Dotaz na krmení koz cukrovou řepou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2019 17:02
petr008

XXX.XXX.193.9

Dobrý den, prosím dotaz:
Jaké máte zkušenosti s krmením koz cukrovou řepou? Já jsem loni celý podzim až do nového roku krmil bramborami a byl jsem spokojen. Letos bohužel kvůli suchu brambory nebyly, takže jsem místo nich sehnal cukrovku. Dávám ji kozám v dávce asi 3 kg na kozu a den. Kozy ji žerou ochotně, ale zdaleka ne tak, jak brambory. A také pozoruji, že vůbec nejsou v tak dobré kondici jako loni na bramborách. Kozy jsou březí a týden před porodem.
Někde jsem četl, že cukrovka kozám způsobuje ve větším množství zdravotní problémy, ale jaké, už tam napsáno nebylo.
Víte někdo o tom něco bližšího? Taky dodám, že cukrovka skladováním už není v nejlepším stavu. Zkažené části se snažím ořezávat. Jinou okopaninu ke zkrmování k dispozici nemám. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2019 11:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cukrovou řepu bych určitě nedávala, zvlášť když už je zkažená. Letos jsme taky měli málo řepy, jen tak pro králíky, kozám dáváme řepné řízky. Koupili jsme sušené, granulované, ráno je zaliju vařící vodou, přidám dva kelímky sladového květu a asi 1/2 kila šrotu a cpou až maj boule za ušima. Večer dostanou fánku šrotu, starší krasně dojí a jsou obě v kondici.

18.1.2019 16:04
ančovička1

XXX.XXX.57.58

U nás jsou cukrovkove lany všude okolo,ale kozam a kralikum na zimu kupujeme krmnou řepu,ve sklepě vydrží téměř do května,tedy,pokud ji máme vic..momentalne máme 3 kozy pripustene,z toho dvě poprvé a jednu mladou,v březnu bude roční..každá denně dostává jednu nakrájenou repu,asi 1kg,půl kila šrotu,pul kila granuli,sena neomezeně,občas rohlik,chleba,jako pamlsek a teplou vodu,studenou nepiji,mineralni liz,nutrimix..vypadaji spokojeně😁🐐🐐🐐🐐

18.1.2019 17:08
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Ale vy jste se ptal,z jakého duvodu se nedoporučuje krmit cukrovkou a jake potíže může způsobit..možná velky obsah cukru..ja vim,že kralikum se také nemá z toho důvodu dávat ,mozna jen malé množství,asi cukr neni zdravý😁..mozna,cukrovarske řízky,ty uz jsou vyplavené..

18.1.2019 18:49
roklanka

XXX.XXX.45.167

Cukrovku jsem kozám dávala,ale ne v množství,jaké dáváte ,dostávaly zhruba 0,5kg na hlavu a den. Přidávala jsem jí do směsi,kterou kozy dostávají. To platí i pro brambory,nebo krmnou řepu. Cukrovkou ,ale i bramborami ve větším množství můžete kozám přivodit acidozu,která se při delším zkrmování může stát i chronickou.

18.1.2019 19:26
petr008

XXX.XXX.193.9

Dobrý den,
díky za odpovědi. Acidózu jim určitě nepřivodím, protože jsem na cukrovku najel pozvolna a skrmuji ji už od září. Kozy ji žerou dobře a myslím, že jsou spokojené. Žádné trávicí problémy nepozoruji. Po cukrovce jdou hned na seno, bobky OK. Ale rozdíl v tělesné kondici oproti loňsku (brambory) je prostě znát. Kozy nejsou tak pěkné. Jinak odčervení a péče stejná jak loni.
Jde mi o toto, nemůže mít cukrovka vliv na tvorbu mléka před a po porodu? Myslím, jakože zda neblokuje tvorbu mléka? Mám kozy týden před okozením a zdá se mi, že mají málo mléka/mleziva ve vemeni! Toto jsem loni vůbec neřešil, týden před porodem už měly vemena nalitá jak balóny. Díky za komentář k tomuto.

PS: žil jsem v domění, že cukr tvorbu mléka podporuje.

18.1.2019 21:07
ančovička1

XXX.XXX.57.58

To jim dávejte jen cukrovku a seno? Cukr nema žádnou vyzivovou hodnotu,na mleko je potreba bilkovina,obilne šroty

18.1.2019 22:25
petr008

XXX.XXX.193.9

Ale ne, tu řepu strouhám a míchám se šrotem+sladový květ+nutrimix, taková směs, ale základ je ta řepa. Nebojte, jádra mají dost. Techniku krmení snad ještě zvládám. Ale letos bohužel z okopanin vyšla jen ta cukrovka. Tak co mám dělat. Nejsem jediný, kdo si kvůli suchu pomáhá, jak to jde. Kdybych mohl na podzim sehnat krmnou, to víte, že bych bral radši krmnou, ale nebyla, tak jsem bral aspoň tu cukrovku.
Odkdy se prosím má koze před porodem začít nalévat vemeno? A jak dlouho před porodem má být plně nalité?
Fakt bych rád zjistil, jestli ta cukrovka náhodou nebrzdí tvorbu mléka a nechci to zjišťovat pokusy na kozách. Proto se ptám dopředu. Přece každý už z mateřské školky víme, že okopaniny jsou pro ně v zimě důležitá složka krmné dávky. To přece nemusím nikomu vysvětlovat. Pokud by to mělo na tvorbu mléka vliv, tak ji samozřejmě z krmení vyřadím. Ale pokud to neovlivňuje, tak proč bych ji kozám bral? Měnit složení krmné dávky, na které jsou několik měsíců zvyklé, bez důvodu, týden před porodem, by kozám jen uškodilo. Díky za odpovědi.

18.1.2019 23:13
ančovička1

XXX.XXX.57.58

No,ja tedy nevidim chybu z dotazu vyznělo..cukrovka,seno..to by bylo opravdu hodne málo,ale v takoveto michanici by to melo stacit a ta cukrovka se tam ztrati..brambory my nikdy nekrmime,asi malokdo jimi krmi,ale proc ne,kdyz si zvyknou..jednou jsem jim je take zkusila dat,i když pomalu,stejne měly skoro průjem..tak to neriskuji..krmime,jak jsem psala,možná trochu větší dávky😂,když vidim,ze jsou trochu pri těle,tak uberu😁ted, v zimě,jsou stále v mastali,v klidu a teple, a pomalu se blíži březen..

18.1.2019 23:41
ančovička1

XXX.XXX.57.58

..i když ..i mne se zdá ,že 3kg cukrovky na jednu je hodně,to bych se jim bála dát..

19.1.2019 09:20
petr008

XXX.XXX.193.9

Já jim to nedávám najednou, tu směs dostávají rozdělenou na dvě dávky. Ráno před šestou a večer po šesté. Myslím, že je to tak akorát, skutečně žádné zažívací potíže s tím nemají. Zvykal jsem je postupně a na tuto dávku jsem se dostal, podle toho, kolik toho samy sežraly. Kdybych dal víc, už by nechávaly. Tu dávku si ty kozy stanovily postupně samy. Já jsem se jim jenom přizpůsobil.

Ale prosím odpovězte mi někdo na ten dotaz: Odkdy se prosím má koze před porodem začít nalévat vemeno? A jak dlouho před porodem má být plně nalité? Jaké s tím máte zkušenosti. Díky.

19.1.2019 09:51
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Krásné mrazivé ráno😀 kozy uz jsou po snidani,spokojene funi,venku -4..krásně slunečno😀..nase prvni kozicka,prvnicka,bude rodit v puli března,tak se necháme překvapit,bricho ma jak pred porodem s trojcaty..druhá po třetí,třetí kozicka v dubnu..co mam vypozorovane,kazda koza je jiná,neni pravidlo,že se veminko nalije v urcity čas,některá měla plne uz týden pred porodem,tak jsem porad běhala kontrolovat,jestli už nerodi,jina zase nic,az den,dva pred porodem..nebojte se toho,hlavně,aby měly dost vody,ja jim koncem brezosti pridávám do šrotu len,kvůli tvorbě slizu,snad pomaha pri porodu(to kdybych věděla😂😂😂)..ale len musim namixovat na mlynku na koreni,protože jim nechutna a zůstává v pekáči😁

19.1.2019 09:57
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Ještě..nekdo lnene seminko uvaří a dává jako nápoj,možná pro kozy,které jsou na nápoje zvyklé,ale naše mi to nevzaly..

19.1.2019 10:20
petr008

XXX.XXX.193.9

Díky moc za zprávu, jste moc hodná . To jsem potřeboval vědět. Loni na bramborách byly kozy jako lusk, jen se leskly, tam jsem neměl žádné starosti, tam to bylo na první pohled. Letos, si tak jistý nejsem, i když dostávají té řepy víc, než jsem dával loni brambor.
Asi je moc pozoruju - to víte - jsou naší radostí v šedi starostí všedních dní , a když se začnou "líhnout" kůzlata, tak mají děti druhé Vánoce. Ááá už za týden, jsem nervózní jak prvorodička. A každý rok je to stejné...

19.1.2019 11:06
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Děkuji také,a snad se jeste někdo ozve,jak přípravy na porody probihaji jinde,kazdy ma jine podminky,jinak krmi,jiné ustajeni,my máme holky v boxech po jedné,ještě musime vyrobit novy box pro nejmladší,aby mamka už od ni mela klid..tak vam drzim palce,ať to dobře dopadne a ozvěte se😀🐐🐐🐐

23.1.2019 13:21
roklanka

XXX.XXX.45.167

S naléváním vemene je to různé,neexistuje na to metr,co koza to originál. Moje kozy se začnou kozlit koncem měsíce a zvolna se jim nalévají vemena. Dokonce ani u té samé kozy to není vždy stejné,stalo se mi,že nalila až v den porodu,přes to,že jiné roky tak 14 dní před porodem. Lněné semínko přidávám do příkrmu,spařuju řepné řízky,tak tam sypu i celé semínko. To přidávám měsíc před porody.

24.1.2019 17:20
petr008

XXX.XXX.193.159

Díky za odpověď.
Mohl bych se ještě zeptat, kolik dávate toho lněného semínka na kozu a den (prosím v gramech).
A ještě na Vás prosím jedna praktická otázka: Mohla byste prosím porovnat z vlastní zkušenosti plemeno hnědá krátkosrstá a bílá krátkosrstá koza (popřípadě kříženci těchto dvou plemen)?
V literatuře jsem našel rozdíly v užitkovosti, tam se píše vyšší užitkovost pro bílou. No nevím, viděl jsem hnědou kozu paní chovatelky "ančovička1" a řekl bych, že na ni jen tak nějaká bílá nemá...

Ale zajímají mě také:
- povahové vlastnosti
- odolnost
- mateřské vlastnosti
- konverze krmiva na mléko

Díky za Váš čas.

25.1.2019 12:44
roklanka

XXX.XXX.45.167

S gramáží vám neporadím,jsem z kmene přiměřeně,přiměřeně ,ohadem 2 pol lžíce na hlavu. Z mé zkušenosti ,pokud mohu srovnávat,vychází lépe hnědá krátkosrstá. Hnědule jsou stádovější,klidnější. Odolnost,mateřské vlastnosti a konverze krmiva jsou stejné pro obě plemena. Křížence srovnávat nemohu,mám jen papírové kozy. Obecně z brožůry KU jsou v nádojích lepší bílé kozy,ale také mají nižší bílkovinu než hnědé. Nevím,jestli jsem ten pravý na srovnávání,k bílým jsem se dostala náhodou,zachránila jsem dvě papírovky před řezníkem,jinak chovám hnědule. Při stejněm krmení ,obě jsou ER s nádojem k 5lt,má hnědule bílkovinu 3,3% a bílá 2,9%.

9.2.2019 14:46
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Petr008..dobry den😀,tak jsem si vzpomněla,že už u vás by mel být chlév plný prvnich kuzlatek..tak se pochlubte,jsem zvědavá a určitě nejen já😀..naše prvnicka Šárka ,česká bílá, čeká kuzlatka v puli března+-,pripustena 24.10.,jeste jsem se nekoukla do koziho kalendáře😁,máme čas,ale už teď je širší než delší😁

11.2.2019 13:48
petr008

XXX.XXX.193.159

Dobrý den,

děkuji za zeptání, opravdu jsme posledních 14 dní neměli na příspěvky v diskusi ani pomyšlení. Kromě 1 jedné prvničky, která porodila 2 dny v předtermínu 26.1., všechny ostatní kozy týden (přes ty největší mrazy (3. - 8.2) přenášely. A protože "už to má být každý den", tak jsem poctivě 2 x za noc chodil do chléva. V práci si pak mysleli, že jsem se dal na drogy . Nic jsem jim neříkal, oni by to nepochopili/y.
A pak, když už jsem byl jak mátoha, to přišlo 1.2., 2.2., 3.2., 4.2. To byla nálož. A dál už to všichni známe starosti a kontrolování, oddojování, nastýlání, a hlavně - pořádné krmení. Takže jsem se k sem dostal až dnes. Tady jsou fotky z toho maratonu:
Ty hnědé dala naše prvnička (no ona měla počkat až do příštího roku, ale přesto že jsem jí domlouval, že má teprve sedm měsíců a je tedy podle kozích zákonů ještě nezletilá, probourala se ke kozlovi (nebo kozel k ní, to už se nedozvíme) a výsledek je zde. Narodili se, když na kostele zvonilo poledne, první noc -7* C, druhou -10 *C a třetí -12 *C - to už jsem jim večer po příchodu z práce zrobil HI-TECH protimrazovou bednu - viz na dalších foto, protože chtěly mermo-mocí nocovat v okně do sklepa na holém betonu..., holt kozí povaha.

11.2.2019 13:51
petr008

XXX.XXX.193.159

Zde naše druhá mamina ( porod 1.2.) s potomstvem kozlík a kozička - ti už byli rozumnější a rodili aji zůstali ve chlévě v závětří.

11.2.2019 13:54
petr008

XXX.XXX.193.159

Tady naše třetí mamina (porod 2.2.), 2 kozlíci. Ten první šel s nohou pod sebou, atkže jsem musel trochu pomáhat.

11.2.2019 14:04
petr008

XXX.XXX.193.159

A tady POZÓR, tento porod byl obzvláště ostře očekáván a hlídán. Koza, kterou jsme zdědili po zemřelém děděčkovi. Její věk neznámý, ale vzhledem ke stavu, v jakém se nám dostala někdy s nadsázkou říkám, že je možná starší než byl sám dědeček. Koza Sánská, svého času 5-ti litrová dojka. K nám se dostala před rokem a to už dojila jen 4 litry. Teď na podzim už jen 1 litr. Na kozičku od ní jsem čekal 8 let. Konečně 3.2. ráno v 6:30 mě z mrákot probudilo kůzlečí mečení..., tak jsem se dočkal. Baběnka nám dala kozlíka a kozičku. Má už odhaduju minimálně 8 - 10 let. Teď může jít do důchodu...
Na fotkách zmíněná kozlečí HI-TECH protimrazová bedna v okně do sklepa (no je pravda špqatně vidět)

11.2.2019 14:08
petr008

XXX.XXX.193.159

Tramtarará, 4.2. konečně poslední porod. Brblena, nejlepší koza na světě (pro nás samozřejmě) nám dala 2 kozičky. Uff, už to na nás bylo moc...

11.2.2019 14:12
petr008

XXX.XXX.193.159

Ještě pár zdařilých foteček, no musíme se pochlubit...

11.2.2019 14:20
petr008

XXX.XXX.193.159

Security service - nekompromisní hlídač - poněkud unaven...

11.2.2019 14:28
petr008

XXX.XXX.193.159

Kozí maminy Brblena a její dcera Kozina (prvnička), Brblena, Bělina, Rozára (bývalá Rozárka, ale vyklubala se z ní potvora trkavá dominantní, takže skončila se zkrácenými rohy jako Rozára) a Babuša (koza prastará ).

11.2.2019 14:36
petr008

XXX.XXX.193.159

Kašlu vám na váš počítač, chcu za mamkóóó, cicinááá !!!

11.2.2019 14:38
petr008

XXX.XXX.193.159

Tož tak ...
Děkujeme za podporu, a všem ať se daří

11.2.2019 18:41
ančovička1

XXX.XXX.220.127

petr008 napsal(a):
Tož tak ...
Děkujeme za podporu, a všem ať se daří

ja koukám jako blázen😁takovych krasnych kozlatek pohromadě,to jsem jeste neviděla!😀 gratuluji! kolik tech koz mate,5?.a jedna hezci,nez druhá..tak to teď úplně chápu,že jste měl celý měsíc o zábavu postaráno😂a děti opravdu druhé vánoce,tak to má být..mate krasne a mile děti😀a s chovatelstvim začínají uz od mládí a to po svem😁je to milé..úplně vam závidím,že už ty porody máte úspěšně za sebou,nas to teprve čeká..a děkuji za krásné fotky,opravdu se máte čím pochlubit

12.2.2019 21:38
Malkina

XXX.XXX.50.199

Ta kvočna je úplně nej Akorát teda já bych potřebovala nějakou větší -máme jen telata

13.2.2019 12:26
petr008

XXX.XXX.193.159

Děkuji, děkuji , ale není to zadarmo, práce a starosti a nejde "na den vynechat" a dát si pohov. Já můžu den nejíst, ale kozy ne. Taky podmínky nemáme úplně ideální, takže je to denodenní fuška - pozdě usínat a brzo vstávat. . Zatím stojí za to a síly jsou. No a kvočnu jsem koupil dětem před, když byla velká jak holub - je to kámoš a mazel, ale umí i štípat a sem tam sežere klíče od auta...Bohužel ani po týdenní pečlivé kontrole trusu jsme je nenašli. Zřejmě si je nechal ve svalnatém žaludku na drcení potravy. Ale jo, je to radost a hlavně pro děti.

13.2.2019 14:55
petr008

XXX.XXX.193.159

Malkina napsal(a):
Ta kvočna je úplně nej Akorát teda já bych potřebovala nějakou větší -máme jen telata

Nám na kůzlata stačí ta Australská kvočna. Na telata zkuste tu větší - Africkou verzi - to už je ta pravá výzva .

Přidejte reakci

Přidat smajlík