SOS
začala zima, venku přes 40 cm prašanu, stromy jsou obalené sněhem, který ze stromů padá. Ovce mají sice zastřešený přístřešek, už 2 měsíce jim tam dávám krmivo a když přijdu druhý den, je seno z větší části vyžrané. Ale jinak se tam nezdržují a spí ve sněhu, eventuálně pod vzrostlými smrky, spát do přístřešku nechodí a ani se tam před sibériií, která byla poslední 2 dny, neschovávají. Když jsem dneska viděla s nabalenými koulemi sněhu na břichu, a po celém kožichu malé zmrazky, tak jsem si říkala, zda to s tím přírodním chovem nepřeháním, jestli tu zimu v takových podmínkách přežijí.
Mohou se zeptat na Vaše zkušenosti, jsou mé obavy oprávněné, anebo je jejich hustý kožich je předurčuje k tomu, aby odolaly i nepřízni počasí. Navíc před 10 dny dostaly jehničky k sobě berana, a tak ten je pořád pronásleduje, a proto se také hodně brodí sněhem, už v něm courají břichem. Odházela jsem sníh ve větším prostoru okolo přístřešku, ale ony stejně brouzdají sněhem přes celou oplocenou pastvinu, asi taky hledají co by snědly, přece jen ještě předevčírem byly zvyklé na trávu.
Nebo je mám proti jejich vůli do přístřešku zavřít přes noc a nechat je venčit jen 1-2 hodiny denně? Nevím, zda by ho nezdemolovaly, přeci jen nebyl nikdy v pohybu omezované a jsou trochu polodivoké.
Nyní klesla teplota už na -7oC a při představě, jak jsou obalené sněhem a někde spí ve sněhu, tak mám o ně starost. I když je sníh dobrý izolant. Přišlo najednou moc sněhu a asi i ovce jsou ze sněhu překvapené.
Ještě jeden dotaz, když jim ponesu vlažnou vodu, co do ní přidat, aby se napily, protože jinak si jí nevšimnou a jako malé děti lížou sníh.
Děkuji za rady
Jitka
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neřešte, ovce nejsou hloupé, z cukru ani neschopné odolávat zimě. můžou umřít hlady nebo se udusit v lavině, ale to u vás nehrozí. když krmíte a přístřešek mají k dispozici, tak si to zařídí jak potřebují, na pár desítek cm sněhu žádná ovce ještě neumřela.
jo, sníh lízat budou. ale to nevadí.
Presne, vubec nereste snih, ani zimu, ovcim to urcite nevadi. Nam loni porodila ovce primo do snehu krasneho a zdraveho beranka, jako by se "nechumelilo"... Jinak nepisete jake mate ovce, ale i kamerunky ktere nemaji vlnu, ale srst, zvladaji zimu uplne v pohode. Hlavne ze maji moznost (kterou stejne nevyuziji) se ukryt pred destem a vetrem.
Děkuji za rady, ovce jsou suffolk, jehničky nar. 31/1/2018 nestříhané, beran 3 letý a stříhaný - ho se sníh moc nedrží. Nejvíc je obalená ta nejslabší a nejmenší viz. foto, i když největší sněhové bakule se již pomalu změnily v menší ledové slzičky, zato nově se jí na kožichu na zádech tvoří kompaktní ztuhlá vrstva, jak padá sníh ze stromů. I když horší mi přijde to břicho v trvalém chladu. Trochu se bojím, že hloupé jsou, a tak jsem si říkala, zda je do přístřešku násilím nezavírat, ale bojím se, aby si nakonec neublížily, když se budou chtít dostat ven. Pak by to bylo z bláta do louže.
A Bodlinko, ono to není jen pár centimetrů sněhu, je to tak 40 cm, venku už skoro týden -7oC a ovce bydlí v 800 mnm. Odházela jsme jim sice pastvinou cestičky, ale ne vždy se drží vytyčeného směru. Takže jsem z té zimy pořád trochu nervózní, zvláště když si představím, že už líp nebude až do dubna, a tak už ani nerozmrznou. Vodu vlažnou nechtějí, a tak jim ji tam ani nenechávám reps. už ani nedávám, aby se do ní ještě nenamočily.
Krmím senem, trochu kaštany, žaludy, mrkev, malinko zbytky chleba a dávala jsem i pšenici - tak misku na všech 5, ale nový beran po tom dostal průjem, jak přišel, možná i z toho nového harémmu, tak jsem přestala, průjem trval jen 1-2 dny, ale přesto jim raději pšenici nedávám, jen tu nejslabší přikrmuji . Tak si říkám, zda bych do té zimy neměla přidat také nějaké jádro, aby jim to uvnitř víc topilo, nasušené kaštany včera došly. a také žaludů ubývá.
Posílám pár foto pro posouzení zkušeným a děkuji za další rady. Jitka
Uživatel s deaktivovaným účtem

40 cm je pár centimetrů.
Když nejsou v domečku dobrovolně, tak jim venku zima není.
A napijí se ? Já zkoušela také vodu přinést, přeci jen jsou na senu a sníh je studený , ale nádoba s vodou zůstala stát a nikdo o ni nejevil zájem jen si čuchly, zda tam není nějaký pamlsek. A už jsem viděla, jak tam do ní akorát některé z nich strčí nohu a nebo to na sebe celé vyleje. Stejně to dopadlo s odvarem ze lnu, nezájem.
Jitka
Psenici nekrm ze,z te bude ovcim zle..-
Ano, všude to píší, ale zatím nevypadá, že by ji vadila, dávám jim zbytek po slepicích, které to nepřežily, začala jsem hrníčkem, dnes dostávají misku a úplně po ní šílí a bobky mají normální. Jen beranovi nesedla, když přišel, tak jsem mu ji 14 dnů nedávala, a pak jen malinko, a dnes už jim to sypu dohromady.
Ale pšenice brzy dojde, a tak na Vaši radu koupím ječmen a nebo raději oves?
Je vysloveně něco, co by ovce dostávat neměly?
díky za rady.