Osamělá koza s přímětí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2019 10:46
rehek.domácí

XXX.XXX.212.196

Dobrý den, prosím o radu. Mám zakrslou kozičku, která přišla o kůzle (uhynulo brzy po porodu) a při nutném oddojování v průběhu jejího zasušování jsem jí našla na vemínku tři puchýřky, které veterinář označil za příměť (proto možná kůzlátko uhynulo). Nikde jinde na těle se jí žádný další neudělal a dneska (asi po 1,5 měsíci) už jsou ty puchýřky zaschlé a odlupují se, .
Kozenka vypadá vitálně, dobře žere i bobkuje, ale je čím dál smutnější, protože je sama (mívala jsem dvě, ale o tu druhou jsem díky neukázněným lidem koncem listopadu přišla). Jenže nejen ona, ale i celé prostředí je teď infekční, tak jí nemůžu pořídit novou kozí společnici, aby se ta taky nenakazila.

Poraďte prosím, co mám dělat, je mi toho zvířátka líto. Snaží se komunikovat s hedvábničkami, které mám na zimu umístěné hned vedle ní - nepomohlo by jí tedy sociálně nějaké zvíře, které není na příměť citlivé? Možná by se dala sehnat koza, která ji prodělala a je tedy imunní?

Bohužel moje kozenka není kontaktní vůči lidem, jinak bychom se jí všichni v rodině víc věnovali, ale jí lidská pozornost není příjemná a vyhýbá se jí, i teď. Děkuji Vám za názory, Katka

25.1.2019 13:47
roklanka

XXX.XXX.45.167

Nejsem si jistá,že ze tří puchýřků na vemínku se dá diagnostikovat příměť,tomu se mi věřit moc nechce,pokud neměla ještě jiné příznaky. To že kůzle uhynulo krátce po porodu s tím nemusí vůbec souviset.

25.1.2019 13:47
ančovička1

XXX.XXX.36.219

Myslim,že nemocnou kozu nema smysl dál chovat..ale to vite jistě i sama..vycistete a vydezinfikujte všechny prostory,kde žila a kupte si nova,hlavne zdrava zvířata,ze kterych budete mit radost

25.1.2019 15:18
rehek.domácí

XXX.XXX.212.196

Děkuji oběma za reakce.
Když ona (až na ty zaschlé puchýřky) nijak nemocně nevypadá, jen je smutná, že je sama - přece ji kvůli tomu neporazím...
A je pravda, že náš veterinář je spíš kočkopsí, ale hospodářská zvířata jezdí ošetřovat taky, tak jsem si řekla, že toho ví určitě víc než já (s prvními kozami) a jeho diagnózu jsem vzala. ;-)

25.1.2019 16:41
ančovička1

XXX.XXX.36.219

Ukazte ji jinemu veterináři,může vam říct jinou diagnozu..dal vam něco na tu "přimět"?jak to léčil?meli jste atb masti?

25.1.2019 19:14
roklanka

XXX.XXX.45.167

Vím o velké farmě,kde příměť byla,nikterak se to neléčilo,kůzlata se odstavovala ihned od matek a krmila uměle.

25.1.2019 19:24
ančovička1

XXX.XXX.36.219

No,to musel být mazec a bůhví co se dělo s mlékem,to asi muselo do kanálu..ta kuzlata,píšou chytré knihy,50procent úmrtnost,pokud piji od kozy,takze jedina možnost přežití,umělé krmeni..a ze se to neleci,to mně prekvapilo..a koza po vyleceni už má imunitu?

25.1.2019 19:31
ančovička1

XXX.XXX.36.219

...otevrela jsem znovu chytrou knihu😁..píše se v ni..po překonání onemocnění vzniká imunita😀..takže pani si po určité dobe??může koupit druhou kozicku,aby ji tato neumrela steskem😁

25.1.2019 20:28
roklanka

XXX.XXX.45.167

V případě,že to příměť byla (já tomu moc nevěřím),tak stačí řádně vydesinfikovat chlív.Kozu jako společnici bych koupila hned. Viděla jsem už dost různých puchýřků na vemeni a příměť to nebyla.I veterinář se může mýlit.

26.1.2019 10:44
rehek.domácí

XXX.XXX.84.171

Kéž byste měla pravdu! Chlív vyberu až na beton, vymaluju vápnem, dám novou slámu a můžu pro druhou kozu? Prý jsou ale infekční i ty odpadlé strupy, tak aby to nebyla marná práce - ještě se všechny neoloupaly...
Ty puchýře jsem měla desinfikovat betadinou, a kdyby mokvaly, tak natírat Framykoinem (ale to nebylo třeba, zaschly hned) a hlídat, jestli se to nešíří. Prý to, jakožto virózu, specificky léčit nejde a koza si s tím poradí sama, pokud se nepřidá bakteriální infekce (na to by byl asi ten Framykoin). Řekla bych, že si s tím opravdu poradila, neřešila ani to oddojování, takže jí to nijak nebolelo, celou dobu žere a chová se normálně - jen ta samota jí evidentně nesvědčí...

26.1.2019 14:27
roklanka

XXX.XXX.45.167

Je pravda,že infekce může být v odpadlých strupech,pokud to příměť byla. Betadina vysušuje a desinfikuje. Střádavě bych mastila a vysušovala. Novou kozu,nebo počkat,to musíte rozhodnout sama,já bych jí kamarádku pořídila.

27.1.2019 10:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

rehek.domácí napsal(a):
Kéž byste měla pravdu! Chlív vyberu až na beton, vymaluju vápnem, dám novou slámu a můžu pro druhou kozu? Prý jsou ale infekční i ty odpadlé strupy, tak aby to nebyla marná práce - ještě se všechny neoloupaly...
Ty puchýře jsem měla desinfikovat betadinou, a kdyby mokvaly, tak natírat Framykoinem (ale to nebylo třeba, zaschly hned) a hlídat, jestli se to nešíří. Prý to, jakožto virózu, specificky léčit nejde a koza si s tím poradí sama, pokud se nepřidá bakteriální infekce (na to by byl asi ten Framykoin). Řekla bych, že si s tím opravdu poradila, neřešila ani to oddojování, takže jí to nijak nebolelo, celou dobu žere a chová se normálně - jen ta samota jí evidentně nesvědčí...

Příměť může koza nebo ovce chytnout, ani nevíte kde. To, že uhynulo kůzle s tím nemělo nic společného. Podívali jste se tomu uhynulému kůzleti na hubu? mělo tam boláky? Podle mě se ani žádné za tak krátkou dobu nestačily udělat. Příměť se mě přehnala za 35 let chovu skrz stádo několikrát. Prostě jak to příjde, tak taky odejde. Pak je zase pár roků klid, protože si zvířata utvořila protilátky.Pouze při druhotné infekci jsem mazala mrňatům tlamičku framykoinem, popřípadě zastříkla antibiotickým sprejem. Po dobu příměti je to bolí a míň pijou. Ale vždycky přežilo všechno a za 2 - 3 týdny se nedalo poznat, které zvíře příměť mělo a které ne. Je pravda, že ji má tak 90% mláďat, protože zlodějíci, kteří mají málo mléka od matky a chodí si přikrádat vedle to roznesou.

28.1.2019 07:20
rehek.domácí

XXX.XXX.212.196

Kůzlátko nemělo na tlamičce nic, dovnitř jsem nekoukala, protože mě to nenapadlo. Že má koza ty puchýřky jsem zjistila až dva dny poté, kdy jsem ji musela začít oddojovat - vzhledem k tomu, že je plachá, na ni obvykle (kromě úpravy paznehtů) nesahám. Tohle taky ze začátku bylo jako zkusit podojit kamzíka - jak já toužila mít někoho k ruce nebo umět s lasem...!

5.2.2019 21:22
pvc

XXX.XXX.48.102

Příměť jsem si dovezla do stáda s novou kozou, projevovalo se to puchýřky na tlamě a nozdrách, nakazila se mi půlka stáda, kůzlata naprosto v pohodě (byla starší - 2 měsíce), na radu veta jsem to neřešila, vyřešilo se to samo a jak tu někdo psal, po prodělané infekci získají zvířata imunitu. Pokud koza kromě pár stroupků na vemeni vypadá v pohodě, klidně bych jí kámošku koupila. Dovézt si s ní můžete zase něco nového a můžete řešit další zdravotní problém, takže bych možnost nákazy přímětí opravdu neřešila, to je to nejmenší.

6.2.2019 09:59
kozí dech

XXX.XXX.76.218

Když se to vezme kolem a kolem, může koza chytnout příměť i od samotného veterináře, třeba když se koze objeví stroupky na vemeni a Vy ho k tomu zavoláte - šup a už má příměť. Vetrináři mohou být někdy i nebezpeční, pozor na ně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík