SOS -nic neteče

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2019 14:02
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Včera večer okolo 19 začaly ovci koukat z rodidel blány, ještě jsme tam byla po 8 a nic. Ráno okolo 10, když jsem přijela, ležela ale přiběhla, koukala jí hlavička. Evidentně rodila celou noc a nešlo to, jehně vypadalo již mrtvé. Tak jsme ho tahali ven nešlo to, protože jsem myslela, že je mrtvé, tak jsem ho brali za hlavičku, nakonec muž přinesl lano, dali okolo krku, já si sedla za ovci zapřela se nohama a rukou tahala za lopatku a on tahal na lano, neskutečná dřina, nakonec se jehně vytáhlo. Měla jsem starost o ovci, jaké bylo moje překvapení, když začalo jehně dýchat a vrtět se, ovce ho nejprve ignorovala, pak si lehla, přistrčila jsem ho, začala ho lízat, ono pobekávat. Jenže je slabé, hledá i struk. I když ho dám k struku, a ono by ho cucalo, tak z něj nic neteče. Nevím, proč, jak udělat, aby mlezivo začalo téct, neteče ani z jednoho.
Prosím o radu, na internetu narychlo nemohu nic najít. Děkuji Jitka

30.4.2019 17:51
roklanka

XXX.XXX.45.165

Pokud jste do jehněte nic nenalila,asi jdu s křížkem po funuse. Nevím jak to chápat,vemeno je plné,měkké a ze struků nic neteče? Nebo nemá vemeno a nic neteče? Jestli je to první případ,je vemeno elastické,nebo jako šutr? Pokud je elastické,tak tam budou zátky a někdy to chce opravdu velkou sílu na vymáčknutí. Pokud je jak šutr,je tam zánět a je třeba použít náhražku. Předpokládám,že mlezivo nemáte,tak v nejhorším případě lze nahradit kravským mlékem se žloutkem.

30.4.2019 17:58
roklanka

XXX.XXX.45.165

Není mým zvykem kritizovat,ale vaše SOS si o to říká. Chovatel,který odejde od rodícího zvířete a nechá ho osudu na tak dlouho,by chovat neměl.Co by jste řekla,kdyby se k vám zachoval stejným způsobem porodník?

30.4.2019 18:38
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Zatím obě žijí, ale bojím se, že ztratím i ovci. Je prvorodička je vyčerpaná, rodila 13 hodin a kdybychom nezasáhli, neměla šanci. Takovou silou jsme to mládě rvali ven, sama se divím, že žije. Myslela jsme, že je mrtvé, a tak jsem na něj ohledy nebrala. Vemeno je měkké, nateklé, a jsou tam černé zátky v obou cecíkách , marně jsem se zkoušela masírovat, chtěl jsem přistavit včera narozené jehně jiné, ale ona na něj zaútočila. Lahví jsem do novorozence nalila lahví 40 pro miminka liská čerstvě narozená, staví se hledá, ale nadto upadá do letargie a má skelný pohled. Děkuji za radu, vyzkouším přídavek žloutku. Nevím, jak rozběhnout ten mlékovod.
Děkuji za rady
jsem se zkoušela
masírovat, lahví jsm edo něj nalila 40 pro miminka liská červs

30.4.2019 18:40
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

nevím, měla jsme za to, že právě moje přítomnost ji vyrušuje, a proto jsem odešla. začátek vypadl normálně. ano byla to moje chyba.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2019 21:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

já vám nevím, co vám mám napsat, aniž bych začala tím, že jste úplně .... a že jste to úplně ....

není to o tom stát u ovce a fandit, ale když z ní cokoliv kouká a jede tím pádem druhá doba porodní, tak se na tu ovci je potřeba přijít podívat dřív než za 12 hodin.

To za prvé.

Za druhé. Jehně jste tahali za hlavu, kde mělo nohy?

Pokud jste to rvali bez repozice, tak ano, o ovci klidně můžete přijít, protože je uvnitř na hadry.

Víc radši psát nebudu, rozčilila bych se.

30.4.2019 21:08
roklanka

XXX.XXX.45.165

masírováním nic neuvolníte,je třeba vymáčknout špunt,někdy to chce opravdu hodně sil. Špatně se to popisuje,uzamknout struk palcem a vší silou (mnohdy chlapskou vymáčknout. Možná by pomohlo struky namočit. Párkrát se mi to stalo a v zoufalství mě napadaly takový hovadiny jako je svěrák :-D.

1.5.2019 09:11
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Ano, máte pravdu. Jsou to moje první jehňata, načetla jsem k tomu, ale bylo to málo. Možná jsme byla ukolébána i porodem, který proběhl předchozí den. A … Nemám ovce u domu, ale 15 minut cesty, sleduji je kamerou, ale to je evidentně málo.
Jehněti koukala jen hlavička, oči mělo kalné a prázdné a jazyk svěšený, opravdu vypadlo jako mrtvé. Volala jsem veterináři, ale byl daleko, tak jen zavelel, že mám do ovce sáhnout a jehně vytáhnout. Koukala hlavička a rukou jsme nahmátla nejdál lopatku, za něj jsem taky zkoušela, ale marně, tahat, dál už jsme rukou nezajela, bylo to tam zaseklé v pánevních kostech, či co to tam v průchodu pánve je, místo bylo velmi úzké. Nohy jsem nenamáhala, byly někde uvnitř. Repozice, kdyby mi veterinář poradil, snažila bych se, nemám žádné zkušenosti a v tu stresovou chvíli mě to ani samotnou nenapadlo, navíc i jeho pokyn zněl vytáhnout. Chápu Vaše rozčílení, jsem z toho také velmi depresivní. Zvláště, když se jehně zmátořilo, začalo se stavět a hledat pití, ale nebylo schopno se napít, ze struků nic neteklo, navíc se ovce pořád točila k němu hlavou., k cecíku se dostalo jen když si lehla, ale ono nechtělo pít v leže, stavělo se a hledalo cecíky nahoře. Koupila jsme tedy mléko a napsala SOS zprávu. Něco se mi do něj podařila nalít. Zase jsme volala veterináři, poradil mi vemeno jemně masírovat, nepomohlo, a to jsem mu říkala, že tam má černé zátky. Jehně večer kolem 8 nakonec uhynulo. Jsme z toho nešťastná, protože pak mi i kamarád, od kterého jsem jehňata měla, dal tu radu s vytáhnutím špuntu na struku. Já to zkoušela, ale měla jsme strach, abych jí je nepoškodila, tak jsme si nedovolila vyvíjet nějakou sílu, a navíc jsem ani nevěděla, že toto je ta cesta.
Jenže stejně mě to dnes čeká a aby nedostala zánět vemene, budu muset špunt odstranit.
Ráda si vyslechnu další kritiku, co jsem měla udělat, aby to tak špatně neskončilo. Nerada bych, aby se to někdy opakovalo.
Jitka

1.5.2019 10:12
roklanka

XXX.XXX.46.131

Předpokládám podle niku,že máte suffolky,to nejsou dojné ovce a zpravidla se jen vemeno kontroluje a neoddojuje,takže bych vemeno jen kontrolovala a nechala ovci přirozeně zasušit. Ale já jsem kozař a ovce jsem mívala jen dojné,takže moje rada je čistě teoretická,jak bych postupovala já. Každý začátečník udělá chyby,což vás ovšem neomlouvá,že jste odešla od rodící ovce,to se prostě nedělá. Ale to už víte a jelikož jehně uhynulo si to budete (aspoň doufám) pamatovat navždy. Nejste ani první,ani poslední. Ne každý to přizná.Teď je třeba kontrolovat ovci,očuchávat očistky,aby po vašem zásahu nedostala zánět (předpokládám,že jste jí atb nepíchali) Pro příště se musíte vybavit lépe,jak vědomostma,které tu najdete v diskuzích ,dotazy (není hloupý dotaz,jen blb se nezeptá),tak i vším co by jste mohla potřebovat (prostředky na podporu trávení,odčervovadla,něco na průjem atd) Vždy je lepší být připraven na problémy,které se mohou vyskytnout,než pak hledat alternativu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík