, ale když Vás člověk bere z nadhledem a s tím vědomím, že to tak prostě máte, dá se to nějak přecházet a nenechat se tím urážet a vyprovokovat.
Bylo by ale možná namístě zamyslet se nad tím, jestli jste tu svou dvouletou psychickou indispozci doléčil dostatečně...
A mě Honziku vadí že si přivlastňujete tady moje zásluhy . Když jste se tu zjevil, tak jsem zjiš´toval odkud jste spadl a při pročítání vašich teplákových příspěvku jsem krotil hlavou nad váma, ale hlavně nad vašima fanynkama trošku jsem to nechápal a ani se nesnažil pochopit. Víckrát jsem na slepicích asi nebyl, tak že víc nevím.
Ale neberte to jako kritiku, to já jen kvůli svému egu
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak já si myslím, pane Honzopm, že když už tedy chcete někomu psát kritiku, tak byste ho měl přímo oslovit. Tohle mi přijde, jako někoho pomlouvat za zády. Jak ženské! Příspěvek, který vás očividně nejvíce pohoršil, tepláková guma jako tlumič kokrhání, byl v Teplákovce na drůbeži. Napodobitelé si toho tady nemusí vůbec všimnout a mohou to aplikovat.
Máme dva kohoutky, všichni sousedé mají kohouty, kokrhání mi nevadí, když spím, tak ho neslyším. Náš kurník je mimo dům a ostatní jsou v jiných zahradách.
Tereze už jsem naznačil stokrát, Janinko, jenom náznak jí nestačí.
Podle mě toho možná i má tolik na všemožných tématech,
že si nás, uživatele, možná ani nepamatuje.
Na Drůbeži jí to psát nebudu - né proto, abych ji tu mohl za zády něco,
ale proto, že dodržuji maximální tématickou čistotu všech témat.
Holt tady to není o VF ovcích a jejich plicních problémech,
ale věřme, že zapra.sit jedno téma k něčemu bude
a vše se ve zlepšení mladé začínající naivní slečny obrátí.
Nehledě na to, že ta guma na krku kohouta byla jedna z mnoha kapek.
To by se člověk realista unapomínal, jestli mi rozumíte.
Vy jste třeba před časem vložila vaše fotky z Ráje.
Moc pěkné a jsem rád, že jste s manželem našli hlavně sami sebe.
Taky jsem vám nepsal, že ty vaše meruňky mají obávanou chorobu
jménem šarka, i když to bylo z fotek evidentní.
Člověk prostě nechce kazit radost ze života ostatním lidem,
nepotřebuje nutně mít ZA KAŽDOU CENU pravdu. Nechce být za Všeználka.
Ale slečna Tereza tady i na FCB je schopna se zhádat pro svoji pravdu do krve.
Už tolikrát. Kvůli výtoku housera z očí, kvůli milionu věcí.
Stačí přece napsat - já to vidím takto, a když se nesetká s úctou a pochopením,
tak se prostě neponižovat, nesnažit. Prostě to nechat být.
Ono je umění nechat čas, aby ukázal, kdo má pravdu.
Javorka např. vložila foto růže, že to není ta, co si objednala, že má záměnu.
Já věděl, že to je ta, co si objednala a záměnu nemá.
Lehce jsem jí to naznačil, ona mi neuvěřila a dál si jela svou - a právě proto,
že nejsem Tereza, jsem to nechal být a pokračoval dál s jiným tématem.
Tereza by se s ní zhádala do krve jen pro tu svou pravdu.
Ono je občas vážně dobré tomu ten čas dát.
Stalo se mi to v růžích několikrát, mnoho například Němek mě nazývalo
Všeználkem, už jsem na to dávno zapomněl a za rok a půl najednou zpráva
- moc se vám omlouvám, měl jste tenkrát pravdu, odpustíte mi?
Taky se mi stalo, že jsem na Drůbež vložil odkaz na Novinky.cz
a bylo mi tam vytknuto, co si dovoluji dávat odkazy na takto nedůvěryhodný zdroj.
Také jsem si na trhu koupil slepice pouze na vajíčka,3x se zeptal,
jestli někdo neví, čí zvířata to jsou. Nikdo nevěděl. Pak jsem vyfotil jen tak dvůr,
a někdo tam ta zvířata viděl - a hned, jestli bych neprodal vajíčka.
Já věděl, že když vejce nabídnu tak budu za kšeftaře a překupníka,
který nic neodchová, jen si pořídí hotový materiál a hned prodává vajíčka.
A taky jsem věděl, že když vajíčka poslat odmítnu, tak budu pro změnu
za držgrešli, která nechce podporovat mladé lidi v chovatelství a rozvoji.
Tak jsem napsal, že vejce neposkytnu a proč - ta nevím, jak jsou ta zvířata
k sobě příbuzná, že mají některé jasně viditelné nedostatky - hřeben, barva,
malá vejce (42gr tam, kde má být 55 gr a víc), kvokání u nekvok, plemene,
a hned se do mě pustil majitel zvířat (který mi do té doby zůstával utajen,
najednou se "vynořil" a jeho zástupce, nohsled). A vydrželo jim to dva roky
se do mě strefovat kvůli jedinému mému příspěvku.
A jeden z nich se nedávno v Teplákovce pustil do Terezy kvůli její básni.
A kdybych chtěl, tak se k němu přidám. Ale ne, já se slečny Terezy zastal,
jeho jsem taktně upozornil, že nejsme zvědaví na ty, kteří nic nepřispívají
a budou nám říkat, co máme a nemáme dělat, byl jsem na její straně.
A právě proto, že na její straně jsem pořád, tak se snažím naznačit,
co se prostě nedělá. Až bude mít s gumou na krku pět let vlastních zkušeností
na několika plemenech a za všech situací, prosím, ať to veřejně publikuje
a ať si to třeba i nechá patentovat.
Víte, když milujete svého psa více, než cokoliv, navštívíte s ním
tuto slečnu veterinářku a ona už od dveří praví - no ty seš ale hnusnej pes,
tak to prostě o tom jejím hulvátství, netaktu a neempatii je.
A můžou jí to dané zákaznice naznačovat jak chtějí - ona je dál taková.
Prostě nastavené zrcadlo. Nevnímejte to jinak.
Třeba to nebude mít vůbec žádný smysl. Dopad.
napsal(a):
A já čekala od honzypm, že napíše, co tedy ba se mělo dělat s tím vepřovým hnojem, když se nehodí na hnojení pole. Prase nemám, ale zajímá mě to i bez toho.
Nehodí se čerstvý, takže se sváží na jedno místo. Jiné se rozmetají přímo - většinou.
Resp. tak to bývalo dříve v JZD, dnes je alternativní přístup.
Nechal se uležet třeba tři roky, pak se používal.
Pořád je lepší nějaký hnůj, než žádný. Tam šlo o to všežravectví prasete.
Možná už ale odborníci a vědci pokročili dál a zjistili, že je to vlastně v pohodě.
soptik85
napsal(a):
Kostey, v cem spociva prinos tohoto zakroku?
Stále jsme se nedozvěděli, v čem je přínos. Toto je otázka k tématu, nikdo na ní neodpověděl.
Co já vím, tak k hhippie bodlinka chodí jako vet, protože chová v bodlinčině dosahu. Osobně ji zná. A tak vůbec, proč by se nezastala koho chce.
Už nejednou mne napadlo, že bych ráda bodlinku povolala. Například mne to napadlo, protože bodlinka dojíždí domů, tak až bude možná nutno ulehčit odchod naší Agnes, bylo by fajn to udělat doma. Je to k nám ale kousek mimo okruh působení. A často když byl problém s jehňaty poradila mi. Dobře.
Tohle se mi nelíbí a na to mám právo. Stále si myslím, že kritiku at už oprávněnou nebo ne, bychom měli adresovat přímo osobě, které se týká.
honzopm vás nikdo zde nenapadal.
Ještě také k tedýsčinu sraženému psu. Všichni jsme měli radost, že vše nakonec dobře dopadlo. Téma co vám dnes udělalo radost beru jako volný pokec, kam si každý může psát přece co chce. A je to prima. Kdo nechce, číst to nemusí.
Janinko, tak si vemte, že by vám zrovna nebylo do skoku.
A máte volbu, co si večer unavená po práci přečtete jako relax
- téma Co mi dnes udělalo radost, Co se mi nepovedlo,
Pomoc, chcípla mi koza, Pomoc, shnilo mi seno.
Co za téma byste si vybrala?
Já bych si, s dovolením, vybral Co mi dnes udělalo radost,
a tam bych se chtěl dočíst radost ostatních lidí.
Nechci tam číst o nemocných zvířatech, nešťastných lidech. Nechci.
Taky vás třeba nezajímá téma Včelařství, tak tam nechodíte.
A zajímá vás, co Ovčákům udělalo radost, kde sprchlo, kde kdo přehnal
stádo na čerstvé, jak je komu podařilo sehnat novou krev, co se komu narodilo.
Nemyslím, že je problém se držet tématu. Umím pochopit, že "se to odeslalo"
jednou-dvakrát někam jinam, než mělo, upravit už to nešlo.
Ale tři měsíce ignorovat nadpis i poslání tématu a psát tam negativa,
a to vše vždy jen jeden uživatel, to podle není moc ohleduplné
vůči zakladateli - Jakubovi - natož vůči čtenářům.

Bosorka: ja nic necejtim, kuba si upil, priste bude taktnejsi a zivot pujde dal, hlavne zacneme zadrzovat...tu vodu :).
napsal(a):
To, že se mnou má odjaktěživa pan Jan problém, je věc všem délepřispívajícím přítomným jasná.
Ale musím říct, že je víc než úsměvné, že na mých 7 slov, kdy jsem Kubovi naznačila, že se nevyjadřuje vůči Bodlince moc asertivně, bude poté pan Jan, kterého se to vlastně původně vůbec netýkalo, tolikrát pohoršovat a několikrát to znovu omýlat a na to upozorňovat...
To, že máte pane HonzoPM problém s některým místním přispěvatelem, umíte dát velmi dobře najevo. Svými neomalenými až hulvátskými příspěvky a napadáními příspěvků, hnidopišstvím, atp. Je to nepříjemné, ale když Vás člověk bere z nadhledem a s tím vědomím, že to tak prostě máte, dá se to nějak přecházet a nenechat se tím urážet a vyprovokovat.
Bylo by ale možná namístě zamyslet se nad tím, jestli jste tu svou dvouletou psychickou indispozci doléčil dostatečně...
Verunko, já už s vámi žádný problém nemám. Věřte nevěřte.
Vyléčila mě z mé indispozice vaše nedávná fotografie,
kde jsem (nechtěně, samozřejmě) zahlédl kousilíneček vašeho spodního prádla.
A při mé barvosleposti právě ono přemýšlení, jestli nosíte tmavě fialové
s puntíkama nebo opravdu čistě černé (snad nedržíte nějaký smutek)
mě tohle vlastně uplně uzdravilo a máte to u mě navždycky dobrý.
Takže až se s Terezkou vezmeme za muže a ženu (ale ona mě nechce,
že jsem prý moc starý), tak k nám domů uplně klidně jezdit můžete, vo to nic.
Ale jenom teda ve fialových, s puntíkama.

Jani - ano, máš pravdu, ale já se jí až tak nezastala z důvodu, že se známe, ale prostě proto, že mi to přišlo přes čáru. A ještě úplně na závěr si myslím, že jsem to napsala velmi jemně, na to, jaká byla reakce Kuby na Bodlinku. Tak vůbec nechápu, proč mě napadá Honzapm
To, že pro mě jsou zajímavé a poučné příspěvky a názory zkušenějších, snad nemusím zdůrazňovat. Kolikrát jsem se ptala a kolikrát děkovala za názor, nápad, jiný náhled na věc... od toho jsou diskuse. A je prima, když sem choděj i veterináři, kteří mají myslím hodně co na práci.
To, že by Bodlinka neměla klientelu, jak psal Honzapm, jsem nikde nepostřehla, že by si ztěžovala. Jen když zvažovala stěhování, aby mohla víc chovat, řešila také, že začátky veterináře v novém kraji nejsou snadné, protože nemá žádné jméno a je nutné si nejdříve klientelu udělat, aby se člověk uživil..
Pro mě např. je to jediný veterinář, který mi byl ochotný a schopný přijet nabrat krve, když jsem je musela ze zákona mít hotové. Oslovila jsem 6 místních veterinářů. Všichni mě odmítli, že to nikdy nedělali... Taky mi pomáhala léčit mé vzácné ovce, na kterých mi opravdu velmi záleží, s čímž by mi taky nikdo nepomohl, protože prostě kolem Prahy mým směrem nevím o nikom, kdo by o malých přežvýkavcích vůbec něco věděl.
Jsem ráda, že jsem na ní narazila a že mi jezdí.
Odbornost a zkušenosti nemohu posoudit. A ani nechci, protože mi to nepřísluší. Jako člověk se ke mě chová velmi slušně, ke zvířatům také, takže vůbec nevím, proč bych s ní měla mít jakýkoli problém. A mám myslím dost svého iq a sociálního cítění, abych toto mohla posoudit svým selským rozumem a nenechávat se strhávat jedním fanatickým anonymem na internetu.
Howg.

Honzíku, ani mě nenapadlo tu fotku zkoumat, zda je tam něco nevhodného vidět. Byly to myslím černé s drobnými bílými puntíky. Kdybych měla kraječku, určitě bych jí tady neprezentovala, abych Vás tím náhodou nerozrušila.
Moc jsem nekoukal na ostatní "odvětví", ale mám pocit že ovčáci čtveráci fungují narozdíl od ostatních denně a na více tématech. Máme se tu hold rádi, hádáme se tu rádi, vracíme se tu rádi. No a ostatní nám to závidí tak se tu snaží přiživit, ale i ty ostatní máme rádi a to nám asi taky závidí
Proč to vlastně píši? Ani nevím, snad jen proto aby díky téhle "zvrhlé" diskuzi někdo nezanevřel

Taky to tu mám ráda, je to jako parta kamarádů, kteří se chvíli hádají a pak zase mají radost, že se něco někomu podařilo.
A už někdo odpovězte Janince, aby zadané téma teda bylo dodrženo, jinak to zase poleze na nervy honzovipm a jsem zase zpátky, odkud jsme přišli . Já tu odpověď neznám.
Mimochodem jsem psala adminovi, že chybí editace a nejde opravovat ani překlepy. Napište mu taky, ať s tím něco udělají.
Lidi, neblbněte (já vím, sám na hlavě máslo - viz vlci a profesor). Proč si to tady znepříjemňovat. Honza by se měl jít vydýchat na čerstvý vzduch
Kostějova rada funguje (i na jeho oblíbených ostrovech se to v nouzi nejvyšší užívá), je to staletíma ověřené, ale dneska pro nás trošku surové. Jak se dělávala kastrace skopečků? Jak se celý staletí poráželo? Ano, dneska to děláme pistolí, a ne palicí nebo nožem. Dneska se kastruje a ošetřuje jinak.
A k Bodlince - já jsem za ni rád. Je mladá a sebevědomá, až ji život omlátí, bude se chovat jinak. Jako my všichni. I když toho vím dost za ty roky, už jsem od ní pochytil pár věcí, které jsem nevěděl. Stejně jako od vás všech.
A taky od těch, kteří sem už nechodí - třeba Ivan, Helena, Jiřinka a spousta dalších, s kterýma jsem se tu za ty roky potkával.
Chodím sem kvůli vám - všem. Odpočnout si, nadechnout se, něco se dozvědět, třeba i někomu něco poradit. Ne se hádat, jsme všichni podobní "blázni" - každej jinak, ale všichni nemoderně zvířátkový a přírodní, nebo snad ne?
No jedině proto, aby z plíce mohl vzduch odejít, nebo přijít = názor laika. Ale asi přijít, protože plíce se nadechují automaticky- reflexivně, nebo že by to bylo opačně? Bodlinka by měla vědět jak je to s tím nadechováním a vydechováním, já už hlava děravá....
(snad někoho vyprovokuji ).

igor: das stimmt ( sorry profesorskej :).

V čem spočívá přínos toho zákroku? Že zvíře (možná) přežije. To je celé. Nikde jsem nenapsal že vím přesně co to způsobuje a jak přesně tenhle zákrok pomáhá, jen prostě vím že tyhle plicní problémy jsou a že se tohle o čem jsem psal na velkých chovech dělá a že to pomáhá.
Odkazoval jsem se na východ a to proto, že když si vezmete velké chovy ovcí v ČR tak v mnohých pracují ukrajinci a jim zeměpisně podobní, kteří celá svá dětství prožili tam u nich mezi zvířaty a takhle se to naučili řešit. Zároveň při stříhání si sem tam všimnu jizvy pod nohou zvířete. To znamená, že to opravdu asi přežijí

Ano Profesore a proto jsem psal že vím že jsem to nenapsal dobře. Ono by stejně bylo nejlepší, kdyby celé tohle téma skončilo v zapadlišti dějin, nebo ho prostě admin smazal, protože nic dobrého nepřineslo. Byl bych nerad kdyby někdo špatně diagnostikoval problém a kvůli radám z internetu probodával ovce v dobré víře že jí tím pomůže.
Ona se tak "léčila" i plicní tuberkulóza u lidí a krav. Teda - udrželo se tím dotyčné stvoření při životě
Punkcí dojde ke zhroucení části plic, a organismus má šanci tam tu nákazu zapouzdřit a bojovat o život dál. Když se to povede, tak dojde i k "uzdravení" - člověk, kráva nebo ovce dál žije, pracuje, rodí, dojí, ... Má asi nižší kapacitu plic, ale když nejde o sprintera, tak to nijak zvlášť nevadí. Když je ložisko v plicích moc velké, tak to stejně nepomůže, protože bacilové jsou potvory a množí se dál, rána se špatně hojí a o pacienta přijdeme.
Jestli mám pravdu, musí potvrdit Bodlinka - haló, kde jsi, odborně vzdělaná osobo?
igor
napsal(a):
Ona se tak "léčila" i plicní tuberkulóza u lidí a krav. Teda - udrželo se tím dotyčné stvoření při životě
Punkcí dojde ke zhroucení části plic, a organismus má šanci tam tu nákazu zapouzdřit a bojovat o život dál. Když se to povede, tak dojde i k "uzdravení" - člověk, kráva nebo ovce dál žije, pracuje, rodí, dojí, ... Má asi nižší kapacitu plic, ale když nejde o sprintera, tak to nijak zvlášť nevadí. Když je ložisko v plicích moc velké, tak to stejně nepomůže, protože bacilové jsou potvory a množí se dál, rána se špatně hojí a o pacienta přijdeme.
Jestli mám pravdu, musí potvrdit Bodlinka - haló, kde jsi, odborně vzdělaná osobo?
Asi bych měl dodat, že děda mi to ukazoval u chovných krav a sviní. Jednou doopravdy. Zaprvé je to skoro půl století, zadruhé si z toho pamatuju hlavně že na svini leželo pět chlapů a ona řvala jak když ji na nože berou - vlastně, proč jak, že? Já se musel koukat z blízka, měl jsem krev na obličeji, na límci a na rukávu. Nechodil jsem ještě do školy, takže jsem z toho měl docela solidní šok. Takže to vím jen teoreticky. Stejně bych si na to dnes asi netrouf - radši bych ji porazil.
Profesorskej, mezi koňákama jsem v horách vyrostl, a na laminitidu je pijavice a koupel ve studené vodě asi jediné, na co přísahali staří praktici.
Zažil jsem i veterináře, který kobyle při těžké laminitidě pouštěl žilou. Zachránil jí život i zdravá kopyta a Kolitschovi starou zkušenou kobču, s kterou po dvou týdnech zase mohl jít tahat do lesa. Měl ji pak ještě nějakých deset let a dala mu dvě krásný hříbata.
Ony ty středověký metody někdy byly zvláštní, ale měly účinek, který je nezpochybnitelný. I když třeba nelogický, já vím.

Třeba pijavice se používají k léčbě pořád. V celkem logických případech, jak jsou křečové žíly, srdeční nepravidelnost, špatné prokrvení, gangréna... V Arábii používají dodnes pouštění žilou na hlavě nad zátylkem, ale je jen jedno bezpečné místo, které se může ostrým nožíkem otevřít. Prý odtamtud vytéká hodně tmavá až sražená krev a organismus se ozdraví.

ajaj takže teď jsme tomu teda jako přišli na kloub a jdeme hromadně probodávat ovce?
Kubo, Kubo, příště nepij a nabyté praktické zkušenosti si radši nech pro sebe, nech veterináře ztrácet čas stěry a kultivací a do ničeho se moc nepleť, nemáš tak moc zkušeností jak to občas prezentuješ, radši tiše seď a šoupej pod stolem nohama.
No já nevím, ubytek krve - náhlý, vyvolá v tělu šok = smrskne se veškeré krevní potrubí a asi se tím zamezí přehřátí - u horečky a vykrvácení. Ale to zase jen tak si tady velmi laicky přemejšlím
A už jdu něco dělat i ven.
A Kubo, až zase pojedeš na ty tisícehlavé stáda na východ, tak se laskavě zeptej proč a jak a kde a hlavně KDY!
A Bodlinko prosím jak je to s tím hrudníkem - automaticky se smršťuje, nebo roztahuje? Ať na to nemusím myslet. Prosím třeba do SZ.
Aha, vlastně říká se že vydechl naposled, tak že už vím, už nic
napsal(a):
Třeba pijavice se používají k léčbě pořád. V celkem logických případech, jak jsou křečové žíly, srdeční nepravidelnost, špatné prokrvení, gangréna... V Arábii používají dodnes pouštění žilou na hlavě nad zátylkem, ale je jen jedno bezpečné místo, které se může ostrým nožíkem otevřít. Prý odtamtud vytéká hodně tmavá až sražená krev a organismus se ozdraví.
No, z těch míst jsem viděl nějaká videa, a tam přikládali nůž ne nad zátylek, ale pod krk..
Je ale pravda, že organismus se neozdravil

V té Arábii to dělají lidem, to jsem zapomněla napsat.
U těch pijavic, když už jsme se tu o nich zmínili taky, se do těla dostává z jejich ústního otvoru něco jako acylpyrin, ránu znecitliví a nechá tkáně dlouho mírně krvácet, protože ředí krev. Víc jsem nezkoumala a nepamatuju si.

igore, tahle videa jsem teda neměla na mysli . Tyhle postupy asi na videu nenajdete.

Janinko, kdybys měla ovci nafouklou a měla by před sebou jen pár posledních chvil života, lapala by po dechu a ty bys věděla že jí bodnout do bachoru musíš jinak chcípne, tak bys to udělala, pokud bys nějaké bodátko měla po ruce, věř tomu.

Zítra jedem stříhat docela velké stádo jednoho Srbochorvata. Zkusím se ho zeptat na nějaké zkušenostmi s praktikami o kterých se nemluví.

Kostěji, asi to bylo v jiném vlákně, ale nebudu hledat, kam se to hodí. Psal jsi někde, že když pracuješ, nepřestaneš, dokud Tě něco nezastaví, že kvůli tomu kouříš, abys měl pauzu. Naprosto Tě chápu, já to mám taky tak, pracovala jsem, dokud jsem doslova nepadla vysílením, protože tu únavu necítím. Ale ty cigára na to nejsou zrovna moc prima, já se naučila pravidelně jíst, třeba kus chleba a dát si teplý čaj. Než ho vypiju, zastavím se. Tím chci říct, jsi mladý, ale dej na sebe pozor, ono se to někde projeví později a je to zbytečné.

Janinko, není lepší si načíst, jak to udělat, aby to nebylo potřeba ?

A víte co mě teď tak napadlo? Starého Baču mnozí pamatujete a víte že to byl starej praktik, který toho dost řešil bez veterinářů. Můžu mu zkusit zítra zavolat, třeba by o tomto zákroku mohl něco vědět a třeba ho trochu objasnit, případně jeho přínos vyvrátit.

Janinko jedno video pro tebe na které jsem právě narazil:
https://www.facebook.com/schumachercattle/videos/2137230782973404/?hc_ref=ARSyyA5kvDqmYRMHz09b97oXC1HAgdRQy9K92pczVW38yNQ0sNoBNLix8sEmk6A9ZN0&fref=gs&dti=993779627302752&hc_location=group
Člověk si prostě občas musí pomoci všelijak, aby zvíře zachránil.

Jo, nejspíš na to nějaký názor má, prima.

Vida, tady toho vyhřezlo, že by člověk zíral.
K tomu probodávání ovcí. Co se stane, když pobodáte savce do hrudníku? Vytvoříte pneumothorax a způsobíte kolaps plíce. Pneumothorax může vzniknout spontánně i při pokročilé tbc plic a kdysi, v dřevních dobách před vynálezem antibiotik, si lidi všimli, že takovým lidem se ulevilo. Takže ano, pokud máte plicní tuberkulózu, tak vyvolání pneumothoraxu může pomoci. Plíce zkolabují, zkolabují i tuberkulózní kaverny a můžou se trochu zahojit.
Ovšem ovečka zadavatelky určitě nemá tuberkulózu Říká sama: jehně, velmi rychlý průběh připomínající enterotoxémii a plíce "na plicích (spodní lalok) krevní podlitina, plíce šedorůžové...flekaté". To je pitevní nález pasteurelózy. Typicky to, že spodní lalok je celý rudý, připomíná někdy strukturou až játra. A zbytek plic šedorůžové flekatý. Nejsou tam žádné kaverny, které by se daly zkolabovat kolapsem plic.
No, a protože návody k propichování ovčích hrudníků nožem by mohly splňovat definici "propagace týrání" nikomu bych to neradila ani kdyby to nějakým zázrakem fungovalo.

soptik85
napsal(a):
Bodlinko, a co navrhujete jako terapii pro cele stado, aby se predeslo v dalsim rocniku jehnat teto infekci? Ockovani Heptavac Plus je jen na povoleni. Do toho vet jiste nepujde. Je nejake jine reseni?
Co by nešel. Když budete mít potvrzenou pasteurelózu, tak pokud máte víc zvířat, tak není nejmenší problém heptavac pro váš chov objednat.
Nic lepšího než očkování jako prevence není.
Jo! Já to říkal....... Nevím sice co je to kaverna, znám jenom kavárnu (ne tu pražskou!), tak že nerozumíme, ale věříme
No ještě aby jste nezírala!
Ještě jsem zvědavý na názor ďádi Borise ze srbochorvatska a.... nooo, osobně bych starému bačovi nevolal. Jak ho znám tak...... ale zvědavý jsem i na něj
On se nechce k temhle dovozum ze zahranici zavazovat. Ze pak po doktotech chodi kontroly ci co. Chtela jsem po nem objednat odcerveni First drench a s tim oduvodnenim me postal prave do haje. Jde o 25 ovci, ktere se budou pripoustet. Schema ockovani je stejne jako u Covexinu? Drza otazka - Vy byste mi Heptavac Plus neobjednala?
Zkusim dat odkaz na fotku danych plic. V realu byla ta podlita vetsi a barevne vyraznejsi.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/30729491_2092559707427031_7992674412593676288_o.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=4237645e5dec5276253aa6947b647e6c&oe=5BF51A74.

soptik85
napsal(a):
On se nechce k temhle dovozum ze zahranici zavazovat. Ze pak po doktotech chodi kontroly ci co. Chtela jsem po nem objednat odcerveni First drench a s tim oduvodnenim me postal prave do haje. Jde o 25 ovci, ktere se budou pripoustet. Schema ockovani je stejne jako u Covexinu? Drza otazka - Vy byste mi Heptavac Plus neobjednala?
To je pravda, ale ne když objedná přes SCHOK:D
Já vám to určitě objednat nemůžu. Je to tak, že žádost se vyplňuje pro konkrétní hospodářství a pro veterináře, který se tam o ty zvířata stará, ještě ideálně na podkladě něčeho. Když pošlete ke kultivaci přímo ty plíce a budete mít potvrzenou pasteurelu z laboratoře, klidně je možné objednat přímo, protože pro USKVBL bude k dispozici právě výsledek z té laboratoře jako důkaz, je je heptavac fakt potřeba.
Jeste posledni dotaz - dle veta by Heptavac stejne nepomohl, protoze dle nej se v kazde oblasti, v jinem pocasi, na vzniku pasterulozy podileji jine "breberky". Vakcina je na urcity druh/kmen a na konkretni me podminky, nemusi byt ucinna. Je to pravda ci jen vymysl, abych ho do objednavky netlacila?

soptik85
napsal(a):
Jeste posledni dotaz - dle veta by Heptavac stejne nepomohl, protoze dle nej se v kazde oblasti, v jinem pocasi, na vzniku pasterulozy podileji jine "breberky". Vakcina je na urcity druh/kmen a na konkretni me podminky, nemusi byt ucinna. Je to pravda ci jen vymysl, abych ho do objednavky netlacila?
pasteurelóza může být sekundární problém, to ano. komplikuje všechny další onemocnění plic, nebo třeba podvýživu. to musíte vědět vy a váš veterinář, co stádo trápí.
heptavac obsahuje obě dvě pasteurely, které způsobují onemocnění jehňat.
a protože vy začtete tou kultivací, abyste měla v ruce něco jiného než jen diagnózu podle fotky, budete vědět přesně, jestli vám heptavac pomůže jako prevence nebo ne.
Kultivace z plicí mrtvého jehnětě. Ty ale nemám, protože jehňata pošla během března-dubna. A čekat, až zase něco pojde, nechci.
Podvýživené nejsou/nebyly - jak bahnice, tak jehňata. Vrhy dvojčat, trojčat,2xčtyřčat. Jehňata rostla pěkně, žádné problémy (průjem, apatie, že by nežrala). Průběh jsem popisovala výše. Ani žádné výtoky z nosu. Na problém s plícemi ukazovalo akorát to těžké dýchání od slabin. Infekci způsobuje přenašeč-bahnice? Po úmrtích mi do stáda nepřišlo nové zvíře. Ty ATB Draxxin - když bych "přeléčila" všechny bahnice, je šance, že jehňata budou OK?

Asi takhle: http://www.schok.cz/clanek/nebezpecne-onemocneni-pastereloza
Ale to je těžké, když nemáte diagnózu. Asi vám spíš nezbývá nic jiného než čekat, až zase něco pojde.
Heptavac -P plus je vakcína proti pasterelóze, enterotoxemii a proti tetenu.
Proto si myslím, že pro objednání není nutné potvrzení pasterely. Před pár
lety jsme tuto vakcínu používali. V nejhorším případě USKVBL žádost veterináři
zamítne. Za pokus to ale stojí.
Při prvovakcinaci je 100ml lahvička na 25 kusů. Vakcinují se matky před porodama
2x 2 ml. Následně jehňata ve věku 8 týdnů.Opět 2x. Další rok matky 1xpřed porodama.
Podrobně najdete v článcích mvdr Axmana na SCHOK.
Soptík: Při akutním propuknutí pasterely je nutné přeléčit celé stádo. Jistotu mít ale
nebudete. Draxxin je dobrý. Bohužel ale obojí není zrovna levná záležitost.
Ztráty úhynem ovšem také ne.
Schválení First drenche loni na podzim trvalo asi 3-4 týdny, teda za tu dobu mě
doktor dal vědět, že dostal požehnání k objednávce. To byl ale utčitě na Uskvbl
velký nápor.
Zavolejte si na Čmsch, mob.725 131 977, nebo tel.257 896 350 - paní Krňanská,
sklad léčiv. Ona Vám řekne, jestli Heptavac mají na skladě, nebo kdy by eventuelně
mohl být a pak budete vědět zda stihnete vakcinovat když seženete ochotného veterináře.
Jistě Vám i ochotně poradí jak postupovat.

Schválení dodávky First drenche trvalo chvilku (pár týdnů) dodání několik měsíců. Než jsem First drench vyzvednul, tak na mě ale klekli z USKVBL a napsali do ordinace, že po konzultaci s SVS mi nemají vydat balení 2 ale jen jedno, protože na 2 balení nemám dost dobytčích jednotek. Pak nějaké bla bla bla které tu nebudu veřejně psát a ve finále je sestřička z ordinace bez práce.
A jak to teda udělat, když jedno balení je málo a dvě jsou moc, to vám nikdo neřekl? Pokud se dávají 2 ml na 10 kg tak 5l je 2 500 kg to je asi 35 bahnic 1x ročně. A to zas nemohou být nějak velké mašiny. To si myslím, že bych obhájila. A taky se odčervují jehňata. To zas byl někdo moc horlivý.

Jo, spočítali to správně, ale expirace je až v březnu 2020 a když si vezmeš jak to bylo s Levitejpem že jeden rok byl a druhej rok už zas ne, tak je lepší se trochu předzásobit.
Nehledě na to, co kdybych plánoval nakoupit zvířata a zdvojnásobit stádo? Myslím že pokud mi nechtěj dodat mnou objednané léčivo, tak ať zaprvé prvotně neschvalují objednávku a nebo jen co se jim na tom něco nezdá tak to řešit s chovatelem a diskutovat to s ním a ne jen napsat dopis něco jako "hele tomu dejte nakonec jen jedno balení".

vy pro uskvlb nejste partner. objednává veterinář a oni to schvalujou a dodávají veterináři. chovatel je tam jen číslo hospodářství, nic jinýho.

Ano, ale otázkou je, jestli to je takto správně nastaveno.

Tak to "rád" slyším Tohle přesně ale nutí chovatele si shánět léčivo jinak než tou oficiální cestou.

přezdívka
napsal(a):
Pro letošek jsem nic neobjednávala. Měla jsem tu zbyetk Levitape a od vetrináře Aldiverm. Mám radši Aldiverm. Cenově vychází lépe a není tak dlouhá ochranná lhůta. Kombinovala jsem na jaře Levitape a potom během roku Aldiverm.
No jo, jenže andiverm je albendazol. Když máte ve stádě rezistenci na benzimidazoly, jakože to není nic vzácnýho, tak vám nepomůže. Levitape má tu výhodu, že obsahuje zase jinou účinnou látku.

Fuj, chemicky debaty mam uplne nejradsi. To me uplne prejde chut na gulasek!
Takže pokud mám - podobně jako Soptik - podezření na pasteurelózu na základě fotografie plic poraženého zvířete (náš vet konzultoval foto s patologem a ten si je téměř jistý), tak bych měla získat ještě jedny plíce z čerstvě uhynulého nebo poraženého zvířete a ty odeslat na rozbor, abych si nechala potvrdit pasteurelózu a potom mi vet může objednat očkování pro zvířata, u kterých nemoc ještě nepropukla (máme 20 koz a 15 oveček) a to očkování pomůže proti dalšímu rozšíření nemoci ve stádě? A budu moci prodávat jehňata a kůzlata nebo budou přenašeči nemoci? Děkuji.
peťak
napsal(a):
Takže pokud mám - podobně jako Soptik - podezření na pasteurelózu na základě fotografie plic poraženého zvířete (náš vet konzultoval foto s patologem a ten si je téměř jistý), tak bych měla získat ještě jedny plíce z čerstvě uhynulého nebo poraženého zvířete a ty odeslat na rozbor, abych si nechala potvrdit pasteurelózu a potom mi vet může objednat očkování pro zvířata, u kterých nemoc ještě nepropukla (máme 20 koz a 15 oveček) a to očkování pomůže proti dalšímu rozšíření nemoci ve stádě? A budu moci prodávat jehňata a kůzlata nebo budou přenašeči nemoci? Děkuji.
Já zkusím vložit ještě jednu fotku plic beránka, který nevykazoval žádné známky onemocnění (kašel, teplota, hleny, výtok z nosu...prostě nic). Nádherně narostnul, na mléčné plemeno luxusní osvalení. Fotku jsem ukazala vetovi - ten to vidí na to, že plíce byly postiženy mycoplasmou z důvodu špatného klima ve stáji. Tehdy skákaly teploty přes den na +5 a v noci na - 15. Ve stáji se mi kondenzovala vlhkost, i když byly okna a dveře otevřeny. A za tom mycoplasmou (ne ta, co způsobuje pasterelu) šel streptokok. Já mu otevřeně řekla, že se té pastereulozy bojím, že mě to letos stálo v léčbě a ve ztracených kusech destítky tisíc Kč a on mi řekl, ať Heptavac Plus P nedávám. Ať dám Covexin 10 (do teď jsem neočkovala) a jehňata lifruji okamžitě ven.
Jenomže s tím Covexinem si pomůžete akorát proti enterotoxemii a tetanu a tyhle nemoci plíce nenapadají. Poptejte se ještě u jiného veta. Určitě ten co k vám jezdí není jediný v okolí. Někde na stránkách státní verinární správy by měl být tiskopis na žádost o dovoz léků v ČR neregistrovaných. Nebo se zeptejte přímo na okresní veterině - vlastně teď to je Krajská veterina, ale pracoviště v bývalých okresech jsou zachována. Teda u nás ano.
Já se ptala už tří veterinářu. Vím, že Covexin 10 není na pasteurelozu. Každý mě od Heptavacu odrazuje s tím, že první ty plicní bakterie jsou rok co rok "jiné". Dle počasí, prostředí, kategorie zvířat. Já sama prostě fakt nevím.
Dotaz pro Bodlinku-je na VŠ veterine v Brně někdo, kdo by byl schopen fotky posoudit?
Takže plíce postižené pasterelou mohou vypadat stejně jako plíce postižené zánětem třeba od streptokoků apod.? My máme dost problémy s malými plicnivkami a ty prý často bývají "průkopníky" infekcí a zápalů plic, takže je možné, že plíce našich zvířat vypadají jak vypadají "pouze" dílem plicnivek a streptokoků?? No nebo byly plicnivky "průkopníky" pro pasterelu, že..? )o:
Soptiku, ten vet Vám tedy radí, abyste jehňata naočkovala a hned poté prodala, že je to tedy bezpečné?
Ještě mne napadá jedna otázka - v jednom článku o pasteureloze králíků se píše, že pasteurely má v sobě prakticky každý králík, že zcela pasterely prostý chov existuje nanejvýš v laboratorních podmínkách a že je to spíše druhotná infekce, která propuká při zhoršených podmínkách chovu. Zajímalo by mne, je-li tomu tak i u koz a ovcí. (pak by, podle mého názoru, nemělo smysl vybíjet celé stádo koz (včetně těch, které nejeví žádné příznaky) v okamžiku, kdy se tam pasteureloza vyskytla (což mi doporučil veterinář).

Těžký bakteriální zápal plic na fotce vypadá tak nějak pořád stejně, pokud chcete původce, tak od toho jsou tady laborky a kultivace, jinak se v tom můžete bezcílně plácat třeba napořád.
I u ovcí platí, že pasteurela je spíše oportunní patogen. Ale na rozdíl od králíka je možné mít stádo, kde se nevyskytuje a kde tím pádem nemusíte očkovat a nemáte ztráty, takže je vždy na zvážení, co je lepší. Jestli ozdravit, nebo očkovat. To rozhodnutí je věc ekonomiky chovu, taky záleží na genetice, jestli máte něco vzácného nebo jestli stádo obnovíte snadno nákupem...
napsal(a):
Těžký bakteriální zápal plic na fotce vypadá tak nějak pořád stejně, pokud chcete původce, tak od toho jsou tady laborky a kultivace, jinak se v tom můžete bezcílně plácat třeba napořád.
I u ovcí platí, že pasteurela je spíše oportunní patogen. Ale na rozdíl od králíka je možné mít stádo, kde se nevyskytuje a kde tím pádem nemusíte očkovat a nemáte ztráty, takže je vždy na zvážení, co je lepší. Jestli ozdravit, nebo očkovat. To rozhodnutí je věc ekonomiky chovu, taky záleží na genetice, jestli máte něco vzácného nebo jestli stádo obnovíte snadno nákupem...
Laborka a kultivace - volala jsem si na SVÚ a musela bych doručit v řádech hodin, aby to bylo co k čemu. Což je na nic, když zvíře chcípne, kdy se mu chce. Svoz nejezdí každý den a laborku taky nemám zrovna za chalupou. Ono je to někdy fakt už k nasrá.ní (pardon), protože veti sypou z rukávu své naučené věci, ale v praxi na to čumí jak telata na nové vrata.
K tomu prodeji očkovaných jehňat - prodávala jsem zaléčená jehňata, nový majitel byl o všem včetně podaných ATB informován. Žije mu vše. Hodil je do karantény, jeho vet mu měl prý nabrat krev, co to je a co to není. Což nevím, jestli bylo provedeno a ani jsem nepátrala, zda je to reálné (poznat něco z krve) či ne.
peťak
napsal(a):
Ještě mne napadá jedna otázka - v jednom článku o pasteureloze králíků se píše, že pasteurely má v sobě prakticky každý králík, že zcela pasterely prostý chov existuje nanejvýš v laboratorních podmínkách a že je to spíše druhotná infekce, která propuká při zhoršených podmínkách chovu. Zajímalo by mne, je-li tomu tak i u koz a ovcí. (pak by, podle mého názoru, nemělo smysl vybíjet celé stádo koz (včetně těch, které nejeví žádné příznaky) v okamžiku, kdy se tam pasteureloza vyskytla (což mi doporučil veterinář).
Mě vet o vybíjení, i kdyby to byla pastereluoza nic neříkal. Ono co má, to chcípne samo a zbytek byl měl být už "imunní". Aspoň dle toho co jsem četla. Ona někdy ta infekce probíhá skrytě. Neplete si to vybíjení s paratuberkulozou?

soptik85
napsal(a):
Laborka a kultivace - volala jsem si na SVÚ a musela bych doručit v řádech hodin, aby to bylo co k čemu. Což je na nic, když zvíře chcípne, kdy se mu chce. Svoz nejezdí každý den a laborku taky nemám zrovna za chalupou. Ono je to někdy fakt už k nasrá.ní (pardon), protože veti sypou z rukávu své naučené věci, ale v praxi na to čumí jak telata na nové vrata.
K tomu prodeji očkovaných jehňat - prodávala jsem zaléčená jehňata, nový majitel byl o všem včetně podaných ATB informován. Žije mu vše. Hodil je do karantény, jeho vet mu měl prý nabrat krev, co to je a co to není. Což nevím, jestli bylo provedeno a ani jsem nepátrala, zda je to reálné (poznat něco z krve) či ne.
Njn, pražská má svoz každý den kromě víkendů a v případě nutnosti sice není za chalupou, ale člověk tam se vzorkem dojede.
pokud jí máte daleko, tak to chce k čerstvému kadeveru sehnat veterináře s odběrovkou s kultivační půdou, to dobu než se to musí dostat do laboratoře trochu prodlouží. a nebo nemocné zvíře zabít v době, kdy se to hodí.
napsal(a):
Takže když patolog kouknul na ty fotky, tak ve skutečnosti viděl jen "těžký bakteriální zápal plic" a ne pasteurellu, jak mi vet tvrdí. Ptala jsem se ho totiž, jestli by to šlo ještě nějak ověřit, ale říkal, že je to zbytečně drahé (což předpokládám, asi bohužel bude), a že ten člověk, co to určil, je odborník... Tak proto jsem se ptala - nechci se bezcílně plácat...

peťak
napsal(a):
Takže když patolog kouknul na ty fotky, tak ve skutečnosti viděl jen "těžký bakteriální zápal plic" a ne pasteurellu, jak mi vet tvrdí. Ptala jsem se ho totiž, jestli by to šlo ještě nějak ověřit, ale říkal, že je to zbytečně drahé (což předpokládám, asi bohužel bude), a že ten člověk, co to určil, je odborník... Tak proto jsem se ptala - nechci se bezcílně plácat...
tak ono pasteurela je ve své podstatě jen těžký bakteriální zápal plic. zároveň ale pokud je takový nález u jehněte, tak pasteurela je pravděpodobný pachatel číslo jedna. ale usvědčí ho jen laboratoř.
Ještě by mne zajímala jedna věc - je pro mne velkým překvapením, že problémem našeho stáda (máme kozy a vychodofríské ovce) je právě zápal plic - kozy zakašlou jen tu a tam a většinou je to, když běží domů z pastviny a to jsem vždy přikládala "jen" plicnivkám, se kterými už nějakou dobu marně bojujeme. Tu a tam má některá koza pár dní rýmu, čemuž jsem také velký význam nepřikládala. Ovečky jsem zakašlat neslyšela vůbec a rýmu jsem u nich také nepozorovala. Jako zásadní se u nich jevily trávicí problémy - vleklé průjmy, na které nic nezabíralo, a které bohužel končily úhynem několika koz a kůzlat. Když jsme dvě beznadějně průjmující kozy porazili, zjistili jsme, že střeva i játra mají úplně v pořádku, plíce však nesou známky těžkého bakteriálního zápalu, jak jsme se dozvěděli. Je to tedy tak, že neléčený zápal plic přešel do celého těla a infekce napadla střeva a způsobila úporné průjmy?
Peťka tak aj tu na vetstránke píšu o tej hnačke u past. https://www.msdvetmanual.com/respiratory-system/respiratory-diseases-of-sheep-and-goats/pasteurella-and-mannheimia-pneumonias-in-sheep-and-goats
Soptiku, možná mám dobrou zprávu - z veteriny v Brně mi říkali, že mají dobré zkušenosti i s odběrem z živých zvířat pomocí transtracheální aspirace (prý je to jednoduchý neivazivní úkon (o:). Jsou ochotní přijet a odběr provést, určitě by vám potom i pomohli s léčbou. Já jsem si konkrétně psala s panem MVDr. Ivo Tejnilem. Tak tedy pokud nemáte daleko do Brna... Ale třeba by to uměli i jinde...
No my to máme do Brna 30 km, takže do toho jdu, abych konečně třeba věděla, na čem jsme... Přišla jsem letos o třetinu kozího stáda a polovinu kůzlat... )o:
Myslím, že být Vámi, tak si napíšu nebo zavolám do Brna na VFU na kliniku malých přežvýkavců a zeptám se tam - možná Vám poradí vakcinaci, možná Vám řeknou, že je třeba nejdříve potvrdit, jestli se jedná o pasterelu či ne a snad Vám poradí, jak to případně udělat, když to k nim máte daleko...
Jinak se píše, že se jedná o druhotnou infekci, která následuje za něčím jiným, tak bych viděla prevenci ve snaze vytvořit jehňatům co nejlepší podmínky bez stresu, s dobrou výživou atd., dát si pozor i na plicní červy... Já sama teď dávám kozenám česnek a případně zázvor do příkrmu a chci u toho zůstat, teď jsem koupila ještě lněné pokrutiny - píše se u nich, že mají prokázaný protizánětlivý účinek... (o: ... Ale myslím, že jestli je to pasterela a je to takový prevít, tak možná česnek stačit nebude... Zase pokud máte jehňata jen jateční a dospělé ovečky to nepostihuje a máte vyzkoušeno, že Draxxin zabírá, tak u něj můžete zůstat, pokud by Vás to vyšlo levněji... No ale to jsou všechno jen takové laické nápady, co mi přišlo na mysl... (o:
Právě, že jateční nejsou - přišla jsem o jehničky a beránky třídy E, ER. Na aukční trh beránků jsem neměla co dát. Jak jsem psala výše, ztráta v řádech 10 tis. Kč. A to nemluvím o těch nervech, hádkách doma.
Co se výživy týká, to si troufám tvrdit, že krmení mám sestaveno tak, že jim nic nechybí. Matky, i když jde o mléčné plemeno, v pohodě uživí čtyřčata. Zaměřím se na to klima ve stáji. Pošupajdí do více otevřené stodoly se stropy 8m ve vrcholu. Já právě s tím očkováním moc nevím. Jsem ráda, že mi vet objedná Covexin 10. :(
No tak pokud to máte takto s jehňaty, že přicházíte o drahá plemenná zvířata, a pokud u Vás vše dost mluví pro pasterelózu (což se mi zdá, že ano), tak bych skutečně neváhala ani chvilku a nechala si zvířata vyšetřit, abych zjistila, co je příčinou. Asi bych vše nenechala na mínění jednoho (Vašeho) veterináře- zvláště, když Vám ani nijak rozumně nevysvětlil, proč si je tak jistý, že to není pasterela. Raději bych vše konzultovala ideálně na té veterině v Brně, kde jsou lidé přímo na choroby malých přežvýkavců specializovaní. Vzhledem k částkám, o které s plemennými zvířaty přicházíte, se Vám podle mého musí vyplatit i případný výjezd veterináře z Brna k Vám... Zdá se mi, že nechat si naslepo objednat Covexin 10, mohou být čistě vyhozené peníze nebo minimálně loterie a že riskujete, že se Vám vše příští rok bude opakovat...
Bodlinko - dotaz na Tebe. Jak se jmenuje levnější varianta ATB Draxxinu? Z mé strany proběhla komunikace s vetem z VFU Brno ohledně odběru, který popisovala pěťak. Nastínil nějaké možnosti a varianty. K tomu můj vet řekl, že jistota je mít v záloze Draxxin, ale že je extra drahý. Že odběry by aspoň potvrdily/vyloučily citlivost na levnější variantu. Název mi řekl, vypadl...začal na "ko"...píše se "co"? Očkování více méně vyloučil.

levnější varianta asi bude nějaké úplně jiné antibiotikum, když mluví o citlivosti.
Nabídnul mi flašku Draxxinu do lednice s tím, že budu mít v ní uloženo 10000,-. Pak má být něco levnějšího.
Co Zactran?
Jde o to, že pokud uvidím rýmu, kašel...prostě se mi něco nebude zdát, tak ihned aplikovat ATB. To je prý jediná cesta jak přečkat dobu, než získá celé stádo imunitu. Prý se mi to příští rok opět vrátí a jehňata při stresu (odstav), budou zase chcípat.

to bude nějakej sulfonamid, ty začínají takhle.
ale pokud to teda chcete řešit antibiotiky, to mi připadá jednodušší jehňatům prostě do krmení sypat tetracyklíny.
napsal(a):
to bude nějakej sulfonamid, ty začínají takhle.
ale pokud to teda chcete řešit antibiotiky, to mi připadá jednodušší jehňatům prostě do krmení sypat tetracyklíny.
Já nevím, jakou cestou to řešit. Udělám opatření v rámci ustájení, které mi vet doporučil. Odběry můžou a nemusí něco prokázat. Proto mi nabídli variantu ATB v lednici, kdyby cokoliv... Jako jediná jistota, která by měla pomoct.
Tetracykliny - můžeš, prosím, více rozvést?

No prostě atb v medikovaný krmný směsi. nebo aureovit a podobné.
ale k tomu je potřeba mít odběry, jestli má vůbec něco takového smysl, jestli to zabere. bez odběrů fakt jen ten draxxin, když je vyzkoušej. a to je pak otázka, jestli odběry nevyjdou ekonomicky líp.
napsal(a):
No prostě atb v medikovaný krmný směsi. nebo aureovit a podobné.
ale k tomu je potřeba mít odběry, jestli má vůbec něco takového smysl, jestli to zabere. bez odběrů fakt jen ten draxxin, když je vyzkoušej. a to je pak otázka, jestli odběry nevyjdou ekonomicky líp.
Mě od těch odběrů odrazuje ten fakt, že dle veta nemusí nic prokázat. Že ten původce toho všeho bude zapouzdřen, neaktivní, bude spát...či jak to popsat.

soptik85
napsal(a):
Mě od těch odběrů odrazuje ten fakt, že dle veta nemusí nic prokázat. Že ten původce toho všeho bude zapouzdřen, neaktivní, bude spát...či jak to popsat.
mně spíš připadá, že ten váš veterinář prostě nechce nic dělat, no. všechno je podle něho hrozný problém. nechce odběry, nechce vakcinaci, nechce nic. to je pak těžký
Takže jsem teda nechala u oveček udělat dané odběry formou transtracheální aspirace a výsledek je takový, že se nezjistilo nic. Ani u ovce, která sípe jako stará mašina a chce si vykuckat vnitřnosti z těla. Doporučení od veterináře je naočkovat Heptavacem P Plus a mít v lednici Draxxin...