Úhyn kůzlat - jak často oddojovat kozu

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

maia1

22.2.2019 19:20
maia1

XXX.XXX.174.63

Zdravím. Jsem začínající chovatel a prosím o radu. Na podzim jsme si pořídili Anglonubijku a předevčírem se nám narodila 2 kůzlata. Vůbec jsme netušili, že je březí. Ve stádě byla ještě s ostatními kozami - ty máme již druhým rokem. Porodu jsme si všimla a zavřela kozu do chlívku těsně před porodem. Jedno kůzle se narodilo již mrtvé a druhé se ani nepostavilo a od kozy se nenapilo (zkoušeli jsme sací reflex a nebyl). Kozu jsme párkrát oddojili (cca po dvou hodinách celou noc) pro pokus dát kůzleti napít z lahve. Kůzle uhynulo dnes ráno. Kozu jsem dala z chlívku k ostatním dnes při večerním krmení. Oddojila jsem ještě cca čtvrt litru mléka dnes ráno a čtvrt litru mléka teď večer. Koza hodně mečí. Vemeno má tuhé a hřeje. Po oddojení je to lepší, ale více než čtvrt litru se mi oddojit nepodaří. Přijde mi, že by ještě měla dát víc. Mazala jsem jí ho sádlem a promasírovala. Jak často mám teď dojit - stačí ráno a večer a masírovat? nebo častěji? žádná krev ani zbarvení mléka není - je čistě bílé. Trošku s pachutí, ale myslím, že nic hrozného. Mečí protože shání svá kůzlata? Nebo může mečet od bolesti vemene?
Díky za rady.
Martina

Erwein

22.2.2019 19:54
Erwein

XXX.XXX.129.213

Ahoj, myslím že mečí lebo hľadá malé. Mal som to isté ako píšeš.

22.2.2019 21:19
Katka 1

XXX.XXX.252.205

Řekla bych i bolestí. Jako pokud hřeje vemeno na dotek pro vás jako teplota tak pozor na zánět.

Matouš

22.2.2019 22:03
Matouš

XXX.XXX.214.109

Když je vemeno hodně tuhé a teplejší než teplota těla (38) tak by to mohl být zánět. To ale není žádné hrozné onemocnění když veterynář určí po prohlídce že je to zánět tak píchne koze injekci a mlíko se rozpustí, popřípadě dá antibiotika jinak ovce má po porodu 0,5 až 2 litry mléka myslím že koza asi taky tak.

23.2.2019 09:52
roklanka

XXX.XXX.46.49

Koza volá mladé. Některé kozy zadržují mléko a nepustí vše. Pokud chcete mléko,je dobré oddojovat častěji,tím podporujete produkci mléka a koza si zvykne a nakonec pustí vše,co má ve vemeni.Po porodu jsou naběhlé mléčné žlázy u některých koz a pohmatem se zdá,že je vemeno tvrdší,nemusí to být hned zánět. Pokud je mléko chuťové dobré,nic se neděje.Koza má vyšší teplotu než člověk,takže i vemeno je o něco teplejší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík