Covexin možnosti

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2019 14:32
helca.husakova

XXX.XXX.181.10

Zdravím vás a měla bych dotaz na očkování Covexinem 10. Naše ovečky jsou cca měsíc před bahněním. Pár z nich tedy možná i něco dříve, jelikož nám dvakrát beran přeskočil ohradu... Dočetla jsem se o Covexinu, který se má aplikovat 8 až 2 týdny před obahněním. To bychom se nejspíš až na možné vyjímky vešli. Jen mě zajímá, jestli by nebyl problém u oveček, které jsou třeba týden před porodem...
A druhý dotaz, je nutná u těchto oveček i druhá dávka po té první? Nebo se tato informace týká jen nezabřezlých zvířat?
A očkujete poté co naočkujete bahnice i jehňata? A také dvěma dávkami? Píše se od 8 týdnů u naočkovaných matek.
Nebo mám spíše než teď očkovat bahnice naočkovat až jehňata? Od 14ti dní věku. Ale zase než se mi všechny narodí, může pro ty první být už pozdě...
Je to celkem zapeklitá záležitost... k tomu spotřeba vakcíny do osmi hodin po otevření...
Děkuji moc za rady a přeji krásný den

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2019 14:57

Pokud očkujete poprvé, jsou nutné dvě dávky.

Pokud druhá dávka vyjde na dva a méně týdny před porodem, tak bahnice je sice naočkovaná, ale v mlezivu ty protilátky nebudou, takže jehňata nejsou chráněná proti novorozeneckým klostridiovým infekcím a musíte s nimi pak zacházet jako s jehňaty neočkovaných matek.

4.2.2019 18:14
bee

XXX.XXX.112.238

Aby měly ovce imunitu kterou předají jehňatům tak se v případě prvního očkování očkují 1. dva měsíce před porodem a 2. měsíc před porodem a další rok jen jedna dávka měsíc před porodem. Pokud už letos nestihnete dvě dávky tak bych raději naočkovala jen jehnata pro které je nákaza nejvíc nebezpečná, počkejte až budou mít všechna minimální věk a pak je hromadně naočkujte. A pak příští rok už očkovat jak jsem psala. My jehnata neočkujeme protože věříme že mají dostatečnou imunitu od matek, i když také píšou, že by se měla naočkovat.

5.2.2019 09:47
helca.husakova

XXX.XXX.181.10

Děkuji vám. To je právě náš problém, protože dvě dávky nestihneme... Jen pro upřesnění, když nestihnu dvě dávky před porodem a naočkuji matky pouze jednou, nedostanou tedy od nich jehňátka žádnou imunitu? Ani z toho jednoho očkování matek? Jde mi o to, že jehňata pak budou nechráněná do jejich minimálně 14ti dnů, spíš více dnů, protože porody jsou vždy v rozmezí minimálně tří týdnů. A než nejmladšímu bude 14 dní, pak nejstarší se už vakcíny nemusí dočkat :(
Děkuji

5.2.2019 12:36

helca.husakova napsal(a):
Děkuji vám. To je právě náš problém, protože dvě dávky nestihneme... Jen pro upřesnění, když nestihnu dvě dávky před porodem a naočkuji matky pouze jednou, nedostanou tedy od nich jehňátka žádnou imunitu? Ani z toho jednoho očkování matek? Jde mi o to, že jehňata pak budou nechráněná do jejich minimálně 14ti dnů, spíš více dnů, protože porody jsou vždy v rozmezí minimálně tří týdnů. A než nejmladšímu bude 14 dní, pak nejstarší se už vakcíny nemusí dočkat :(
Děkuji

Ne, jedna dávka nestačí.

5.2.2019 18:36
bee

XXX.XXX.112.238

Také myslím že jedna dávka nestačí, až tak bych se nebála že by vám jehnata uhynula, myslím že hodně chovatelů celé roky očkování proti enterotoxemii vůbec neřeší takže když je naočkujete třeba ve 2,5 měsících tak to bude stačit. Spíš si ohlídejte kokcidie - Baycox 5 nebo Vecoxan nebo Zorabel 50mg dávka 1ml na 2,5kg - 7.den a za 3 týdny znovu. A také je třeba hlídat tak 5 dní jak jehně dýchá, může mít respirační pneumonii, já pokud se mi nezdá tak změřím teplotu a když je nad 40 tak volám veterináře.

5.2.2019 19:00

bee napsal(a):
Také myslím že jedna dávka nestačí, až tak bych se nebála že by vám jehnata uhynula, myslím že hodně chovatelů celé roky očkování proti enterotoxemii vůbec neřeší takže když je naočkujete třeba ve 2,5 měsících tak to bude stačit. Spíš si ohlídejte kokcidie - Baycox 5 nebo Vecoxan nebo Zorabel 50mg dávka 1ml na 2,5kg - 7.den a za 3 týdny znovu. A také je třeba hlídat tak 5 dní jak jehně dýchá, může mít respirační pneumonii, já pokud se mi nezdá tak změřím teplotu a když je nad 40 tak volám veterináře.

pneumonie je aspirační, ne respirační.

a kokcidie záleží jak v jakém chovu a jaké jsou možnosti tlumení zoohygienickými či jinými opatřeními. v mnoha chovech s kokcidiózou jehňat není problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík