Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lissssa

20.2.2019 19:12
Lissssa

XXX.XXX.67.249

Dobrý den.
Mám pár dotazů a předem děkuji všem zkušenějším chovatelům za odpověď.
Máme dvě kozeny a jsou stále s jedním kozlem, nevíme tedy, kdy došlo k početí a jestli u obou. Bohužel se nám stalo, že jedna kozička porodila a porodila buď mrtvé kůzle, nebo po porodu zemřelo:(. Bohužel teď ihned po této události nemůžeme poznat, která to byla kozena, obě prvorodičky. Jedna má břicho větší s většími "hladovými" dírami, druhá se mi zdá, že se jí břicho vyrovnalo, ale nevím, zda už nevidím jen to co chci. Zkoušela jsem poznat pohmatem břicha, ale bez úspěchu. Dále jsem zkoušela vemena, ta s větším břichem vemeno nalite a teče mlezivo, ta s "rovnějším" břichem má vemeno méně nateklé a teklo bílé mléko. Prostě nevím. Moc nás mrzí, že nám kůzle zemřelo a ještě tohle. Moc se omlouvám, jestli někomu přijdou moje dotazy triviální, ale nemáme s tímto zkušenosti. Jo a ještě jsem kozu s větším břichem a mlezivem radši separovala. Díky

20.2.2019 19:31
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Vy jste nechala kozy,ktere maji rodit s kozlem?..jestli ano,nejspíš kuzle ušlapal..jestli nepoznáte,která koza rodila,což nechápu,koza musi porodit placentu je zakrvacena...zavolejte veterináře..pokud ji nebudete dojit,jelikoz nemá kuzle,dostane zánět vemene a vemeno odumre..co byste se chtěla dovědět na diskuzi?...volejte veterináře..

Lissssa

20.2.2019 19:41
Lissssa

XXX.XXX.67.249

Děkuji za odpověď. O placentě samozřejmě vím, ani jedna koza nemá nikde krev... děkuji, zavolám veterináře. Na diskuzi jsem se chtěla dozvědět, zda se to nedá poznat dle druhu mléka nebo dle velikosti břicha. Dojit budu, kvůli zánetu. Bohužel ano, nechali, netušili jsme, že bude rodit, žádné příznaky, které jsem se dočetla jsme nepozorovali.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2019 19:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rodila ta, která se čistí. Podle toho se to pozná. Podle břicha a vemena nepoznáte vůbec nic, kozy jsou v tomhle originální. Jsou kozy, co mají břicho a jsou jalové, kozy co vypadají jalové a jsou vysokobřezí s dvojčaty a s vemenem si vůbec dělají co chtějí.

A tady vidíte, proč je užitečné připouštět z ruky a kozla mít jinde. Jak můžete chovat, když ani nevíte, kdy a jestli je kozel skočil?

21.2.2019 10:05
roklanka

XXX.XXX.46.106

No,já bych nebyla zase tak přísná. V začátcích chovu jsem taky měla kozla s kozama a nikdy se mi nestalo,že by kůzleti ublížil,to spíš koza. Koza která rodila bude mít přinejmenším ocas od očistků a bude se ještě čistit. Na bílé koze je vše vidět,na hnědulích někdy skoro nepoznáte,že rodily,jen ten ocas je prozradí. Někdy je mlezivo výrazně nažloutlé,někdy bělejší,podle toho to taky nepoznáte. Taky jsem loni pustila kozla do stáda a nechala to na něm. Porodily, až na jednu už všechny a tu jednu jsem viděla,že se přeprskávala a měla by rodit začátkem března. Ale je pravda,že mám už vycvičené oko a kozu chystající se k porodu poznám bezpečně (tedy u svých koz). Předpokládám,že máte dojné kozy a ty by se oddojovat měly.

21.2.2019 21:19
milu

XXX.XXX.70.130

Pokud nemáte chlívek dva na dva metry, tak to kozel asi nebyl, spíš se kůzle už narodilo mrtvé. Uvidíte, koza se určitě začne brzy čistit, tak jí poznáte. Pokud jste měla v plánu jí dojit, tak jí rozdojte, pokud ne, tak veminko jen kontrolujte a lehce oddojte a postupně zasušte. Na tom že je kozel s kozami, nevidím nic tak hrozného, pokud není vyloženě agresivní. Nic si z toho nedělejte, žádný učený z nebe nespadl

Přidejte reakci

Přidat smajlík