Ovce nejí, nepije, při chůzi se motá. Poradíte něco?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2019 12:57
janapiglet

XXX.XXX.12.183

7 letá ovečka, včera dopo se pásla, na běžném místě, měla trochu ovesných vloček - jako vždy a seno, vodu. Odpo už neběhala s ostatními, stranila se a často stála nebo ležela. Dala jsem jí cca 20ml olej, jestli nemá trávicí problémy, jinak se nechtěla nechat chytit, utíkala, když mě viděla. Chodila jsem s ní, masírovala břicho. Ostatní 2 ovce i beran OK.

Dnes od rána je horší, už přede mnou neutíká, leží a kouká na mě, přivírá oči bolestí, ale nevrže zuby.
Dala jsem jí ráno zase 20 ml olej a vodu stříkačkou. Opět s ní sem tam chodím, masíruji, ale když jde sama, má co dělat, aby nepadla na její levý bok - pracně drží balanc.

Vet má dovču - poradil mobilem jar, dala jsem cca 30ml ředěný s vodou.
Stále s ní ob hodku chvili chodim, masíruji břicho, ale jak jí nechám, při pomalé chůzi do chlívku, motá se, drží balanc, furt ten levý bok.

Ted ve 13,00 jsem viděla - čůrá i z ni padaly pěkné bobky, korálky, normální. Takže bachor asi funguje.

Co to je? Mohla se otrávit něčím z trávy? Byla na běžném místě.
Máte nějakou radu co bych mohla ještě zkusit?
Vet má dovču, a tak mohu jen s tím, co mám doma, příp. v lidské lékarničce.

2.5.2019 13:54
janapiglet

XXX.XXX.12.183

Ještě doplňuji - ovce má už skoro rok, jeden dolní zub jakoby vyvrácený, trčí jí z pusy jako předkus, mazala jsem to citronem a davala ji vic vitam. C, dosud jedla a žila s tím v poho. Taky mě napadlo, zda to není něco od toho zubu....

2.5.2019 14:48
roklanka

XXX.XXX.46.124

Kdy jste odčervovala,jak vypadají oční víčka,jsou aspoň růžové? Je ovce březí? Na trávení není olej,ten se podává při pěnové tympanii,stejně tak v zoufalství i ten jar.Ovci šla pěna z huby? Vůbec nepíšete,jak jste přišla na trávící problém,v břiše bylo ticho? První pomoc je pivo,nebo prostředek na podporu trávení.

2.5.2019 15:12
janapiglet

XXX.XXX.12.183

Děkuji za odpověď.
Odčervujeme na podzim a pak v květnu, nikdy nebyl problém, máme jen 4 zvířata.
Od loňska je beran vykastrovaný, není tedy březí.
Pěna jí od pusy nešla. Jen nejedla a nepila a teď se motá. Olej a jar mi bylo poraděno....
Nikdy u mých ovcí nepoznám, zda je v břiše ticho nebo zvuk.
Když některá nejedla a nepila, dávala jsem ten olej a pomohl je uzdravit.
Když dnes sypala bobky, tak trávení už funguje, ne?
Zkusím asi tedy večer zajet ještě pro pivo.
Vet říkal, že je to možná je od toho vyviklaného zubu zánět a přešel jí prý asi na
Dávám jí teď stříkačkou aspoň vodu s glukopurem.
Půjdu se podívat na ta její víčka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2019 15:26

voda s glukopurem je super způsob, jak jí dorazit....

2.5.2019 15:30
roklanka

XXX.XXX.46.124

Nevěřím,že je to od vyviklaného zubu. Spíš tipuju na vlasovku a pokud přestala žrát,tak je to špatný a chce to okamžitej zásah.

2.5.2019 15:33
janapiglet

XXX.XXX.12.183

? dorazit ? vždyť to tu kdysi bylo jako rada když nejí a nepije a trávení funguje....a mě přišla i logická - voda + energie
Takže jen vodu proti dehydrataci a pokud to zvládne do zítra, vet jí píchne nějaké vitamíny, přijede při dovče.
Oční víčka má růžová, normální, teď jsem za ní zašla.
Zatím jí s vodítkem na chvilku pořád donutím chodit, ale sama se motá, i naráží do plotu, apod. a nejí a nepije a jde si do chlívku lehnout...

2.5.2019 15:48

janapiglet napsal(a):
? dorazit ? vždyť to tu kdysi bylo jako rada když nejí a nepije a trávení funguje....a mě přišla i logická - voda + energie
Takže jen vodu proti dehydrataci a pokud to zvládne do zítra, vet jí píchne nějaké vitamíny, přijede při dovče.
Oční víčka má růžová, normální, teď jsem za ní zašla.
Zatím jí s vodítkem na chvilku pořád donutím chodit, ale sama se motá, i naráží do plotu, apod. a nejí a nepije a jde si do chlívku lehnout...

Ne, u přežvýkavce s rozvinutým bachorem to není vůbec logická ani dobrá rada.

glukopur plus bachor = acidóza.

2.5.2019 15:56
janapiglet

XXX.XXX.12.183

...dobře.....ach jo .....tak co teď bodlinko, aby se dožila zítra odpo veta, pokud možno?
Jen vodu ve stříkačce? Jinak seno a vodu má u sebe, oddělila jsem jí do extra výběhu, kde je sama.

2.5.2019 18:04
janapiglet

XXX.XXX.12.183

Ted jsem s ni zase byla, mota se, ale curala i bobkovala normalne, rozchodila jsem ji na chvili. Sahla jsem ji na ten zub, co ji tak divne trci mirne z pusy a on se tam volne hybe, ale nejde vytahnout a hned sebou zacala cukat. Prot neji a nepije, nejde ji to..

Myslim, ze to bude cele od toho zubu, ma zanet uz asi i v tele, proto asi to motani, a ted je otazka, zda se to zitra po 2 dnech da jeste zachranit. Vet prijede ve 12.00. Drzte nam palce. Davam ji uz jen cistou vodu strikackou.

2.5.2019 18:53
roklanka

XXX.XXX.46.124

Nežere,protože jí není dobře,ovšem proč jí není dobře,to se můžeme jen dohadovat.Pokud má překyselený žaludek ,tak první pomoc je jedlá soda,daleko lepší je prostředek na podporu trávení (to by měl mít každý chovatel přežvýkavců). Kdysi jsem měla kozu s vyviklanou stoličkou a rozdrásanou tváří a přes to si rvala do huby seno,jen nemohla přežvykovat. Takže nevěřím,že by problém způsobil vyviklaný přední zub a o zánětu bych už vůbec neuvažovala. To,že se jí nelíbí,že jí se zubem pohybujete je naprosto logické,dělala by jste to samé.

2.5.2019 20:17
janapiglet

XXX.XXX.12.183

Dekuji Roklanku - no tak uvidime, jaky bude zitrek., snad to holka zvladne nez prijde vet...Dala jsem ji jeste napit, mela ted u zubu trosku krve. Utikala uz prede mnou, ale narazela do plotu, mota se hrozne.
Vet rikal po mobilu, ze pokud dostala zanet od zubu, tak pry to u ovce muze byt rychle smerem na mozek. Je to zahada, protoze jinak uz travi dobre.
Mivala jsem doma v lednici pro ovce na traveni Tympasol?, ale vzdy mi bez uzitku prosel, vloni jsem novy nekoupila...

2.5.2019 23:22
moonika

XXX.XXX.180.1

Vidí vôbec? Nemotá sa dokola? teplotu má akú?

3.5.2019 08:52
janapiglet

XXX.XXX.12.11

Vidí mooniko, jakmile vylezu z domu, tak uz se z dalky zveda schovat, ceka, ze ji budu davat vodu strikackou. Kdyz jsem ji neco podavala na dlani, natahla hlavu a cuchla.
Jsem stastna, ze dnes rano je aspon stejna jako vcera, drzi se a ja jsem presvedcena, ze je to ten predni zub. Mota se mozna od slabosti - od stredy poledne nic nejedla a je mala, a nebo i z toho zanetu od zubu.
Dokola se nemota, normalne i bezi, jak se me uz boji, tak rychle, ze mam co delat, abych ji chytla, ale narazi sem tam levym bokem do plotu, nebo upadne na levy bok.
Teplotu nema.
Ve 12.00 prijede vet, vytrhne zub a asi ATB a vitaminova injekce? Nevim, odhaduji.

Zajimalo by me, jak resite vy, co mate Ouessanstke ovce - viklajici se predni zub. Vytrhnete a date ATB? Jak s tim, aby se zub nezlomil?

3.5.2019 13:40
roklanka

XXX.XXX.46.124

Kdyby jste měla Rumin,Uniruminal,Prodigestan,tak je jedno,jestli prošla záruční lhůta,je to prášek a pokud ho dobře skladujete,je použitelný hodně dlouho. Pevně doufám,že váš vet rozumí malým přežvýkavcům a běžně je léčí. Když můj vet trhal koze stoličku,tak říkal,že koze dělá dentistu poprve,je mu něco přes 50 a věnuje se hospodářským zvířatům. Atb mohou ještě více ztížit ovečce trávení.Spíš jí nechte píchnout Hepagen na podporu trávení,než atb.

3.5.2019 15:32
janapiglet

XXX.XXX.12.26

Dekuji Roklanko - koupim domu nejaky ten prasek jak rikate, zuby budou vypadavat i ostatnim, at jsem tedy pripravena.
Vet tu byl, take je hlavne na hospodar. zvirata a psy, kocky, ale uz jsme tu myslim 2 chovatele s minioveckami. Vytrhnul ten zub pekne cely a pichnul ji nejake 3 injekce. Zaregistrovala jsem, ze jedna je proti bolesti, druha na podporu chuti k jidlu a 3. nevim. Nicmene ovecka je na tom bidne, nelepsi se, asi uz je pozde po 2 dnech bez jidla. Porad pri chuzi pada na levy bok a nema o nic k jidlu zajem. Kdyz ji ale rozbehnu, bezi i dost rychle.
Jinak bud stoji, nebo lezi s hlavou nahoru.
Davam dal strikackou vodu a asi me sepsujete, ale ze zoufalstvi ji sem tam davam strikackou od vcerejska i cerne pivo 10° Premium Stephans Brau, zda se, ze ji chutna vic nez jen voda. Jsem abstinent, vzala jsem tohle a svetle Krusovice.
Co jineho bych ji ted mohla jeste davat jako vyzivu ?

3.5.2019 15:42

rumin, uniruminal, prodigestan.

3.5.2019 15:46
roklanka

XXX.XXX.46.124

Pivo je dobrá volba,jen by to chtělo víc jak lžičku,aspoň dvoudecku,ideálně ještě víc. Dodá energiia pomůže s trávením.

3.5.2019 16:20
janapiglet

XXX.XXX.12.26

Dekuji Vam - Uz jsem objednala Prodigestan, ale to prijde tak v utery.
Na jednu akci do ni ted dostanu max. 40ml cerneho piva, neco utece ven, ale chutna ji. Pak si davame spolu cca 200m pochod. Pokusim se zvedat davky piva a davat aspon 5x denne.

4.5.2019 17:31
janapiglet

XXX.XXX.12.210

Snad to nezakriknu a uz to dobre dopadne, rano byla ovecka jeste spatna, dokonce si v noci v ohrade rozsekla dolni ret - krev, ale ted je 17,15, za dnesek jsem do ni zatim nalila cca 400ml cerneho piva 10°C a 50ml ciste vody, a sice se porad mota (taky uz asi to pivo), ale kdyz jsem ji dala dopo na voditko mezi dalsi dve holky, aby ji povzbudily k jidlu, snazila se uz ochutnat travu, ale nic.

Ale v cca 16,00 jsem ji dala trochu letosniho nasuseneho "sekackoveho" sena z nasi zahrady (bylo ulezene 9 tydnu) a ani jsem nedutala, jak v nem hledala a neco malo snedla - huraaa - po 4 dnech ! Moje mini jsou na kratke cca 3cm, sekackove seno zvykle a preferuji ho oproti klasickemu, kdyz maji na vyber. Ji se to ted lip nabira do pusy.

Rozhodne ji ulevil ten vytrhnuty zub, asi i ty 3 injekce, ale k chuti k jidlu hlavne - cerne pivo - je fakt zazrak

Dekuji Vam

7.5.2019 11:23
janapiglet

XXX.XXX.12.61

Tak se vratila ovecka po 4 dnech zdrava zpet do stada, chtela domu, do druhe ohrady. Byla tam 2 dni v pohode s dalsimi 2 oveckami a beranem, jedla, pila, uz i itravu jedla, a vcera pri plotu ji beran dal herdu do toho leveho boku, vecer jeste chodila, jedla, nebo si odpocivala - a dnes rano jsem ji nasla lezet na boku i s hlavou na zemi, ma vysokou horecku, rychle dycha, beduje, sem tam se snazi postavit zamrska nohama, ale nemuze zvednout telo, levy bok ji drzi u zeme. Kdyz ji zvednu, je to jak kdyz ma levou stranu tela ochrnutou.... Vet rekl, ze to uz je priroda, ze ji asi poskodil beran pater, tak ji davam jen pit a preju si, at se dlouho netrapi.

janadivoženka

7.5.2019 13:04
janadivoženka

XXX.XXX.76.164

Na co čekáte, pomožte jí, zkraťte jí trápení. Už si prožila dost.

7.5.2019 13:37
janapiglet

XXX.XXX.12.61

ono se to lehce rekne.....od rana premyslim, zda ji mam ukoncit nebo nechat jeste byt - co kdyby......ted uz lezi klidne, dycha normalne, nevrze zubama, vodou ze strikacky prestala horecka.....ale jde to ke konci, lezi na boku. Myslim, ze odejde v klidu. Zabijet ji nebudu.

7.5.2019 14:06
janapiglet

XXX.XXX.12.61

...muzete mi poradit jak se tedy prip. zabiji ovce, aby se netrapila dlouho? Nikdy jsem to nedelala, u nas zvirata nezabijime, jsou to cleni rodiny. A bez totalniho omraceni podriznout krk, to zvireti nedokazu udelat. Hergot - ze budu resit zabijeni me ani ve snu nenapadlo...

janadivoženka

7.5.2019 14:16
janadivoženka

XXX.XXX.76.164

Mno, pokud chováte ovce na úrovni např. psa, tak bych zavolala veta, aby provedl eutanazii. Nebo k němu ovci odvezla.
Já bych poprosila souseda myslivce, aby ovci porazil klasickým způsobem. Omráčit srážecí pistolí, podříznout. Sama bych se do toho také nepustila.

7.5.2019 14:26
roklanka

XXX.XXX.46.124

janapiglet napsal(a):
...muzete mi poradit jak se tedy prip. zabiji ovce, aby se netrapila dlouho? Nikdy jsem to nedelala, u nas zvirata nezabijime, jsou to cleni rodiny. A bez totalniho omraceni podriznout krk, to zvireti nedokazu udelat. Hergot - ze budu resit zabijeni me ani ve snu nenapadlo...

není někde kolem vás myslivec,nebo nějaký sedlák,který to umí,nebo má porážkovou pistoli? V začátcích se mi to stalo u kozy,vzala jsem největší kladivo a dala jsem do rány takovou sílu,že byla asi mrtvá,pak jsem jí podřízla. Byla to má oblíbená koza a první mnou zabitá. Pak jsem seděla s kozou v náručí a plakala. Ale jen ukončením trápení prokážete vztah k té ovečce. Může mít vnitřní krvácení a umírat dlouho.

7.5.2019 16:46
janapiglet

XXX.XXX.12.167

..uz jsem zacinala byt na mekko a vy jste me divozenko a roklanko spravne nakoply - diky . Odvezla jsem ji v 15,00 k vetovi, aby ji uspal jako psa. Branila se, kopala kolem sebe, ale uz se nezvedla a divne chrcela, ocicka ji divne litala sem tam. Dala jsem si ji do auta na zadni sedadla, abych ji jeste pri jizde hladila, aby nebyla sama v kufru.
Vet rikal, ze to je nejake vnitrni zraneni.

Dnes si posmutnim, zitra vykopu jamu a dam ji tam. Zustane s nama na zahrade.
Uz ma klid a beha si na ovcich oblackach.

Dekuju Vam - hezke volno vsem

7.5.2019 17:07
roklanka

XXX.XXX.46.124

udělala jste dobře,už jí nic nebolí

janadivoženka

7.5.2019 21:18
janadivoženka

XXX.XXX.76.164

Udělala jste pro ovečku to nejlepší, co jste mohla. Rozumím vám, je to vždycky moc těžké.

8.5.2019 14:40
janapiglet

XXX.XXX.12.61

Dekuji Roklanko a divozenko . Ovecka uz lezi v zemi na nasi zahrade, udelala jsem to tak, aby ji 2 ovecky a beran uz nevideli. A moje skoro 60 leta zada mi zitra pripomenou dnesni krumpacovani.

Přidejte reakci

Přidat smajlík