Smrt kozy

Kamerunská koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2019 22:07
Simona335

XXX.XXX.140.11

Dobrý den,
stala se nám nešťastná věc.
Včera v poledne jsem přišla k našim kozám a jedna tam ležela, nehýbala se a byla oblbnutá, hned jsem volala doktora, koza nebyla nafouklá, teplota 39,5, srdce bylo klidne a bachor podle poslechu nepravoval, dostala injekci, aby se ji rozpohybovalo trávení a plus prášek do vody na to samé, mimo to jsem ji dávala i zvlášť vodu, podpírala jí, aby neležela na boku, stavila.. Odpoledne jsem přišla a byla nafouklá, dostala další prášek ve vodě, rum co mi byl doporučen, ale hlavu ani trochu nedežela, padala ji ze strany na stranu, ale stale jsem se ji snažila věnovat kontrolovat až před půlnocí kdy jsem přišla bylo vidět, že už se to nezlepší... Dala jsem vodu, podpírala, měla jazyk venku, nemrkala a pak jsem necítila ani dech, pokusila jsem se zavolat doktora, aby ji to ulehčil, ale zemřela mi tam v náručí... A já bych vás ráda poprosila o názor, co kozičcenmohlo být, že to bylo tak rychlé... pitvu jsme bouzel neudelali, rano dostavaji malinko srotu a jinak seno, obcas chleba, jestli je možné, že někde na dvorku něco vyhrabala a zamotalo se jí to ve střevech ? Kozičce byly už skoro 4 roky

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2019 22:10

úplně cokoliv,bez pitvy je to opravdu jen hádání.

zas tak rychlé to nebylo, rychlé je, když koza uhyne náhle, z hodiny na hodinu.

15.1.2019 17:36
kozí dech

XXX.XXX.76.218

Nafouklé břicho, jazyk ven z huby, skelný pohled - ve všech případech jsou tyto symptomy stejné, diagnóza je jasná - nešťastná láska. Koza nebyla na podzim připuštěna a usoužila se touhou po kozlovi k smrti...
Prodělal jsem to za mlada taky a stálo mě to život - málem, ale zachránil jsem se tím rumem. Chce to koňské dávky a nepřerušovat léčbu až do úplného vyzdravění. Ovšem u kozy je to těžké, když objem jejího bachoru je tuším 20 litrů. Přeji Vám upřímnou soustrast a dovolil bych si vyjádřit malý bezvýznamný názor:
Pokud krmíte jen senem a jak říkáte denně trošičku šrotu, koza nebude - kulantně řečeno - v nejlepší výživové kondici (pokud je to dojná koza). Bude podvyživená. Pak stačí malá změna ve složení nebo množství krmné dávky a zastaví se jí trávení. Také šrot, pokud je skladován delší dobu (zejména kukuřičný) se začne kazit. Koza potřebuje pořádné krmení a jádro, půl kila denně, aby byla v kondici. Pokud je březí, slabě živená a neodčervená, tak ji takhle můžou sklátit i vnitřní parazité.
Začněte pořádně krmit, ale postupně. Koza která nosí, pak živí kůzlata a pak ještě celé léto a podzim dojí mléko vám, musí mít kvalitní vydatné krmení celý rok. A pokud podceníte odčervení,může to mít tyhle konce.
Ale je to jen můj velmi hrubý odhad, pravděpodobně se mýlím a byla to ta nešťastná láska... Kozy na to trpí mezi ostatními zvířaty obzvlášť.
PS: chleba doufám pouze sušený (tvrdý)?

17.1.2019 12:28
Simona335

XXX.XXX.140.11

Dobry den,
to by me tedy nenapadlo, tento rok jsme ji nepripousteli, minuly mela tri kuzlatka, na mleko neni, je to kamerunka a byly pekne zakulacene na zimu tak jsem jeste premyslela ubrat, jelikoz mame kravu a srot namichany pro kravy tak ho davame i kozickam, ale nikdy nemeli problem, pecivo samozrejme po troskach a jen tvrde, moc dekuji za zpravu, zacali jsme tomto srotem krmit po dohode predchoziho majitele, tam byly kozicky na sene a zbytkach oplatek a pastve.

17.1.2019 12:44
kozí dech

XXX.XXX.76.218

Takže jsem se mýlil. Každopádně, existují ještě bakteriální infekční nemoci (z půdy), proti kterým se očkuje. Pokud je koza dostane, má to ten průběh, který popisujete. Ale to by Vám lépe vysvětlil vet.

17.1.2019 13:50
Simona335

XXX.XXX.140.11

Moc děkuji za odpovědi

24.8.2022 10:45
Lennon

XXX.XXX.217.103

Něco podobného se včera stalo naší Milušce.Taky nevíme co a proč se jí to stalo.
V pondělí 22.8.2022 jsem jí našla ležící před boudou.Tak jsem jí odnesla,aby na ní nepršelo do jiného příbytku,kde taky spali.Dojeli jsme na veterinu pro výživu,kterou jsme dle pokynů veterináře daly,trochu se jí ulevilo,ale nechodila.Včera 23.8.2022 dostala další výživu zase se jí trochu ulevilo,ale za 4 hodiny byl rychlý konec.Chrčela jako kdyby měla zápal.

24.8.2022 11:00

Lennon napsal(a):
Něco podobného se včera stalo naší Milušce.Taky nevíme co a proč se jí to stalo.
V pondělí 22.8.2022 jsem jí našla ležící před boudou.Tak jsem jí odnesla,aby na ní nepršelo do jiného příbytku,kde taky spali.Dojeli jsme na veterinu pro výživu,kterou jsme dle pokynů veterináře daly,trochu se jí ulevilo,ale nechodila.Včera 23.8.2022 dostala další výživu zase se jí trochu ulevilo,ale za 4 hodiny byl rychlý konec.Chrčela jako kdyby měla zápal.

A tu kozu vet viděl a vyšetřil?

24.8.2022 16:22

Lennon napsal(a):

stalo se to, že to zvíře nebylo léčené, protože ulehlá koza je vážná věc a známka toho, že to zvíře má velký problém (=chystá se zdechnout)

no a tak se taky stalo, nepřekvapivě.

příště veterináře na místě, nebo řezníka. je pěkný, že se jmenovala Miluška, ale to její úhyn nijak nevylepšuje, smrt přišla bez pomoci, po několika dnech, nic moc pro to zvíře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík