Dobrý den,
máme 7-letou kozu, která každou zimu tráví ve stodole a krmíme ji senem + občas dostane nějaké zelené zbytky (zelí, nať z mrkve, atd.). Minulý rok se k nám přistěhovala tchýně a začala kozu rozmazlovat. Před týdnem jsme kozu vyvedli na pastvu, tak jak to děláme každý rok, ale zdá se nám pohublá a smutná. Zjistili jsme, že ji tchýně denně krmila pšeničným zrním. Máte s tím někdo zkušenosti? Krmíte kozy pšenicí? My jsme jí vždycky dávali dostatek sena, vody a líz a byla v pohodě. Mám pocit, že jsme něco zanedbali. Nabízí se mi hodit vinu na tchýni, ale zase si nejsem jistá, jestli by opravdu pšenice mohla uškodit. Budu moc vděčná za vaše zkušenosti. Díky!
Ja se divim,že vam koza prezila jen na sene a vodě...nase kozy krome dobreho lucniho sena,dostávají směs srotu,jecmen,trochu pšenice,kukuřice a granule pro kozy..krmnou řepu a Nutrimix,+vitaminovy liz.teplou vodu k piti...hubene nejsou😁...chudak vase koza,nedivim se,ze je hubena..tchýně za to určitě nemůže,chtela ji prilepsit...meli byste si neco přečíst,jak se kozy krmi..
Ančovičko,krom toho,že jste neporadila ani ň,umyla chovatelce zadek,jak špatně se starají o kozu,omluvila tchýni za pšenici a teď ještě je nakonec z pohublé a smutné kozy je žebřiňák? To si snad děláte legraci? Málo co mě nazvedne na netu ze židle,vám se to povedlo. Koza je skromné zvíře,pokud od něj nic nečekáte a stačí jí dostatek sena,voda,liz a odčervení.
strample
napsal(a):
Roklanko, děkuji za normální rekaci. Trus jsme již poslali na rozbor, takže brzy budeme vědět víc. Jak jsem již psala, kozu máme 7 let a je to první rok, kdy je takhle pohublá.
Vyřaďte tu pšenici,kupte tchýni oves,ať má čím rozmazlovat kozu a zkuste do kozy nalít pivo,nebo jedlou sodu (pol. lžíci rozpuštěnou ve vodě),pro lepší trávení.
Katka111

XXX.XXX.41.58
Pšenica je pre kozy kvôli lepku nevhodná. To už skôr pšeničné otruby...tie pridávame aj my..Jedni známi chovajú kozy výlučne za účelom spásania pozemku okolo domu, nikdy ich nedoja hoci majú dojné typy kôz, a ničím okrem pastvy, sena a líznej soli ich ani v zime nekŕmia, a vypadajú úplne zdravo ako dobre živené kozy, a to ešte zvládnu vychovať mladé (pripúšťajú tak, aby sa kotili už keď je paša), a kozľatá chovajú len do jeseni na mäso.Kozy sa im automaticky zasúšajú ako kozľatá prestávajú cicať. My zas kozy prikrmujeme okrem soli a minerálov takisto jadrom(mix) lebo kozy dojíme až do jeseni a následne kvôli podpore ich gravidity, a takisto celoročne aby malo ich telo dostatočné živiny. Všetko s rozumom a mierou, podľa obdobia a potreby kozy, prekrmovanie môže byť tiež kontraproduktívne..Každý prípad je zároveň individuálny..