Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, protože jsem zde nikde nenašla, jak poznám, že naše mladá kozička chce ke kozlovi?
Je nějaká přítulnější, poslední asi tak týden pořád mečí, žere normálně, pořád upíjí mléko, žádné projevy nemoci nejsou viditelné.
Narozena je asi v únoru (už jsi přesně napamatuji měsíc, jen mi v hlavě utkvěl jarní vrh).
Nebo mám hledat obtíže jinde a třeba vyhledat veterinární pomoc?
Manžel říká, že přirození zatím zbarvené a otevřené nemá, tak se raději ptám tady. Děkuji.

dad Děkuji, manžel si to myslel, připouštět jí chceme až příští rok. A koza má říji jen 1x za rok nebo vícekrát? Moc děkuji za informaci.

Jak napsal dad, jen ještě upřesním, že zhruba od září do února. Největší pravděpodobnost zabřeznutí je do ledna, pak klesá, ale je to závislé na počasí toho roku, někdy se může protáhnout až do března.

U nás se kozy neříjí před začátkem listopadu. Ani nikdo nejezdí na skok před tímto termínem a to tu lidi v okolí připouští na první říje. Tím chci říct jen to, že ono dost záleží kde se nacházíte a podle toho se vám zvířata říjí.
Tak u nás to už vypuklo, Ála od včera mečí, ale "jinak", takovým chraplákem, jakoby ji někdo škrtil A je velice vytrvalá. Když se rozmrská ocasem, šponuje se přitom na zadních na špičky, asi čeká, že někdo přiskočí...
A rovnou dotaz - připouštíte hned takhle při první druhé říji nebo to časujete podle nějakého data (třeba nejdřív v půlce října...začátkem listopadu...atd) Zkrátka - kdy je nejlepší, aby se rodila kůzlata? Nebo je to jedno?
A druhý dotaz - omlouvám se, že trochu OT, ale s říjí a připuštěním to taky souvisí...
Vím, že je u krav běžné, že při smíšených dvojčatech bývá často jalovice neplodná. Ale - setkal se s tím někdo i u koz? Co jsem hledala zahraniční články, tak nějaké případy freemartinismu prokázány byly, ale zajímají mě vaše zkušenosti z chovu. Abych byla konkrétní: Druhá koza, co mám doma, vypadá spíš jako kozel. Ksich.tem, chováním, tvar rohů (u základy hodně široké, trojúhelníkovité)... Je rok a půl stará a ani loni, ani letos jsem u ní nepozorovala, že by se prskala. Nebývá nateklá, nemečí, nevrtí ocáskem, nic. Hermafrodit asi není, je rohatá, močí jako koza, pipku má jako koza Ale pochází právě z dvojčat s kozlíkem. Je mi jasné, že takových kůzlat se rodí moc a moc, ale stalo se vám někomu, že jste měli takovou kozu, která se neprskala nebo se nedala připustit, nezabřezla apod.? Díky.
připouštím tak, aby byli kůzlata k odstavu v době kdy se dají hned strčit na pastvinu a neřvali mi doma s mámama skrz plot
u koz jsem se nesetkal s neplodností v návaznosti na počet kůzlat a pohlaví na jednu matku, míváme běžně trojčata a občas i čtyřčata, letošní průměr je 3,333333333, jak by se to dávalo (neplodnost) dohromady při těchto počtech ? chybu bych hledal jinde, než v tom, že je jen s dvojčat 1,1
Některé kozy mají tichou říji. Mám tady jednu takovou a poznat kdy se prská je docela problém. Snad jen trochu víc mrská ocasem, ale neřve. A před lety jsem měla romanovku, která si berana vyřvala. Nedalo se to její řvaní vydržet a tak jsem o půl noci vstala a dala jsem ji k beranovi a byl klid. Mohla jsem konečně spát.
přezdívka
napsal(a):
Některé kozy mají tichou říji. Mám tady jednu takovou a poznat kdy se prská je docela problém. Snad jen trochu víc mrská ocasem, ale neřve. A před lety jsem měla romanovku, která si berana vyřvala. Nedalo se to její řvaní vydržet a tak jsem o půl noci vstala a dala jsem ji k beranovi a byl klid. Mohla jsem konečně spát.
No ta naše bude buď ten případ a nebo je to nějaký aušus Ocáskem mrská, jen když ji podrbu na zadku, ale to je 365 dní v roce, takže to určitě nesouvisí s prskáním. Druhá, ta je ukázková, ta má všechny příznaky, tahle ani jeden
Kozel je sice jen dva kilometry, ale zas jezdit tam denně, to asi nebude pravda. Pomohlo by dovézt jí třeba hadr nasáklý pachem kozla, jestli se nějak projeví? Někde jsem to četla v chytré knížce...
A ještě dotaz - funguje u koz synchro podobně jako třeba u prasat, že když se začne prskat jedna, druhá se "přidá", pak třetí a tak dále? Že by pak byla třeba šance tu případnou tichou říji "chytit".. Jako jasně že když pojedu s tou 100% v říji, že vezmu i tu druhou, ale pokud nebude chtět, tak pak nevím, co s ní (krom klobás které jsou sice v plánu tak jako tak, protože je to koza potvora, ale myslela jsem prvně vyzkoušet ji v chovu, třeba by dala krásná silná kůzlata, skvěle se starala a dala hodně mléka - to by jí pak nejspíš zachránilo život