Dobrý den. V pátek večer u nás hořelo a v těsné blízkosti požáru byla ustájená i naše koza s 16 denním kůzletem. Museli jsme ji vyvést a provizorně ustájit na tři dny s kozlem ve venkovním výběhu. Měla možnost se schovat, ale byla tam znatelně nižší teplota. V úterý se už mohli vrátit do původního ustájení, ale včera jsme zjistili, že koza na kůzle útočí a nemá skoro žádné mléko. Dá se s tím něco dělat? Děkuji za odpověď a radu.
Štěpánková Lucia
Ona na něj neútočí, ale odhání ho právě proto, že nemá mléko a kůzle jí jde po vemeni. Zajistěte pro kůzle náhradní výživu a pořešte, proč koza nemá mléko. Zánět? Nedostatečná výživa Během té doby co byla s kozlem (mohl ji nenechat nažrát)? Pokud jste ji po 3 dny co byla s kozlem nedojili, mohla dostat do vemene zánět. V tom případě ji vemeno bolí nepustí si k němu kůzle. Vemeno laktující kozy se musí pravidelně vyprazdňovat (kojením nebo dojením), jinak do něj dostane zánět. Tohle musíte nejdřív zjistit, jestli nemá zánět. Pokud ano, léčit. Pokud ne, snažte se ji rozdojit. Ale určitě to není tím, že by kůzle zapudila. Koza není člověk, ta ještě ví, jak se má o mláďata starat.
Přesně, jak psal kozi dech... zjistěte pohmatem,jestli koza má ci nemá horké ,tvrdé a bolavé veminko,po třech dnech nedojeni a nekojeni určitě zánět má,proto kuzle odstrkuje,boli to..abyste ji zachranili veminko,opravdu ZACHRANILI,musite kozu podrzet a kuzle prikladat,aby co nejvic pilo a zbylek mleka vydojit dosucha,aspoň dvakrat denně,veminko natirat černou kafrovou masti Ichtyol nebo od veta koupit Aphlegmina mast a natirat,jemne masirovat a natirat a vydojovat..videla jsem u znameho kozu s pulkou vemene,protože koze nepomohl a rekl mi,ze to nechava přírodě... to nepochopim...
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Přesně, jak psal kozi dech... zjistěte pohmatem,jestli koza má ci nemá horké ,tvrdé a bolavé veminko,po třech dnech nedojeni a nekojeni určitě zánět má,proto kuzle odstrkuje,boli to..abyste ji zachranili veminko,opravdu ZACHRANILI,musite kozu podrzet a kuzle prikladat,aby co nejvic pilo a zbylek mleka vydojit dosucha,aspoň dvakrat denně,veminko natirat černou kafrovou masti Ichtyol nebo od veta koupit Aphlegmina mast a natirat,jemne masirovat a natirat a vydojovat..videla jsem u znameho kozu s pulkou vemene,protože koze nepomohl a rekl mi,ze to nechava přírodě... to nepochopim...
Nechtěla bych, aby mi kůzle pilo mastitidní mléko. Pokud koza dostane zánět, pak se musí starat člověk, o kůzle (krmit sušákem) i o vemeno (vydojovat).
Tím,že byla koza v chladnějším počasí určitě neztratila mléko,ten problém bude jinde.Kontrola vemene u okozlených koz by měla být běžnou denní praxí ,aby kůzlata (kůzle) nepilo jen z jednoho struku a nevznikl zánět. Pokud je vemeno v pořádku,koza žere,přezvykuje a trávení funguje,přisuzovala bych sníženou produkci mléka masivnímu začervení.
Nessie15..ozvete se,jak to s kozou a kuzletem dopadlo,mozna take ztratila mléko,ze byla stresovana v jinem,nevyhovujicim prostředí,v kazdem případě,jak pise roklanka,nekolikrat denne kontrolovat,podle možností..jestli male pije,kolik vypije a opakuji roklanku,jestli pije z obou struku,jedinacci piji z jednoho,z ktereho se jim lepe pije..a pokud mleko nema,nasadit koupené,pro kuzlata,jehnata..je dobre mit kozy aspon dvě, aby bylo stejne mleko po ruce..