Velikost vybehu pro 2 - 4 kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2019 06:07
Vonhil

XXX.XXX.158.74

Radi bychom si poridili dve kozy na mleko. Idea je takova, ze budou mit volne pristupnou staj a oploceny vybeh se zpevnenym povrchem. Bohuzel nemame pastviny, vypasat budeme na uvaz v sadu, stromy jsou jeste male, tak je nemuzu pustit na volno. Jak velky by mel byt ten vybeh, kam budou mit pristup porad? Aby mely pohodu. A jeste se zeptam, zkousel nekdo kombinovany chov kraliku a koz? Videla jsem to na zahranicnich webech, vyhoda je, ze kralici spotrebuji, co kozam odpadne od huby. Kraliky chci urcite chovat volne, ne v klecich a tohle mi prijde jako zajimava kombinace. S tim, ze budou mit svoje misto, kam se kozy nedostanou.

8.6.2019 19:51
ančovička1

XXX.XXX.35.128

😁kozy se dostanou všude,jedine ,že byste měli pro ně vyzdene kotce,kam proleze jen kralik😁..ale zkusit to můžete..s krmenim kraliku tim,co upadne koze od huby to nevidim ideálně,kralik neni popelnice - počurane a poslapane seno v hnoji jim svědčit nebude..na tom je nevykrmite..ve volném prostranstvi zdivočí a chtela bych vidět chytání a manipulaci ,pri dnes nezbytném očkování..odchovy mladých mezi kozami si opravdu neumim predstavit..😁

8.6.2019 21:19
Vonhil

XXX.XXX.158.74

Tak odchyt kraliku bude jiste slozitejsi :D Ale kralikarny nechci, v tom mam jasno, takze s kozami nebo bez, ale kralici budou v kolonii. Nemyslela jsem pocurane seno, ale koza je dost hakliva na vsechno, jak se to dotkne zeme, tak uz to neji.. Premyslim mala dvirka, kterymi se protahne opravdu jen kralik. Chtela bych zkusit mit takto kraliky na vykrm, ne chovne samice.

8.6.2019 22:08
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..no jo,tak proč ne? Zkusit to můžete..když to budou vetsi kralici na vykrm..nasim kozam se motaji pod nohami slepice a pizmovky, sice sem tam některá prijde k úrazu,kdyz ji koza šlápne na nohu,ale jinak si neprekazi..ale maji vybeh 2000metrů😀

9.6.2019 23:19
roklanka

XXX.XXX.46.115

Mívala jsem u kozla v chlívku králíky a rostli jak z vody,nebyl jediný problém. Daleko věší problém vidím ve volném chovu králíku. Kamarád je takto choval a musel zakopat pletivo,protože mu utíkali,hrabali si nory a dost často mu utíkali. I odchyt byl tak náročný,že je pak střílel.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2019 16:42

Děda běžně odstavoval králíky ke kozám do chlíva.Měl bílé obry.Žraly s kozama seno trávu i zrní.Zabíjel je ve 3-4 měsících,vážili 3-3,5kg.Nechával si zadní nohy ,někdy hřbety a zbytkem krmil psy.Sama dávám ke kozám problémové jedince.Buď co se perou nebo pokud se nehrnou ke žrádlu a mohl by z toho být nějaký zažívací problém.
Mají pohyb a dietu seno,trávu.

11.6.2019 16:28
ladd

XXX.XXX.34.41

Dříve se králíci běžně v chlévech na volno chovali. Králíkárny jsou “modernÍ” výmysl.

11.6.2019 22:37

ladd napsal(a):
Dříve se králíci běžně v chlévech na volno chovali. Králíkárny jsou “modernÍ” výmysl.

No to také není až tak pravda.Děda měl v králíkárnách chovné jedince a samice s mladými do odstavu.Jen odstavené mladé dával ke kozám.Sama jsem měla několik let volný chov ve chlévě.3 samice a samce.Měli prostor kam se kozy nedostali, ta měli kotiště a dostávali jádro a jinak probíhali ke kozám na trávu a seno.

12.6.2019 15:06
ladd

XXX.XXX.34.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No to také není až tak pravda.Děda měl v králíkárnách chovné jedince a samice s mladými do odstavu.Jen odstavené mladé dával ke kozám.Sama jsem měla několik let volný chov ve chlévě.3 samice a samce.Měli prostor kam se kozy nedostali, ta měli kotiště a dostávali jádro a jinak probíhali ke kozám na trávu a seno.

Myslel jsem dříve, než co byli naši dědové a pradědové. Ale samozřejmě, někdo mohl mít v nějakém extra kotci králíky i ve středověku. Bývalo ale běžné, že králíci žili ve chlévech pod žlaby.

12.6.2019 15:30

ladd napsal(a):
Myslel jsem dříve, než co byli naši dědové a pradědové. Ale samozřejmě, někdo mohl mít v nějakém extra kotci králíky i ve středověku. Bývalo ale běžné, že králíci žili ve chlévech pod žlaby.

Děda sice nežil va středověku,narodil se 1897,ale v chovu zvířat byl hodně napřed.Už jen třeba to,že se vařilo psům,tak i v chovu králíků.Králíkárny měli dokonce i jesličky na seno a trávu.

16.6.2019 09:39
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Vonhil - králík je pro kombinovaný chov zrovna dost "blbé" zvíře. Píšete, že výběh bude oplocený - pak ale musí být oka tak malá, aby tím králík neproskočil, jinak za pár dní budou ve výběhu kozy bez králíků. Další věc je, že králík hrabe nory, což je "ideální" příležitost, aby si v nějaké takové díře koza zlomila nohu..
Pokud chcete koupit třeba dvouměsíční králíky na dokrmení a následnou porážku, tak bych jim spíš ohradila část toho kozího výběhu a nechala je zvlášť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík