Chov ovci na mléko

Východofríská ovce (VF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2019 11:12
Paatris

XXX.XXX.8.26

Prosím o velkou řadu, jsem zde úplně nova nezkušená 😊.
Chtěla bych pěstovat ovce na mléko a následnou výrobu sýrů. Pouze pro vlastní potřebu.
Mám k dispozici 3 tis. m2. Kolik budu potřebovat ovci, jaky je nejlepší druh? Poradi někdo zkušený?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2019 11:20

Máte k dispozici malou plochu, konec, tečka.

Ono to vypadá jako hodně, když to máte sekat, ale je to málo. Ovce sežere 10 kg trávy každý den. Minulý rok bylo takové sucho, že bylo málo trávy i pro morčata, normálně chodím s prádelním košem, teď jsem nosila sotva kýble a to chodím vysekávat na větší plochu než 3000 m2. Malou plochu ovce navíc zdupají, udělá se tam bláto a hnus a po pár sezonách vám ovce nebo minimálně jehňata sežerou vnitřní parazité, protože na zahradě těžko můžete udělat základní protiparazitární opatření jako pást jehňata na pastvině, kde se nepásla jehňata minulý rok.

2.2.2019 11:23

na zahradu si dejte husy, nebo pokud máte ráda jehněčí, tak dvě jehňata na jaře a na podzim nebo když dojde tráva šup s nimi do mrazáku.

nebo na mléko kozu do chlívku a paste jí u kolíku.

2.2.2019 11:58
Paatris

XXX.XXX.8.26

No to jste mne moc nepotesila. 🤔
Kolik místa bych tedy potřebovala podle vás na jak velké stádo? Tedy "stádo" pro vlastní spotřebu?
Máte s chovem zkušenosti?

2.2.2019 12:05

Paatris napsal(a):
No to jste mne moc nepotesila. 🤔
Kolik místa bych tedy potřebovala podle vás na jak velké stádo? Tedy "stádo" pro vlastní spotřebu?
Máte s chovem zkušenosti?

ovce nemám, na to nemám místo

ale vidím to pořád dnes a denně u klientů, zahrádkových chovů přežvýkavců je na můj vkus až moc

s těmi cizopasníky je neskutečný problém a na zahradě neřešitelný

pak znám spoustu lidí, co si pořídili zvířata, aby nemuseli něco sekat a dopadá to tak, že sekají všude kolem po příkopech

co se plochy týče, to záleží přece na tom kolik zvířat a kde. protože produkce zelené hmoty je na různých místech různá. abyste si udělala představu, viz google zatížení pastviny

k ovcím na mléko potřebujete taky berana a taky z toho budou jehňata, když budete mít zvířata pořád na jednom místě, pastvinu zničí a vás zničí červi. plus stejně potřebujete seno, takže na ovce musíte mít plochu: zimoviště (nebo maštal) a pastvinu pro bahnění, pastvinu pro dospělé ovce, pastvinu pro berana, pastvinu pro jehňata a pastviny, které tu sezonu nepasete, ale kosíte na seno, protože z minulýho roku je na nic příliš červů.

2.2.2019 12:10

možná vám to připadá zbytečné pro domácí výrobu, ale ono červíkům je jedno, jestli vám zahluší tři ovce nebo dvacet. jakmile se pastvina promoří, tak začne být nemožné na tom místě odchovávat jehňata a konec. plus začervená zvířata jsou samozřejmě i méně mléčná.

2.2.2019 20:41
ančovička1

XXX.XXX.36.219

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
na zahradu si dejte husy, nebo pokud máte ráda jehněčí, tak dvě jehňata na jaře a na podzim nebo když dojde tráva šup s nimi do mrazáku.

nebo na mléko kozu do chlívku a paste jí u kolíku.

Mate velmi malou plochu,souhlasim s bodlinkou,ale i kdyz budete chovat jednu kozu (zakon pravi nejmin dvě), a past ji na tom plácku,nebudete mit travu na seno..koza si vybírá jen to nejlepší,poslape a znecisti spoustu travy a k te už ani necuchne😂

2.2.2019 21:03
roklanka

XXX.XXX.46.57

Já bych to zase neviděla tak černě,pozemek malý je,tak na dvě ovce a berana. Ale,denně jim chodit sekat,koupit seno a jádro. K nákladům musíte ještě přičíst odčervovací přípravky,minerální liz. Dojná ovce je Východofríská ovce. Frísky jsem měla,povahově jsou to polokozy.

2.2.2019 21:34

roklanka napsal(a):
Já bych to zase neviděla tak černě,pozemek malý je,tak na dvě ovce a berana. Ale,denně jim chodit sekat,koupit seno a jádro. K nákladům musíte ještě přičíst odčervovací přípravky,minerální liz. Dojná ovce je Východofríská ovce. Frísky jsem měla,povahově jsou to polokozy.

odčervovací přípravky na tohle prostě nepomáhají, no. respektive budou pomáhat pár sezon a všechno bude růžové, než se na zahrádce vytvoří červíci rezistentní úplně na všechno a pak nezbývá asi nic jinýho než chov zrušit.

2.2.2019 23:07
Paatris

XXX.XXX.8.26

Děkuji,
No on je pozemek větší, ale docela mne paní bodlinka vystrašila😂.
Tak nevím no, na výběr jsou tedy 2 kozy, nebo 2 ovce a beran.
Děkuji za reakce

2.2.2019 23:35
roklanka

XXX.XXX.46.57

Bodlinko,při vší úctě,nemohu s vámi souhlasit. Mám stádo koz na hektarovém pozemku,stále,je to jako ohrada. Na pastvu, stále stejnou chodím jednou denně. Dělám to už 16 let . Jen jednou mi uhynula koza na vlasovku. Odčervuji čím dál tím méně.Problémy s parazity nemám.

3.2.2019 08:23

Čistě teoreticky, nepomohla by na menší ploše desinfekce dusíkatým vápnem?

3.2.2019 08:28

roklanka napsal(a):
Bodlinko,při vší úctě,nemohu s vámi souhlasit. Mám stádo koz na hektarovém pozemku,stále,je to jako ohrada. Na pastvu, stále stejnou chodím jednou denně. Dělám to už 16 let . Jen jednou mi uhynula koza na vlasovku. Odčervuji čím dál tím méně.Problémy s parazity nemám.

hektar je možná něco jiného. záleží na tom, jak se to promoří. taky záleží na tom, jací červi v chovu jsou, záleží na půdě, na slunci....

já jenom říkám, co řeším já. respektive neřeším, protože to řešení nemá. začervené zahradní chovy kde nezabírá vůbec nic a co zabere, tak na chviličku než zvířata zase spasou enormní množství parazitů. ale spíš nezabírá níc.

3.2.2019 19:43
soptik85

XXX.XXX.64.11

Roklanko, a pak ti na 2ha pastvině, určené jen pro jehňata, chcípne srnec...ale nejdřív ji extra prosere...a pak se tedy rozhodne chcípnout. A já, jak jsem mladá, tak jsem blbá, nějak tohle neřešila a 5 měsíců na to, tam dala jehničky na chov (před tím tam žádné kopýtko nebylo). Z 11 ks chcíply 3 a u zbývajících 8 ks jsem řešila otoky pod čelistí. Těsně za páskou, kde nebylo po srnci nic, mi narostlo 14 nádherných beránků do mrazáku. Tož tak. Stačí málo a veškeré plány jsou pryč.

3.2.2019 23:20
roklanka

XXX.XXX.46.57

Srnky mi taky chodí ke kozám do ohrady,jsem uprostřed polí a je to jen pod ohradníkem. Nehledě na to,že soused nimrod má v těsně sousedící zahradě vždy nějakou spárkatou zvěř,krom jiného. V ohradě je 16 kozích matek a bývá tam kolem 15 koziček ,než je prodám.Mám zhruba přehled o parazitech,kteří se zde vyskytují. Úhyny nemám.Je pravda,že jsem v důchodu a s kozama jsem celý den a mám je v oku,jakmile je cokoliv mimo normu,řeším okamžitě. Veterináře holky vidí jednou za rok,když jim odebírá krev.

4.2.2019 07:22
ančovička1

XXX.XXX.36.219

Krasne rano, Roklanko,to tech kozicek mate tolik?ja mám 3 pripustene jednu rocni ,mame to jen pro sebe,mleko,tvaroh,sýry,tak nam uplne stačí..letos bude ta treti navic,nevim co budu dělat s mlikem..ale nemam takove pastevni podminky,jako vy,tak to da vic práce..poslala byste nejakou fotku vašich kozicek?😀

4.2.2019 09:23
roklanka

XXX.XXX.46.85

Mám chov čistých hnědulí s PoP, těch je 14 a jednu bílou s PoP (Její matku jsem zachránila od řezníka,ale už s ní nejezdím za bílým kozlem). Pár fotek mám na profilu,tady jsou první letošní porody.Na první fotce je dvouletá Petra a její druhý potomek,na druhé fotce je 9 letá Pepina a její páreček a na poslední 4letá Halina .

4.2.2019 11:45
ančovička1

XXX.XXX.36.219

Roklanko,dekuji za fotky,koukla jsem i na profil,kozicky jsou KRÁSNÉ😀..krasna veminka,tedy spíš vemena😁..ja jsem cela leta mela také ciste hnedulky,ale nepocitala jsem s tim,že o matku ,nestastnou nahodou (vcela),prijdu a jeji rocni krasnou velkou kozicku jsme dlouho léčili,nechteli jsme věřit veterinari,ze to nema cenu,mela vrozenou vadu,zkacovani slach,nic nepomohlo..za 25let jsem se s tim nesetkala..museli jsme ji zabit..tim ciste hnedulky skoncily..😢..ted mám krizenky,ale take super🐐mame je radi a ony nas😀

4.2.2019 12:56
roklanka

XXX.XXX.46.85

Nemám vůbec nic proti křížencům,měla jsem v začátcích kříženku údernici,dávala přes 6lt. Nejvíc mi vyhovují hnědule,z mého pohledu jsou to klidné,poměrně snášenlivé a velmi odolné kozy. Pokud neudělám chybu já,jsou bezproblémové.

9.2.2019 14:09
djrobee

XXX.XXX.89.118

Nádherné sú gratulujem.Aj ja už pomaly čakám pôrody kôz.Mám ich 4 a capa.

13.2.2019 12:49
milu

XXX.XXX.70.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Čistě teoreticky, nepomohla by na menší ploše desinfekce dusíkatým vápnem?

to by mne také zajímalo, co na to Bodlinka? :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík