485145wsdw

XXX.XXX.240.128
dobrý den, chtěl bych si pořídit 2-3 kozy na mléko, byli by na zahradě, která není moc velká ale vázal bych je přes den aby měli furt co spásat, a v noci by byli v chlévku samozřejmě seno a nějaké to jádro by dostali. Zajímá mě hlavně na co všechno se připravit odčervení, nějaké testy na parazity? testy mléka? a jaké je nejvhodnější plemeno (hlavně co se týče chuti mléka) děkuji
úvaz není zrovna ideální na chov,ale znám chovatele,kteří takto chovají kozy. Nová zvířata se vždy vyplatí hned odčervit ,koza má pomalejší metabolismus,takže se odčervuje vyšší dávkou než je psáno a účinná látka se musí střídat. Bobky lze poslat na koprologický rozbor a pak cíleně odčervit. Běžně si lidi mléko na rozbor nedávají,ale pokud budete chtít,klidně můžete. Chuť mléka není závislá na plemeni koz,je to kus od kusu. Dojná plemena jsou bílá a hnědá krátkosrstá,nubije jsou masomléčné plemeno.
"Zajímá mě hlavně na co všechno se připravit " - na kozy se snad nedá připravit . Přečtěte dostupnou literaturu, zajděte se podívat k chovatelům v okolí. A až budete mít pocit, že už vše víte a jste perfektně připraven, stejně vás něčím dostanou Konec srandiček, teď k vaší otázce. Většinu už zodpověděla Roklanka, já jen dodám, že chuť mléka ovlivňuje i čistota prostředí - u vás chlév kam je budete zavírat.
Vázání ke kolíku, nepovažuji za týrání, sama občas používám, má akorát jednu velkou nevýhodu, nemůžete uvázaná zvířata nechat bez dozoru.
Jasně,připravit se snad nedá,kozy dokáží vždy překvapit. Já kdysi dávno taky měla kozy na úvazu ,než jsem oplotila. Oplocení velmi urychlilo,když se mi oběsila koza,omotala si smyčku kolem krku a utáhla nohou,stačilo jí k tomu jedno rychlý kafe se sousedkou a už jsem jí neoživila. Dřív byly kozy běžně na úvazu,taky to jako týrání neberu.
..ono samo uvázání na kratky čas a s dohledem neni asi pro kozu,ktera si zvykne,stresujici,ale jestli si nekdo mysli,že kozu rano uvaze a vecer ji zavre do chlivka,koza cely den na slunci nebo dešti,to už je na pováženou..jednou jsem prodala krásnou mladou kozicku známým a po čase se přiznali,ze ji uvazali ke koliku a kozicka se oběsila..zvlášť,když je koza zvyklá na volnost pohybu, je to pro ni stresujici..nejhorší ale je,když chovatel uvaze kozu u zlabu na celý život..
Taky kozy někdy uvazujeme, at si spestří jídelníček a at se šetří pastviny. Jen je třeba myslet na bezpečnost a pohodlí zvířat (obojek nezatahovací, je třeba je zvykat pomalu, pokud je déšt/silné slunce/mráz - je jasné že je venku nenecháte) a kontrolovat je - jsou všeho schopné. Děláme to tak už 7 let a naštěstí se nic zlé nestalo. Pokud máte kolem sebe velké louky, lze uvázat jen vedoucí a ty toulavé a ostatní se budou při nich držet. I když zrovna včera se jedna taková, co se toluat nezvykne, vrátila i s kůzlaty do chlívka... asi uvážila, že takové trajdání po loukách jim neprospívá :D Nedá se na ně připravit.
Můžete mít sebebezpečnější úvaz,koza je nepředvidatelná.Vše měla ta má první dojka,kolík,otočné karabiny,zvyklá byla,kožený obojek a přes to se to stalo. Druhá se mi oběsila na pružině od ohradníku,na který byla zvyklá. Na velkém prostoru pastviny mi jedné koze vykloubila nohu v kyčli druhá koza,celé stádo bylo bezrohé a šarvátek minimum a přes to se to stalo. A mohla bych pokračovat dál.Na to se nelze připravit.Jen se snažit předvídat.
Ano, stát se může cokoli, neříkám že ne.
Píšete že ve Vašem stádě je minimum šarvátek - nevíte, co udělat s tím jak je to u nás? U nás jsou ted´ kozy na sebe velmi hnusné, silnější pořád dělají špatnosti všem slabším, kůzlat které nejsou přímo jejich nevyjímaje. Na volném prostranství je to trochu lepší, tam se drží spolu, ale když se přiblíží "ta nenáviděná" - už jdou. Mám pocit že tohle už není ujasnování pozic, ale soustavný teror.
Mám kozy přes zimu zavřené,jsou v chlívcích po dvou,tam je klid. Na jaře ( na pastvě ) si holky brzy vyjasní pozice ,to se vrací s krvavými hlavami a pak je klid. Chovám hnědé kozy, mám uzavřené stádo , připadají mi , klidnější , bílé jsou nesnášenlivější (z mých zkušeností). Ale mám bezrohé stádo, stačí jedna rohatice a vše je jinak.