Ohradník - musí být uzavřený okruh?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.9.2018 18:12
canka

XXX.XXX.35.234

Ohradník jsme měli vždy udělaný tak, aby to byl uzavřený okruh. Samozřejmě jsem to tak viděla i všude jinde..Ale chtěla bych se zeptat zkušenějších, zda je možnost zapojit ohradník tak, aby to nebyl uzavřený okruh? Potřebuji udělat přední část pastviny trochu jinak, takže by se vlastně jednalo o to, že by to byla jakože ohrada do tvaru U. Takže pokud by se dal na začátek Účka zdroj(napojil se na pásky), musel by se na konec těchto pásek(ukončení pásek na posledním sloupku) dát nějaké uzemnění nebo nějaký svod? nevím, jestli se správně vyjadřuji, aby to bylo pochopitelné..
Mluvila jsem se známým elektrikářem a ten mi řekl, že je to možné, že to bude normálně fungovat a že žádné ukončení uzemněním nepotřebuji..že to prostě napojím a impulsy budou normálně probíhat až na konec..myslíte, že je to možné? Bude to fungovat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2018 18:18

nemusí být uzavřený. Okruh se uzavře tím, že se spojí zem s lankem skrz zvíře.

3.9.2018 19:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Můžete to sem tam (ty řady nad sebou) propojit dohromady. Když se náhodou někde lanko protrhne, tak to bude fungovat dál - impuls "příjde" z druhé strany.

3.9.2018 22:01

a pokud budete mít řady propojené, tak v místě kde se zvíře dotkne může dostat větší pecku, protože skrz propojení řad nebude zdroj od zvířete tak daleko.

3.9.2018 22:45
canka

XXX.XXX.35.234

Výborně, moc děkuji za radu, zkusím pásky propojit..i když teď přemýšlím nad jednou řadou pásek a dvě řady lanka..potřebuji něco s dobrou vodivostí a hlavně odolností proti přetržení..že nám tu migruje lesní zvěř jsem zvyklá, ale letošní léto je to extrém a pásky mám furt přervané

3.9.2018 23:11

A co používáš za vodiče? Mně tu do toho taky lítaj srnky a prasata a maximálně mi to někde vyhoděj z izolátoru, nebo izolátor vytrhnou z kůlu ven. Že by mi ale trhali lanka, to ne.

4.9.2018 06:56
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Mám to podobně jako kostey (srny, prasata - pastvina hned u lesa, přerušil jsem jim navyklé cesty) a 3mm lanko Lacme (modrý) drží. Za rok snad jen dvakrát přerušenej vodič a vždy nevydržela spojka. Občas vyhozený z rohovýho izolátoru nebo i zlomená plastová tyčka, ale lanko drží.

4.9.2018 09:35
canka

XXX.XXX.35.234

Používám právě pásky,20 mm šíře, ty mám na přední pastvině...jenže ta je právě nejvíce probíhaná zvěří..les máme kolem dokola celého pozemku, tak to moc neovlivním..na zadní ohradě mám na vrchu silnou pásku,38 mm, dole taky pásku 20 mm. Proto se ptám, jak je to s lankem, zda opravdu vydrží více, je odolné proti proběhu zvěří, netrhá se a má dobrou vodivost? Pásku musím dát alespoň jako první řadu, mám i koně, tak aby to viděl, a dolu jsem chtěla dát dvě řady lanka, nebo možná jen jednu, pokud by stačila..teď ale zase přemýšlím, aby to zdroj utáhl, když máme bateriový zdroj..kupuji nový, měl by utáhnout podle popisu okruh 12 km..což já teda nemám ani náhodou.

4.9.2018 09:54
marion108

XXX.XXX.72.163

Nevim no, ma ohrazeno pul ha. Dve rady pasky 10 mm a jedna rada lanka... A podle zkousecky neni rozdil zadny, ale zver mi lanko netrha... Pasku ano. Zdroj AN 5500.

4.9.2018 09:55
marion108

XXX.XXX.72.163

Pardon, dve rady pasky a tri rady lanka...

4.9.2018 10:14
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Vodivost je tím lepší, čím nižší je odpor, takže vybírat vodiče (to je jedno jestli lanko nebo pásku) s malým odporem. Myslím, že ty pásky s malým odporem jsou asi dost drahý, zatím jsem kupoval jen lanka 3mm (na krávy).
Tenhle používám:

https://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-extra-mix-blue-3-mm

Odpor 19 Ω/100 m mi můj kombinovanej na baterii utáhl bez problémů. Samozřejmě dobře odizolovaný a hlídám si, aby mi do toho neprorůstala tráva apod.

4.9.2018 11:20

Uplne nejlepsi je drat co se odporu tyce. Akorat to vyzaduje pevnejsi ohradu a prace s nim je trosilinku slozitejsi. Ale ty kopance za to stojej. Treba rohy u dratu restim tak, ze to mam rozdeleny. Kdyz je ohrada obdelnik tak proste ctyri rovny useky vypnuty napinakama a s dalsim dilem je to spojeny dratem kterej spojuje vsechny rady lanek. Na zimu spodni radu odpojuju kvuli snehu. Kdyz me se neco snate s jednim vodicem, zbytek ohrady me nespadne. Akorat na jare me ceka velka prace, ohrada uz dva tri roky presluhuje ( smrkovy kuly ).

4.9.2018 19:29

Všechny vodiče ať už lanka nebo pásky mívají u sebe psanou nějakou specifikaci. Pevnost v tahu a odpor. Podle toho vybírám. Ale nejčastějc teď kupuju asi toto: https://eshop.agrotrans.cz/lanko-2niro3cusn-3mm-500m-bilocerne/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík