Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2018 12:40
moonika

XXX.XXX.164.253

Ahojte viete mi poradiť nejaký overený recept na senný nálev? ide mi najmä o to ako dlho to seno v tej teplej vode luhovať aby sa tí prvoci stihli "prebudiť" prípadne namnožiť?
Na ifaune niekto písal že: "A ještě nám radila veterinářka udělat klasický senný nálev, ale to trvá asi dva dny. (seno zalít vodou a nechat v teple, udělaj se tam ty mini potvůrky, který má ovce v bachoru, takže když jí to dáte vypít, mělo by to pomoct" Mám dojem že inde SB radil luhovať len nejakých 4-5h, tak teraz neviem.
Proste aby to malo pre kozu nejaký úžitok čo sa týka bachorovej mikroflóry. Prípadne aj ak viete o nejakých probiotikách ktoré by mali dobré zloženie(okrem progalu). Vďaka:).

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2018 13:42

Dokáži odpovědět pouze na první část. Senný nálev jsme na základní škole dělali, tak, že jsme hrstku sena dali do sklenice a zalili normální vodou (ani ne horkou, ani ne ledovou) a nechali týden odstát, nejlépe na světlém sluném místě. Za týden jsem tam měla ukázkové prvoky.

10.9.2018 13:46
moonika

XXX.XXX.164.253

bodlinka mi k tomu teraz písala že tí nálevníci v sennom sú trepky a tie sú koze nanič, nálevníci v bachore sú bachorci (Entodiniomorpha) takže ako probiotikum je to podľa nej neužitočné:o(.

10.9.2018 13:50

na osídlení bachoru je nejlepší bachorová tekutina zdravého zvířete.

plus nemá cenu dělat si starosti s nálevníky. ty potřebují přesně správné podmínky a správné pH, kdyby je člověk nastěhoval do rozhašeného bachoru, tak asi hned natáhnou brka. ale zvíře je úplně k žití nepotřebuje. ty hromady subklinicky acidózních vysokoužitkových dojnic nálevníky dávno nemají a žijí tak i roky.

10.9.2018 18:44
moonika

XXX.XXX.164.253

tak pravdepodobne je senný nálev užitočný najmä pre nežerúce alebo slabožerúce choré zvieratá len na dodanie živín, pokiaľ to je prvého kvalitného sena, ale to by potom mal byť skôr "čaj" - zápar.

10.9.2018 18:47
moonika

XXX.XXX.164.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
na osídlení bachoru je nejlepší bachorová tekutina zdravého zvířete.

plus nemá cenu dělat si starosti s nálevníky. ty potřebují přesně správné podmínky a správné pH, kdyby je člověk nastěhoval do rozhašeného bachoru, tak asi hned natáhnou brka. ale zvíře je úplně k žití nepotřebuje. ty hromady subklinicky acidózních vysokoužitkových dojnic nálevníky dávno nemají a žijí tak i roky.

bodlinka koľko myslíte že by bolo treba odobrat tej bachorovej tekutiny?

Přidejte reakci

Přidat smajlík