Ovca po pôrode nežere

Romanovská ovce (R)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2019 10:24
elentari

XXX.XXX.67.141

Dobrý deň, štvrtok sa nám okotila ovečka - mala dve jahniatka- Boli to jej prvé. Od soboty ovca prestala žrať, v nedeľu sa k tomu pripojila hnačka, ktorá podľa všetkého ustúpila (dávali sme jej šalviu a diéta - seno a voda). Od nedele ale bola ovca značne aj oslabená - len ležala a keď sme prišli k nej tak sa len vtedy začala stavať (čo využili malé a hneď sa na ňu zavesili).Volali sme známemu, ktorý chová ovce vo veľkom, ten nám poradil vitamíny, ktoré sme jej pichlli. Ovca sa aspoň postavila, ale aj tak nechce žrať. V utorok už prišiel aj veterinár s antibiotikmi. Aj keď sa cez deň v utorok zdalo, že je s malými všetko v poriadku, večer jedno malé uhynulo (ležalo na boku, nevedelo stáť, ani udržať hlavičku, malo kúsok namodrenú špičku jazyka a akoby ním išli kŕče). Druhému som podala kúsok Mikros Ovis, lebo som sa obávala, že má ovca málo mlieka (ak teda ešte nejaké má). Má niekto podobnú skúsenosť? Viete mi povedať, čo sa s nimi deje a čo môžme ešte urobiť?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2019 10:42

dost málo informací, nepíšete třeba nic o tom, jestli v ní nezůstalo jehně, jestli se zčistila, jaký má výtok z rodidel, jestli tlačí, netlačí, horečka, náplň vemene, smrdí, nesmrdí, jestli funguje bachor (asi už ne) celkově mi ale váš přístup připadá hodně laxní, pomalý a nedivila bych se, kdyby takového hospodáři pošlo sakum prdum všechno.

příště. když ovce po porodu nežere, nevstává a nestará se o mláďata, tak má asi velký problém, který je třeba řešit hned.a ano, jehňata takové ovce bez přikrmování nebo rovnou krmení zdechnou hlady.

6.2.2019 10:58
elentari

XXX.XXX.67.141

boli sme pri nej pri pôrode, a podľa nás z ovce vyšlo všetko, keď sme od nej odchádzali už netlačila ani nebolo vidno žiadne kontrakcie....o prvé jahňa sa riadne starala - hneď ho očistila a keď zabečalo odpovedala mu, čo sa druhého jahňaťa týka, čo vyšlo hneď po ňom, o to už nejavila až taký záujem od začiatku, ani ho poriadne neočistila, všímala si len to prvé, keď druhé jahňa zabľačalo tomu neodpovedala ako prvému a zo začiatku mu ani napiť nechcela veľmi dať, odtiahla sa a až potom neskôr ho začala ako tak tolerovať....a vôbec si nemyslím, že máme laxný a pomalý prístup...problém sme hneď začali predsa diskutovať a riešiť so známym (ak si myslíte, že cez víkend by ste tu v našom okolí zohnali veterinára ste na omyle - mimo ordinačných hodín neordinujú)...v pondelok sa zdalo že jej je lepšie - už predsa stála a vôbec sme ju nevideli ležať, dokonca si pár krát aj zahryzla do sena, ale keďže situácia sa nezlepšila volali sme v utorok ráno veterinára

6.2.2019 11:02

ale v pohodě, jenže prostě konzultace se známým není veterinář, no. zažila jsem takhle ovci - zdechla - co rodila jakože druhá doba porodní tři dny, než jsem se k tomu dostala - protože známý řekl, že cajk, že porody můžou trvat dlouho.

a jste laxní. že vám to tak nepřipadá je smutné, ale ta zvířata to můžou odnést životem. jak jste mohli průjem v neděli řešit dietou, když od soboty nežere?

6.2.2019 11:03

plus že podle vás vyšlo všechno... sahali jste do ní? vyšly placenty? čistí se normálně?

6.2.2019 11:09
elentari

XXX.XXX.67.141

dietou som myslela že dostala len vodu a seno a už nedostávala repu ako predtým, placenty z nej vyšli - tie som videla, ja som potom od nej odišla, zvyšné info mám len od priateľa....jasné náš známi nie je veterinár ale celý život robí s ovcami a chová ich vo veľkom (a nie len ovce), všetky tie svoje si lieči sám keď niečo, len príde za veterinárom a rovno si vypýta liek - preto sa nám zdalo že by nám mohol pomôcť

6.2.2019 20:21
roklanka

XXX.XXX.44.2

a kdy jste odčervovali ovci? Průjem může být projevem při začervení,pak se ztratí mléko a mládě uhyne hlady. Kontrolovali jste každý den,zda mají jehňata plná břicha,tím nemyslím,že stálo u vemene,ale pohmatem. Průjem se staví farmatanem a to už bývá zastavené trávení,takže se dává prostředek na podporu trávení a zavodňuje se zvíře. Spíš by bylo lepší píchnout hepagen,než atb. Nejdůležitější je rozpohybovat trávení.

6.2.2019 21:40
elentari

XXX.XXX.234.188

Áno všetky ovce boli odcervene keď sme ich presuvali z letného lezoviska do "zimného tábora"....som sa pýtala aj priateľa Čo vraví zvelolekar ale že ani ten nevie, že jej meral aj teplotu mala 38, že pozrel či vsetko Z nej po pôrode vyšlo, že nič nenašiel, že to je len niečo s trávením....Dnes nám ale dáva kúsok nádeje lebo počujeme ako jej "gruli" V črevách a aj repu ovoniavala A pila vodu S medom....momentálne si myslíme či aj niečo V sene nebolo- nejaká burina čo jej takto zaskodila..A mláďatá som kontrolovala, zdalo sa mi že majú niečo v bruško, aj keď noc pred tým uhynom som to menšie dokrmovala ale nevypilo toho veľa. A tiez sa mi nezdá že len tak náhle zdrave jahna uhynie keď pred tým si pekne cupkalo aj pred veterinarom. A ten si tiež nevšimol že by mu niečo chýbalo.., A keď aj malé stojí pod starou A cicia tak počuť ako prehĺta. Tak musí predsa niečo piť.

6.2.2019 21:46
elentari

XXX.XXX.234.188

A teraz mi priateľ vraví že raz to malé spadlo na zem A dostalo niečo ako záchvat, že ho celého triaslo(to bolo pred tým ako sa u starej prejavili tie problémy čo mala)....tak predpokladáme, že ono mohlo mať aj nejakú vadu A možno aj preto ho stará tak neprijala ako to prvorodene jahna, že možno cítila, že S ním niečo je.

6.2.2019 22:06

no, voda s medem, to si nechte na nějaké zvíře než na přežvýkavce, o acidóze vám asi nikdo nikdy neříkal, co.

a jehně dokáže hodně přesvědčivě "pít" i kaštan z hnoje, to fakt nic neznamená

6.2.2019 23:21
roklanka

XXX.XXX.44.2

Vykašlete se na vodu s medem,to opravdu není pro přežvýkavce,radši jí dejte pivo,když nemáte prostředky na podporu trávení (rumin,uniruminal,prodigestan atd). Pokud vezmete mládě za bříško,nesmíte nahmátnout páteř,mezi rukou a páteří musí být plný žaludek. Hladové jeně(kůzle) poskakuje a hledá,pak ulehá a prospí se k smrti.

7.2.2019 01:13
elentari

XXX.XXX.234.188

No tak tu vodu S medom nám poradila jedna veterinárka, preto jej to dávame.

7.2.2019 01:19
elentari

XXX.XXX.234.188

A ani jednému mláďa som nenahmatala chrbticu, vždy som cítila žalúdok. Aj tomu čo uhynulo. A to teda nebolo žiadne zaspanie. Kúsok možno divne prirovnanie ale vyzeralo ako moje morča, čo som mala v detstve a dostalo porážku.

7.2.2019 14:06
roklanka

XXX.XXX.44.2

Aspoň vidíte jak se liší názor vetů,Bodlinka je taky vet a psala vám ,že med přežvýkavcům nepatří a i když s ní občas nesouhlasím,tentokrát ano!

7.2.2019 14:27
elentari

XXX.XXX.67.141

no nám to odporučila kvôli tomu, že nežrala a že aby aspoň nejakú energiu mala. Tak sme jej mali dávať vodu s medom, alebo cukrom. O acidóze vieme. Ale ak absolútne nič nežrala, tak nejaký prísun energie sme jej museli dať. Však nežrala skoro 5 dní, tak za ten risk to stálo. Však čo sme mohli stratiť? Že by nám uhynula na acidózu a nie na podvýživu? Aj druhý veterinár, čo bol u nej, s nami súhlasil. Dnes už ovca, ale začína pomaly žrať seno, takže už dostala čistú vodu.

7.2.2019 16:56

elentari napsal(a):
no nám to odporučila kvôli tomu, že nežrala a že aby aspoň nejakú energiu mala. Tak sme jej mali dávať vodu s medom, alebo cukrom. O acidóze vieme. Ale ak absolútne nič nežrala, tak nejaký prísun energie sme jej museli dať. Však nežrala skoro 5 dní, tak za ten risk to stálo. Však čo sme mohli stratiť? Že by nám uhynula na acidózu a nie na podvýživu? Aj druhý veterinár, čo bol u nej, s nami súhlasil. Dnes už ovca, ale začína pomaly žrať seno, takže už dostala čistú vodu.

tak příště, pro ovci je bezpečný zdroj energie při nechutenství propionát. to je to, co potřebujete dávat do bachoru, aby z toho měla ovce energii. když do bachoru dáte čistý cukr, on se stejně nedostane do krve, akorát rozhodí bachorovou mikroflóru.

propionát máte v uni-ruminalu, například. to na slovensku neznáte?

7.2.2019 18:46
elentari

XXX.XXX.234.120

Ja osobne to nepoznám, my sme konali len podľa pokynov čo nám dali veterinári.

Přidejte reakci

Přidat smajlík