Jak donutit kůzlata pít z druhého struku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2019 23:46
canka

XXX.XXX.35.234

Kůzlata se prostě naučila pít jen z jednoho struku,který je už malý,úplně vycucaný a druhá půlka vemena totálně narvaná,struk pomalu až na zemi a z toho se prostě nenapijí..jedná se o zakrslou kozu,nikdy jsem ji nedojila,mléko měla vždy jen pro mrňata..zkoušela jsem dnes promasírovat,že zkusím podojit,ale nedostanu z ní ani kapku,brání se jako blázen..potřebuji,aby jí prckové tuto půlku vemene vypili..ale obávám se,že jí to teď bolí,jak ho má nalité a nevypité..když jsem prcky přikládala k tomuto struku,absolutně neměli snahu pít.a jen co jsem je pustila,běželi k druhému struku..co zkusit oblíbený struk přelepit,donutí to prcky pít z druhého plného?Jenže nemůžu riskovat,aby díky tou neměla kůzlata co pít,když se z tohohle velkého struku nenapijí..

12.2.2019 08:30
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Lepeni nema smysl,ještě kuzle muze polknout lepici pásku a mate po něm..jedina možnost je,kozu uvazat a aspon 3x denně dosucha nechat od kuzlat vypit nebo pracnejsi způsob,vydpjovat opet dosucha..jinak koza doszane zánět,pokud už ho nemá a muze prijit o pulku vemene..a je to uplne normalni,ze kuzlata poji nejradeji z jednoho struku,ten uz je mekky,pokud druhy ztvrdne,spatne se jim cuca..od narozeni kuzlat stravim s nimi cele dny v mastali,a pridrzuji je u obou struku,aby si tak kuzala zvykla a koza byla v pořádku,jiny způsob neni,jen práce s nimi..jak dlouho to veminko ma tvrde?jestli ho ma horke,tak už má zánět,u veta zakoupite mast Aphlegmina,ta je výborná nebo Ichtocyl,Ichtyol,černá kafrova mast v lékárně a aspoň 3x denně natirat a masirovat,ale predtim vydojit do sucha..kuzlatum budete muset koupit mlecnou náhražku..

12.2.2019 08:31
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Opr..Ichtoxyl..

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2019 08:35

tohle nevyřeší kůzlata, ale vy musíte tu půlku vydojit, aby změkla.

12.2.2019 10:41
canka

XXX.XXX.35.234

Jak jsem již psala, koza nepustí ani kapku, ani z jednoho struku, oni ty pidistruky ani moc podojit nejdou..když prcky přistrkávám k druhému struku, prostě se šprajcnou a nechtějí...i když jim ho nadzvedávám a strkám do papuly...prostě ho nevezmou..koza okamžitě ztuhne, když jí chci na vemeno sáhnout, ale to dělala vždycky, nemá ráda, když se jí na vemeno sahá..a tím, že je to zakrslice a já prostě nedojím, tak na to ani není zvyklá..zkoušela jsem ráno znova a znova a prckové si peostě nevezmou..koze jsem vemeno masírovala..je teplé, ale horké není..struk je na pohmat měkký..

12.2.2019 10:46

struk možná jo, ale když je vemeno přeplněné mlékem, tak už to mimina prostě nevysají, ani jim to nejde.

12.2.2019 17:16
roklanka

XXX.XXX.46.36

Pokud ten struk nevydojíte,kůzlata se ho ani nedotknou. Kdysi sem chodil Jiří Švanda,který holanďanky choval. Taky si vzpomínám,že jednu musel oddojit. Takže to jde. Mohl tam být špunt a kůzlata ho nevytáhla a je z toho problém, s velkým štěstím bude jeden neúměrně větší, v horším případě hrozí zánět. Proto je důležité,když koza porodí,odstříknout mléko,čímž se špunty uvolní. Někdy to jde opravdu špatně a je třeba velké síly.

12.2.2019 18:30
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Roklanko,ano,presne tak to take dělám,ale to určitě každý chovatel..po porodu se zkontroluje veminko,odstrikne,umyje a přiloží kuzlata k piti k obema strukum,kdyz se několikrát napiji,mlezivo se musi vydojit,pokud je veminko hodne nalite..klasika..u zakrslych kozicek se asi nepočítá s tim,že budou mit tolik mleka,co zbude,ale i tak bych kontrolovala,jak a kolik kuzlata piji..s p.Švandou jsem pred pár lety mluvila na výstavě v Lysé n.L.,kde vystavoval své krasne holanďanky😀

13.2.2019 12:59
petr008

XXX.XXX.193.159

Nám se stalo, že koza má tak dlouhé vemeno, že jeden struk po porodu vláčí po zemi. Kůzlata ze zašpiněné půlky nechtějí pít a ta je plné mléka. Nezbylo nám, než umývat 3x denně teplou vodou a přidržet obě kůzlata po umytí u tohoto struku, dokud ho nevypijí a nebo vydojit.
Koza se podojit dá, každá. Pokud vám při tom dělá čerta, přečtěte si jak to zvládl Robinson Crusoe. Zvládnete to taky...

13.2.2019 14:03
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..to znám..s vemenem přes ruku jsem krmila od naší Lucinky kuzlata nekolikrat denně aspoň14 dni,než se ji vemeno trochu zmensilo a netahala ho po zemi..byla jsem z toho úplně nešťastná,kdyz si na nej i stoupla,chudák,ani pořádně nemohla chodit..

13.2.2019 14:49
petr008

XXX.XXX.193.159

ančovička1 napsal(a):
..to znám..s vemenem přes ruku jsem krmila od naší Lucinky kuzlata nekolikrat denně aspoň14 dni,než se ji vemeno trochu zmensilo a netahala ho po zemi..byla jsem z toho úplně nešťastná,kdyz si na nej i stoupla,chudák,ani pořádně nemohla chodit..

Ano, kozičku od té kozy jsem od Vás chtěl koupit. Takovou kozu jako byla Vaše Lucka jsem ještě neviděl

13.2.2019 16:24
ančovička1

XXX.XXX.220.127

petr008 napsal(a):
Ano, kozičku od té kozy jsem od Vás chtěl koupit. Takovou kozu jako byla Vaše Lucka jsem ještě neviděl

Děkuji, a budte rád, ze jste ji neměl,už jsem zde psala,jak to s ni dopadlo...do roka z ni byla koza,jste vetsi nez máma,narostlo ji i pomerne velke veminko,ale koncem léta zacala kulhat,myslela jsem,že ma neco s kopytkem,tak jsme čistili a dezinfikovali...atd..samozřejmě + veterinář..potom druha nozka,zacala spatne chodit,i zde jsem se ptala ohledne zkušeností..chuze se zhorsovala..vet,vitaminy,Ca,antibiotika,prestoze pan veterinář rikal,ze to nema smysl..druhy vet..rikal to samé,vrozena vada,zkracovani slach..pul roku jsme ji léčili ,bez vysledku..museli jsme ji zabit..nekde se stala chyba,ale stale jsme meli svoje kozy,jen ciziho kozla..za 25let chovu se nam nic podobneho nestalo..tak vidite,ceho jste byl ušetřen..ted mam krasne krizenky Růžena take dojila cele leto 4litry,jeste mam jeji rocni dceru..takže tak..

13.2.2019 19:07
petr008

XXX.XXX.193.159

To slyším poprvé, aby se koze až v dospělosti začaly zkracovat šlachy... To si nedokážu nijak vysvětlit. Kdyby to bylo vrozené, jak píšete, tak by se to muselo projevit dřív, ne? No každopádně by mě to mrzelo a Vy byste mně nevěřila a myslela si, že u nás měla špatnou péči.
Stejně mě ale mrzí, že se mi od Vás nepodařilo získat od Vaší kozy Lucky nějakou kozičku předtím. Takových koz po světě moc nechodí. A taky hodně záleží na povaze. Naše Brblena je skvělá, bezproblémová hodná koza, vynikající starostlivá mamina a ve špičce dávala taky až 4 l, ale její dcera už má hodně "kozí" povahu.
Ono je rozdíl chovat jen dobrou dojku a hodnou dobrou dojku. Když mě ta potvora 3x za den vyvalí kýbl s vodou, potom co se sama napije, aby se nemohly napít ostatní, tak mám chuť ji na fleku popravit... A umí aji jinačí věci, jak přivést člověka k infarku.

13.2.2019 21:31
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Jj,opravdu za to nikdo nemohl,proste se stalo..vkladala jsem do ni nadeji,že s ni a Luckou rozmnozim linii techto kozicek a najednou toto..byly to čistě hnedulky,kdysi od pána,pry německé line..byly oproti našim hnedulim o dost větší..a hodné,klidné..Lucka mi vzdycky polozila hlavu do klina,rada se mazlila😢..zato ted moje zrzky,Růžena s dcerou,jsou potvory,Ruza je velká a silne dominantni koza,hlida stadecko,nekdy z ni mam respekt i já😁..jeste,ze nema rohy..jeji dcera,Ruzenka je hodná,ceka prvni kuzlata,zato roční Míša je šílená po mámě,ale krasna,hnedocerna velka kozicka..a ctvrtou,Šarku,jsem dostala,abych ji zachranila život,od kamaradky,mela asi týden..take ted čeká..vy mate krasne kozicky a moc dobre krmene,maji se moc dobře,to je vidět😇a ze jsou kozy vynalezave,to je jisté,také bych mohla vyprávět!..i proto je mam ráda..tak at se daří..

Přidejte reakci

Přidat smajlík