Dobrý den, prosím o radu co může být naší koze. Už včera nechtěla žrát, je trochu apatická, mléka zdá se má méně, taky se mi zdá že má zácpu, každou chvíli se protahuje, a někdy hrabe do země - to dělá když ji něco bolí. V břichu to žblunká, tedy spíš asi překyselení než nadmutí. Běhala jsem s ní (včera i dnes), šla v pohodě, a dostala živočišné uhlí. Je týden po bezproblémovém porodu, běžně krmená šrotovaným ovsem a senem, ovšem ted´ po dobu jednoho měsíce dostávala oves celý (pokazená mašinka), a před pár dny jsem ji opět začala dávat šrotovaný v obvyklém množství.
Děkuji
naprosto typická anamnéza, tohle si všichni chovatelé přežvýkavců ZAPAMATUJTE
pokud se stane, že se zkazí šroťák a nějakou dobu se krmí celé zrno a pak se zase začne krmit šrot ve stejném množství, tak výsledkem bude pravděpodobně různě vyjádřená porucha trávení, v lepším případě indigesce, v horším acidóza a to i těžká.
šrot má větší povrch částic, navíc škrob je odhalený a dobře přístupný bachorové mikroflóře, takže se tráví výrazně snadněji a rychleji než celé zrno. nic jinýho než acidóza z toho prostě být nemůže.
a zácpa je k acidóze taky. přechází pak v zelený průjem. pokud nepřejde, tak to většinou končí blbě.
to zvíře potřebuje metacid a uniruminal, ke žrádlu pouze seno. jestli lehne, máte po koze.
Mohu to zkusit sehnat, u nás se ale ale všechno shání problematicky. Dala jsem ji takový přípravek co jsme jednou koupili proti průjmu na doporučení veterinářky, jmenuje se to Humac Natur AFM. Mělo by to taky neutralizovat ph a má to podobné účinky jako živočišné uhlí. Může to taky pomoci? A nebylo by ji třeba dát nějaké projímadlo, at ta zácpa přejde?
suffolkovce
napsal(a):
Co vše je základem přežvýkavčí lékárničky ?
Jitka
hlavně ten uni-ruminal :D protože všechno ostatní se dá kdyžtak rychle sehnat - dezinfekce, živočišné uhlí nebo dubová kůra nebo i dehet a obvaz na paznehty nebo blbá soda.
ale uni-ruminal se po doma vymýšlí špatně a propionát samotný se taky nedá snadno dostat.