Dobrý den, prosím o radu. V červnu jsme koupili 5 4-letých ovcí, kříženky plemene texel a suffolk a od jiného chovatele 3-leteho berana kříženec plemene charolais. Byla to krásná a silná zvířata. Před týdnem se mi však začali doslova ztrácet před očima, strašně zhubli. Ze 2 oveček a berana jsou úplne kostřičky. A berana jsme dnes našli ležet na boku a nemohl se postavit. Když jsme ho postavili, tak začal vrávoravě chodit, ale za chvilku zase upadl a jen bezmocně hrabal nohama. Jeden chovatel ovcí mi řekl, že je to způsobeno nějakými parazity, na které jsou účinne jen injekce od veterináře. A taky, že ovce potřebují před zimou doplnit fosfor, ale nevím jakou formou. Oba chovatele mi při nákupu zvířat říkali, že byla zvířata na jaře odčervena. Na podzimní odčervení mám objednaného veterináře, ale ten je ted nemocný. Ovce byly na pastvě, dokrmovali jsme je senem a trochou siláže (2 kýble denně), kterou máme pro krávy. Prosím poradte o jakou nemoc se jedná, co ji způsobilo a jak zachránit zbylá zvířata. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

uhynulé či utracené zvíře rovnou na místě vypitvejte s veterinářem a budete vědět, co to je a tím pádem i co s tím dělat.
Ty ovce nezhubly jen tak z ničeho nic. Kromě parazitů je to také množstvím a kvalitou pastvy. Nepíšete jak jste zvířata krmili, jestli měla k dispozici minerální liz nebo jen sůl nebo vůbec nic. Odčervovat jen na jaře a na podzim je při současném zpúsobu chovu málo. Pokud jsou zavřené na omezeném pozemku, tak ho velmi brzy zamoří. Ono totiž to odčervení nezabije všechny parazity. Část jich přežívá a s výkaly odchází i jejich vajíčka, která pak ovce zase sežerou. Tohle je daň začátečníků, kteří si nic moc nenastudují. Když jsem začínala, tak jsem si sehnala dostupnou literaturu a pořádně si ji přečetla. To se nám tenkrát o internetu ani nezdálo. Ještě dneska se do knížek občas podívám. I když už to nejsou knížky, ale "salát" v igelitovém pytlíku. Někdo si myslí, že se ovce spokojí s jakoukoli trávou a nebo senem, ale to není pravda. Pokud se poučíte z nezdaru a hned všechno nezrušíte, tak na to příjdete.
Pozrite akú farbu majú očné sliznice, ak sú veľmi bledé tak za tým môže byť parazit ktorý spôsobuje anémiu, na ktorú môžu rýchlo zomrieť ak ich neodčervíte. Oslovte iného veta. (Stály prístup ku kvalitnému senu snáď majú stále, lebo to čo je teraz na pastve nie je nič extra)
ančovička1
napsal(a):
Prosim,pro admina...ta velka bila kolecka se šipkami na foto, znemožňují pohled na dulezite detailni pohledy,hodne mi vadi!zakryvaji podstatnou cast obrazku,myslim,ze ta bila kola nejsou nutna,chapu,ze sipka posouva dalsi foto,i kdyby tam nebyla..
Dobrý den,
tyto kolečka s šipkami vám vadí na mobilu nebo na počítači? Na počítači by se tento problém dal řešit tak, že by se šipky objevili až po najetí kurzorem na obrázek. Na mobilu je to bohužel komplikovanější.
Redakce webu iFauna.cz
iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
tyto kolečka s šipkami vám vadí na mobilu nebo na počítači? Na počítači by se tento problém dal řešit tak, že by se šipky objevili až po najetí kurzorem na obrázek. Na mobilu je to bohužel komplikovanější.
Redakce webu iFauna.cz
Dekuji Vam za reakci,kolecka mi překáží na mobilu,pouzivam ho casteji,ale kdyz se s tim neda mnoho delat,mohla by byt kolecka trochu mensi☺..asi je to malichernost,ale kolikrat si musim text nebo fotku pod nim domyslet ..dekuji za odpoved☺
ančovička1
napsal(a):
Dekuji Vam za reakci,kolecka mi překáží na mobilu,pouzivam ho casteji,ale kdyz se s tim neda mnoho delat,mohla by byt kolecka trochu mensi☺..asi je to malichernost,ale kolikrat si musim text nebo fotku pod nim domyslet ..dekuji za odpoved☺
Dobrý den,
dohodli jsme se dnes s našimi vývojáři, že bude možné kolečka pro posouvání fotek zmenšit o 1/3 a také je udělat s 50% průhledností, takže by za nimi obsah fotografie měl být viditelný. Pro ilustraci připojujeme i grafický návrh. Do konce příštího týdne bychom to měli zvládnout.
Redakce webu iFauna.cz