Zdravím, znovu budu otravovat s dotazem ohledně nespecifikované nemoci u jehnat. Už jsem o tom tady psala dříve, takže jen ve zkratce. Na jaře mi poslo cca 60% jehnat. Jehnata ráno ok, večer dýchání od slabin, do cca pět hodin mrtvé. Žádné jiné příznaky. Jeden vet tipoval enterotoxemii, druhý infekci na plicích. Dnes jsme zabíjeli beranky. Toto jsou plíce z něj. Viděli jste tohle někdy někdo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím,jestli se vyskytuje i u ovcí,ale takto vypadají plíce králíka postiženého pasteurelózou.

ano, pasteurelóza se vyskytuje i u jehňat a je to dost typická nemoc s tak rychlým postupem, že to může vypadat na první pohled i jako enterotoxémie.
zároveň pokud umírají jehňata na plicní infekci, je to suverénně nejpravděpodobnější pachatel.
Ano, pasteureloza je i u ovcí. Vet mi tohle onemocnění zavrhl z toho důvodu, že by chcíplo všechno. Po dávce ATB Draxxin se vše zmátořilo jako mávnutím kouzelného proutku. Kdyby to byla pasteureloza, tak dle něj, by Draxxin nezabral. Tohle jsou plíce beránka, který ležel a měl už to za pár. Píchnul se Draxxin a ráno do 12h nešlo na něm nic poznat.

soptik85
napsal(a):
Bodlinko, a kdyby to byla pastereuloza, ten draxxin na ní zabírá a nebo ne? Co jsem četla, tak tohle je pro jehňata konečná a nepomůže ani svěcená voda. A po dávce atb nepošel už ani jeden kus.
LOL. Soptíku, Draxxin je přímo registrovaný pro tlumení pasteurelózy. Teda u skotu, ale to je to samé.

soptik85
napsal(a):
Pak je tedy zvláštní, že vet tvrdil, že kdyby to byla pasteureloza, tak Draxxin nepomůže.
Indikace:Skot: léčba a prevence bovinní respirační choroby (BRD) spojené s Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni a Mycoplasma bovis citlivými na tulathromycin. Přítomnost onemocnění ve stádě by měla být stanovena před preventivní léčbou.
Léčba infekční bovinní keratokonjunktivitídy (IBK) spojené s Moraxella bovis citlivou na tulathromycin.
Prasata: léčba a prevence respiračního onemocnění prasat (SRD) spojených s Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma hyopneumoniae a Haemophilus parasuis citlivými na tulathromycin. Přítomnost onemocnění ve stádě by se měla být stanovena před preventivní léčbou. Draxxin by se měl použít pouze v případě, kdy se u prasat očekává propuknutí onemocnění během 2-3 dnů.

Při septikemické pasteurelóze může být průběh tak rychlý, než než přiskočí někdo s Draxxinem, už je systémová otrava krve, stejně tak pokud je při plicní pasteurelóze zničena většina tkáně plic, tak už to taky není k žití, ale pokud jsou antibiotika podaná včas, a zrovna Draxxin je antibiotikum přímo na pasteurelózu, není důvod, proč by to nefungovalo.
Spíš to potvrzuje, že ve vašem případě to opravdu pasteurelóza byla.