Ahojte viete mi poradiť nejaký overený recept na senný nálev? ide mi najmä o to ako dlho to seno v tej teplej vode luhovať aby sa tí prvoci stihli "prebudiť" prípadne namnožiť?
Na ifaune niekto písal že: "A ještě nám radila veterinářka udělat klasický senný nálev, ale to trvá asi dva dny. (seno zalít vodou a nechat v teple, udělaj se tam ty mini potvůrky, který má ovce v bachoru, takže když jí to dáte vypít, mělo by to pomoct" Mám dojem že inde SB radil luhovať len nejakých 4-5h, tak teraz neviem.
Proste aby to malo pre kozu nejaký úžitok čo sa týka bachorovej mikroflóry. Prípadne aj ak viete o nejakých probiotikách ktoré by mali dobré zloženie(okrem progalu). Vďaka:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dokáži odpovědět pouze na první část. Senný nálev jsme na základní škole dělali, tak, že jsme hrstku sena dali do sklenice a zalili normální vodou (ani ne horkou, ani ne ledovou) a nechali týden odstát, nejlépe na světlém sluném místě. Za týden jsem tam měla ukázkové prvoky.

na osídlení bachoru je nejlepší bachorová tekutina zdravého zvířete.
plus nemá cenu dělat si starosti s nálevníky. ty potřebují přesně správné podmínky a správné pH, kdyby je člověk nastěhoval do rozhašeného bachoru, tak asi hned natáhnou brka. ale zvíře je úplně k žití nepotřebuje. ty hromady subklinicky acidózních vysokoužitkových dojnic nálevníky dávno nemají a žijí tak i roky.
napsal(a):
na osídlení bachoru je nejlepší bachorová tekutina zdravého zvířete.
plus nemá cenu dělat si starosti s nálevníky. ty potřebují přesně správné podmínky a správné pH, kdyby je člověk nastěhoval do rozhašeného bachoru, tak asi hned natáhnou brka. ale zvíře je úplně k žití nepotřebuje. ty hromady subklinicky acidózních vysokoužitkových dojnic nálevníky dávno nemají a žijí tak i roky.
bodlinka koľko myslíte že by bolo treba odobrat tej bachorovej tekutiny?