Mam ted uz jen ovecku a berana 6. lete a ovecku 5 letou. Chovatele na netu pisi ruzne. Nekdo 15-20 let, nekdo 12 let, myslela jsem, ze je budu mit aspon 12 let, kdyz se u nas maji tak super
Ale muj znamy, ktery je chovatelem dlouho, mi dnes rekl, ze v prumeru 7-8 let, coz me prekvapilo, ze to moje mikro stadecko to ma "za par". Pry to zacina vypadavanim zubu a zmenou barvy kozisku.
Kdo tu jste dlouholety chovatel majici ovecky, jak dlouho cca ziji? A beran podobne?
Kdyz jim ve stari vypadnou zuby - aspon ty predni, daji se nejakou nahradni stravou jeste chvili udrzet?
Me ted fungovalo sekackove, kratke, nase seno a ovesne vlocky...ale to nejde asi dlouho
Poradte prosim.....budu pak pripravena
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vypadnuté přední zuby zásadně nevadí, ovce ztratí schopnost spásat nakrátko posekané nebo spasené porosty, ale žere. Jakmile ale přijde o stoličky, tak nazdar.
Ale dvanáct, 14 let i víc je reálných. Ono jde o to, že chovatelé tak dlouho ovce v chovu nenechávají, produkce takového zvířete je nízká, ale u mazlíka je to fuk. Jedna věc je produkční délka života a druhá věc je reálná schopnost dožít se určitého věku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, jasný. Starý beran zapustí jednu ovci, pokud není chromý nebo nemocný nebo neplodný, ale nezvládne jich zapustit padesát. A bahnice porodí někdy jedno, někdy žádné mládě, ne dvojčata.