Seno více na zemi než sežerou

Koza zakrslá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2018 16:54
mařen

XXX.XXX.70.107

Zdravím vás přátelé porad te prosím jak s tím vykoumat, mám zakrslé kozeny normál jesle a ty svině maj víc sena pod sebou než sežraného jak s tím naložit, prosím pro inspirační foto děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2018 17:00

to je u koz normál.

každá kniha o kozách má super nákresy senošetřivých krmelců pro kozy.

v praxi to je důvod, proč se ve chlívech chovali ještě králíci. protože ti žerou vytahané seno.

12.9.2018 17:14
mařen

XXX.XXX.70.107

to je pravda ale ty svinury mlsné fakt vytáhnou skoro vše pod sebe

12.9.2018 17:23

Jestli je to seno dobré, jsou mlsné a řešením je nedat ho tolik. Trvalo mi dva roky, než jsem přišla na tu správnou dávku, kterou potřebují a sežerou skoro beze zbytku. Takže kromě úpravy jeslí je dobré upravit množství a nenechat se vyprovokovat jejich otravováním. Ale seno musí být dobré, jinak si ź něho vyberou jen to, co sežrat můžou, ale to je asi samozřejmé.

12.9.2018 17:42

Já u koz používám kruhový krmelec a letos to mám nastavené tak, že koza která bude schopna prolézt dovnitř tak jde z kola ven

12.9.2018 19:24
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Z kola rovnou do salámu.

12.9.2018 20:13
sanyhobby

XXX.XXX.46.133

S týmto problémom som si poradila tak, že som zrušila jasle, urobila som kozám krmelec - válov, do ktorého sa môžu dostať len hlavou, nie nohami a dostávajú zásadne rezané seno na dĺžku do 8 cm. Nič nevyťahajú, majú stále k dispozícii dostatok žrádla a nevzniká nadmerné množstvo hnoja. Tento systém môžem len odporúčať.

12.9.2018 21:40

sanyhoby: Dobrý nápad, dávat jim řezanku. Když vytáhnou, tak jen kousíček z celého stébla. Akorát každý nemá řezanku a každá koza není stejná, některá má rohy, některá nemá, jsou menší, větší, nohama tam samozřejmě nelezou, ale stejně ten krmelec musí být pro všechny. Každopádně věřím, že to tak jde, jak to máte.

12.9.2018 22:11

Od toho jsou rezacky, seckovice nebo tak nejak. A pro priste si muzete kolchoznikoj porucit seno pred lisovanim narezat. Umej to i sberaky, na ruznou dylku.

13.9.2018 09:26
sanyhobby

XXX.XXX.73.110

Presne kvôli tomu som si dala vyrobiť rezačku. Oplatilo sa to. Úspora sena je veľká a napriek tomu, že seno dorábam sama, časom sa investícia vráti. Okrem priamej úspore na sene, nevzniká toľko veľa hnoja, nemusím často vyvážať vlečku, teda ďalšia úspora nákladov na naftu a v neposlednom rade aj ušetrenie času. Okrem toho, narezaného sena sa do krmelca vojde podstatne viac ako voľného. Nie je potrebné časté dopĺňanie a kozy majú seno stále k dispozícii. Žerú z toho pol ročné kozľatá spolu s veľkými kozami. Večer odfotím a zmerám.

13.9.2018 09:31

mastnacku, taky dobrá informace. Na druhou stranu krátká tráva v balíku špatně drží a při rozebírání se z něho sype, takže je to dobré pro určitý způsob zacházení s krmivem. Mně by se to nehodilo, protože musím seno nosit jinam a mám krmelce. Ale kdo to může mít jinak, proč nekrmit řezankou, když se líp využije?

13.9.2018 09:48

To je jasna vec, proto kdyz nam nekdo sbiral sberakem nebo obcas lisoval tak jsem to nechtel rezat, protoze na vidle to nabrat nejde a loupatou taky ne :).

13.9.2018 12:54
janajana65

XXX.XXX.215.184

Vůbec nejsem z oboru, ale na řezanku jsou nejlepší proklepávačky na piliny Vyzkoušeno u koní

13.9.2018 13:02

janajana65: A co to je tw proklepávačka?

13.9.2018 14:20
Bekkky

XXX.XXX.188.196

taky nevím co to je... asi by jste to mohla vyfotit, nebo popsat, zatím řezanou slámu nebo seno přemisťuju v plachtě..

13.9.2018 16:24
nitraner

XXX.XXX.208.204

Opřel jsem kulatý balík o pletivový plot (původně pozink, teď 30 let starý), položený na paletě. Abych to neměl daleko k jeslím. Z jeslí seno vytahovali a jen se v něm šťáraly. Tak jsem si říkal, že je nechám ať to vysbírají se země. Týden se toho netkly. Pak jsem si všiml že mi přes pletivo vyžrali díru do balíka. Od té doby, balík jen jednou za dva-tři dny posunu blíž. Minimální odpad.
A slámu protáhnu šroťákem s velkýma dírama, je to tak 1 cm dlouhé, přidám řepu a sežerou vše.

13.9.2018 16:37
janajana65

XXX.XXX.215.184

Proklepávačky - tuším že se jim obchodně říká plastové místovací vidle? Používáme je u koní na kydání, když jsou piliny, ale na řezaný seno/slámu se taky osvědčily :) Našla jsem nějakou fotku na netu:.

13.9.2018 16:44
Bekkky

XXX.XXX.188.196

jo prosívky...

13.9.2018 19:40
sanyhobby

XXX.XXX.96.168

Prikladám fotku môjho krmelca. Vpredu sú dvierka, aby sa dalo do krmelca pohodlne vojsť a vyčistiť. Na fotke je v krmelci nachystaná večera - rezané seno a krájané jablká. Na druhej fotke kozy na večery smajlík.

14.9.2018 07:04

sanyhobby: peknej zlab, ten krajni kozlik ma cerstve ulomenej roh, pozor na precitlively ochrance zvirat :).

14.9.2018 08:51

sanyhobby: To se mi moc líbí, časem se budu inspirovat. Jen mi řekněte, jak tu řezanku dáváte? Předpokládám, že někde máte hromadu, že které berete. Na plachtě? Já nosím seno na plachtě, ale řezanku slámu na podestýlku nosím ve velkém pytli, protože z plachty se sype do stran. Jenže zase naplnění pytle trvá déle než dát na plachtu. To jsou takové detaily, já vím, ale Vy to zjevně máte promyšlené.

14.9.2018 14:06
sanyhobby

XXX.XXX.17.90

S ulomeným rohom, to je koza smajlík. Zrejme sa trkala s inou kozou a odniesol to roh. Minulého roku bola odrohovaná, ale narástli jej mäkké pahýle rohov. Ľahko sa zlomia.

Pokiaľ ide o narezané seno, mám rezačku, ktorá fúka rezanku rovno do vreca. Stačí len odobrať vrece a vysypať do krmelca.

18.9.2018 21:53
Pejena

XXX.XXX.55.34

Taky jsem jeden rok omotal balík pletivem a nechal jen přístup do něj z jedné strany. Moje kamerunky se tam střídali a přišlo mi, že taky vytahaly minimálně...takže doporučuji.

20.9.2018 22:14
milu

XXX.XXX.16.70

Máte někdo u ovcí zkušenost se sítí přetaženou přes kulatý balík, jako se to používá u koní, aby seno nevytahali?

20.9.2018 23:49

Krmelce mám 170cm v průměru, do nich dávám 120cm balíky a moc toho nevytahaj. Důležité je aby byly dole oplechovaný. Pokud se ale balíky brzo rozpadaj do stran, tak se můžou ve vrchní 1/3 po sundání sítě stáhnout gumicukem. Dost to pomůže.Mně z těch krmelců se senem prasečej spíš jen pokud je nemám na rovině, ale někde ve svahu. Na vrchní straně nebývá vytaháno nic, ale na spodní straně se to hromadí.
Na jakékoliv používání sítí nemám kvůli ušním známkám už náladu, takže přímo s těmito sítěmi o kterých píšete nemám žádné zkušenosti.

21.9.2018 08:00

Milu: Mám jí a min. rok jsem jí používala. Tím, že mám kombinované stádo z malých i koní, to "jinak nešlo", když jsme odjížděli pryč, abych tam pořád někoho nehonila hned z rána... žerou z toho malá zvířata normálně, kolik vytahaj nevím, ale asi až tak moc ne. Nepřišlo mi, že by bylo hodně vyplýtváno. Ale něco z toho možná požrali koně. Ale moc ne - taky to nesežerou, když na to šlápne kopýtko od hnoje... za mě ale určitě nejlépe ty krmelce, co se tu nejčastěji opěvují: "deska" z příček, skrz kterou strčí zvířata hlavu a za tím krmná lavice. Již to tu bylo zobrazováno mnohokrát (např. od Mastňáčka). Krmelec jako takový, klasický jako bývá v lese, mi přijde nejmíň šetřicí krmicí zařízení vůbec. Pak už jen házet seno rovnou na zem.

21.9.2018 08:10

Ja bych se tech siti docela obaval, ovce neni kun aby ho bylo potreba zpomalovat. Naopak se potrebuje v sene pohrabat a zrat plnou hubou. Abyste se pak na jare nedivil, nedivla, ze jsou ty ovce nejaky hubeny.

21.9.2018 09:39

Nebudu psát o krmelci, ale u koz se mi vůbec neosvědčilo dávat jim tolik, aby mohly žrát kdykoliv po celý den. Seno dostávají ráno takovou dávku, aby ji do sebe nacpaly a do odpoledne ji přežvykují. Pokud měly přístup k senu kdykoliv, velmi plýtvaly, vybíraly a sežraly míň než takhle. Teď jsou naučené, že se mají nažrat hned, a pod krmelcem je jen malá část, kterou potom použiju do podestýlky. Možná je to u ovcí jinak, ale volný přístup k senu se mi neosvědčil, jsou zmlsané. Ty krmné válce mi vůbec nepřipadají výhodné, většinou jsou venku, seno okolo nich přijde nazmar a mláďata by tam určitě lezla. Ale třeba je to jinak, vyzkoušené je nemám.

21.9.2018 09:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.5.122

Oreb ale vy máte veliké stádo, do čeho jim všem dáte, když celé balíky a kulaté krmelce nepoužíváte?Do vlákna rady jsem dříve přidala odkaz na šikovný krmelec, pravda je, že lépe je dát méně častěji .

21.9.2018 10:04

Mám krmelce uvnitř, podél stěn a dávám jim tam seno svrchu. Momentálně jsou ty krmelce děsně zdemolované, protože je říje a kozlové vrazí do kdečeho, vůdkyně zase na krmelci ukazuje co by udělala s nepřítelem, čili příčky jsou zpřerážené, ale to je každý rok a dá se to lehce spravit. Líbil se mi krmelec sanyhobby. Představa, že mám drahocenné seno venku ve válci, se mi nelíbí a navíc manipulace s válcovým krmelcem a balíkem není pro ženskou. Takže já to mám postaru - krmelec a plnění shora

21.9.2018 19:43
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

oreb1 - Vy si ty příspěvky po sobě nečtete?

Přidejte reakci

Přidat smajlík