Zdravím. U dospělého asi neporadím. V každém případě vet a v narkoze. Kastruji si sama gumičkou, už mrnata tak max 10 dní stara. Do staršího bych gumičkou nešla, je to velmi bolestivé a gumička má své omezení v průměru, resp strangulacni kleště. A trvá tak měsíc než jim pytlík upadne. Takže řešit i období kvůli moucha.
Měla jsem kastráta jako společníka k plem beranovi. Mimo připouštěni žili spolu v jiném výběhu, připouštím jen 1x ročně. Když se mělo pripoustet, jen jsem je přehnala a bylo to. U ovcí se trošičku honili, ale nic strašného. Kastrát o ně stejně moc nejevil zájem. Mam kamerunky. Teď už jen holky na dožití. Kvůli suchu jsem chov zrušila.
Ramz

XXX.XXX.99.139
Dobré odpoledne, máme plemenného berana,ve stádě s teď kastrovanym ročním beranem a není problém,nikdy před tím se neviděli, že by se znali.Ale nás beran je dost flegmous.
Děkuji za odpvědi :) Plemenný beran je tak trošku ochočený, ale občas má svoji hlavu. Tak nevím aby po sobě nešli. Máme pět ovcí na tohoto berana.
Jenže tím že malého beránka ovce nechtěla, tak ho dokrmujeme a chodí za námi jak pejsek. Uvidíme, snad přemluvím doma a necháme si ho.
Jedna známá, ale říkala, že prý měla taky ochočeného beránka a když vyrostl tak začal být agresivnější
Ramz

XXX.XXX.99.139
Na to pozor, ochočený beran není dobrý, nemá respekt.Konči to většinou špatně.Zase na druhou stranu když bude kastrovaný nemuseli by s ním mlátit hormony 🙂
Teriiinaa
napsal(a):
Děkuji za odpvědi :) Plemenný beran je tak trošku ochočený, ale občas má svoji hlavu. Tak nevím aby po sobě nešli. Máme pět ovcí na tohoto berana.
Jenže tím že malého beránka ovce nechtěla, tak ho dokrmujeme a chodí za námi jak pejsek. Uvidíme, snad přemluvím doma a necháme si ho.
Jedna známá, ale říkala, že prý měla taky ochočeného beránka a když vyrostl tak začal být agresivnější
To, zda je beran ochočený nijak neovlivní, zda se snese s vykastrovaným beranem (skopcem) . Snést by se sním ale mohl (ať ochočený nebo ne), protože v něm nebude vidět konkurenci. Zvláště, pokud bude beránek vyrůstat ve stejném stádě. Berte to jako pokus a dejte vědět.
Berana nikdy neochočovat. U ochočeného je velká šance, že vás bude napadat, až s ním začnou cloumat hormony než u neochočeného, který má z člověka respekt. U kastrovaného by se toto stát nemuselo, protože s ním tolik hormony necvičí.