Prosím o radu – spěchá! Ovce, která ještě neporodila, si přivlastnila jehně!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jehnatko

12.3.2019 20:54
Jehnatko

XXX.XXX.66.233

Dobrý den,
prosím o radu, naše ovce měla letos tři jehnata, jedno odmítla a přivlastnila si jej jiná ovce, která ale taky ceka jehnata, stále nevím, zda od ní pije nebo ne, vzdy vidim, ze je u vemena, ale zda z nej neco tece, nejsem schopna poznat... podojit mi nejde, bohuzel nemam zkusenosti..... mlezivo jsem jehneti dala z flašky, ale dnes již flašku odmítá a viditelne nestrada... je možné, ze dostává mlezivo od ovce, která si ho přivlastnila, ale přitom ještě neporodila? A co se stane, až se ji narodí vlastní jehnata? Bude mít pro ne mlezivo, pokud od ní nyní pije toto jehne? Prosím, máte s tím někdo zkušenosti?

12.3.2019 21:00
roklanka

XXX.XXX.46.68

Ovce je pravděpodobně těsně před porodem . Měli by jste jí oddělit,nebo se může stát,že se na vlastní vykašle a bude se starat o kukačku,nebo nebude mít dostatek mleziva pro své mladé.

14.3.2019 10:01
Terka_46

XXX.XXX.26.164

Mám podobný případ. Jedno jehně matka odmítá a odhání od vemene, a tak se naučilo chodit "pít" k druhé ovci, která ještě nerodila (do porodu pár týdnů..). Spokojeně mlaská a vrtí ocáskem, ale mě se z ní nic vydojit nepodařilo... Nemůže dostat do vemene zánět nebo něco? Řešit to? Jinak několikrát denně matku jehňěte podržím, aby se mohlo napít..nemyslím si, že by bylo hladné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2019 10:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

řešit, může vám vypít mlezivo pro mladé a ta novorozená jehňata vám uhynou, nebo je matka nepřijme, protože už má zapsané v hlavě to adoptované.

14.3.2019 10:41
roklanka

XXX.XXX.46.63

Pokud matka jehně po porodu odmítá,měla by se separovat s jehnětem a vysvětlovat jí,že mu pít dát musí,chodit jí přidržet,ve většině případů se to povede,dříve,nebo později.Je důležitý nátisk mláděte na matku a obráceně,proto se oddělují budoucí rodičky do porodních boxů.Zvlášť u prvniček ,kdy není jasné,jaká bude matka. Březí samice v očekávání je zblblá hormony a zvlášť těsně před porodem si lehce přivlastní novorozence a brání ho před skutečnou matkou.

Katka111

14.3.2019 11:44
Katka111

XXX.XXX.41.58

Súhlasím s ostatnými kozu oddeliť, a to hneď, vypije všetko mledzivo-nezostane pre jej vlastné,a nebude sa chcieť jahňaťa vzdať.Túto jar sa mi okotila koza, a druhá koza, ktorá sa mala kotiť o 3 dni si silou mocou chcela cudzie kozľa prisvojiť, strkala ho pod svoje vemeno a jej vlastnú matku bila a nepustila k jej vlastnému kozľaťu.Ihneď som ju oddelila.Nasledujúce 3 dni ustavične vybľakovala za kozľaťom lebo ho cez ohradu videla.Po okotení ju to hneď prešlo a na druhý deň som ju umiestnila opäť do ohrady kde bola predtým, už si to cudzie kozľa nevšímala, hoci bolo tam.Venovalo sa len svojmu.

14.3.2019 13:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jak dlouho už ten zlodějíček krade? Pokud ho oddělíte, tak pečlivě hlídat vemeno matky čekatelky. Pozor na zánět.

14.3.2019 14:10
Terka_46

XXX.XXX.26.164

Náš tak dva dny..vemeno pravidelně kontroluju.. Navečer půjdou ovce od sebe, ať si matka na jehně zvykne. Snad ji to přejde.

19.3.2019 16:14
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Jak poznat budoucí rodičku, která je zralá na oddělení do porodního boxu? Je to nutné, pokud se ovce vysloveně nechovají nestandardně, je oddělovat? Co pak jejich stádový pud, samotinké budou určitě moc bečet ? Někdo tady psal, že zpočátku rodičky odděloval do samostatných boxů, ale pak zjistil, že když ovce porodí ve stádu, více se o jehňata bojí, více si jich hledí, a tak měl i menší úmrtnost. děkuji za rady. Jitka

26.3.2019 22:08
milu

XXX.XXX.70.130

Já odděluji až obahněnou ovci a do kotce, ze kterého vidí na ostatní ovce, jakoby byla stále ve stádu. Na ovcích, hlavně ve větším stádu se to špatně poznává, že už se chystají

Přidejte reakci

Přidat smajlík