maia1

XXX.XXX.174.63
Zdravím. Jsem začínající chovatel a prosím o radu. Na podzim jsme si pořídili Anglonubijku a předevčírem se nám narodila 2 kůzlata. Vůbec jsme netušili, že je březí. Ve stádě byla ještě s ostatními kozami - ty máme již druhým rokem. Porodu jsme si všimla a zavřela kozu do chlívku těsně před porodem. Jedno kůzle se narodilo již mrtvé a druhé se ani nepostavilo a od kozy se nenapilo (zkoušeli jsme sací reflex a nebyl). Kozu jsme párkrát oddojili (cca po dvou hodinách celou noc) pro pokus dát kůzleti napít z lahve. Kůzle uhynulo dnes ráno. Kozu jsem dala z chlívku k ostatním dnes při večerním krmení. Oddojila jsem ještě cca čtvrt litru mléka dnes ráno a čtvrt litru mléka teď večer. Koza hodně mečí. Vemeno má tuhé a hřeje. Po oddojení je to lepší, ale více než čtvrt litru se mi oddojit nepodaří. Přijde mi, že by ještě měla dát víc. Mazala jsem jí ho sádlem a promasírovala. Jak často mám teď dojit - stačí ráno a večer a masírovat? nebo častěji? žádná krev ani zbarvení mléka není - je čistě bílé. Trošku s pachutí, ale myslím, že nic hrozného. Mečí protože shání svá kůzlata? Nebo může mečet od bolesti vemene?
Díky za rady.
Martina
Erwein

XXX.XXX.129.213
Ahoj, myslím že mečí lebo hľadá malé. Mal som to isté ako píšeš.
Matouš

XXX.XXX.214.109
Když je vemeno hodně tuhé a teplejší než teplota těla (38) tak by to mohl být zánět. To ale není žádné hrozné onemocnění když veterynář určí po prohlídce že je to zánět tak píchne koze injekci a mlíko se rozpustí, popřípadě dá antibiotika jinak ovce má po porodu 0,5 až 2 litry mléka myslím že koza asi taky tak.
Koza volá mladé. Některé kozy zadržují mléko a nepustí vše. Pokud chcete mléko,je dobré oddojovat častěji,tím podporujete produkci mléka a koza si zvykne a nakonec pustí vše,co má ve vemeni.Po porodu jsou naběhlé mléčné žlázy u některých koz a pohmatem se zdá,že je vemeno tvrdší,nemusí to být hned zánět. Pokud je mléko chuťové dobré,nic se neděje.Koza má vyšší teplotu než člověk,takže i vemeno je o něco teplejší.