Zdravím Vás. Máme skopečky na vypásání pozemku (neplánujeme je zabít). Potřebovali bychom je naučit na kýbl, aby se dali odchytit (veterinář, stříhání, paznehty a jiné úkony). Zatím dobře reagují jen na větev ovocného stromu, ale to není úplně vyhovující. Zkoušeli jsme suchý chléb, ale příliš nadšeni z něj nejsou. Ovoce, zelenina také bez úspěchu. Co byste doporučili? Nijak pravidelně je přikrmovat nechceme, mají trávu, seno, liz a občas trochu chleba.
Oves, ječmen nebo pšenici? Názory se různí a nejsme si jistí. Dostali by vždy jen malinko, jen jako pamlsek dá se říci.
Děkuji za reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vyprdněte se na nějaké lákaní, to nefunguje. i když máte ovce naučené na ten kyblík, šáhnete možná po té první, ty ostatní pak vidí, o co jde, a s kyblíkem jste víte kde.
na odchycení musíte mít boudu, kam jsou ovce zvyklé chodit a kde se dají zavřít, nebo aspoň menší ohradu, zase, kam jsou naučené chodit a zavřete je - s předstihem, ne když vidí cizí osobu - nebo naháněcí uličku.
Děkuji za reakci. Mají přístřešek, kam je v případě potřeby zavřeme a kde je po jednom odchytáváme. Jsou na něj zvyklí, ale nechodí tam nijak pravidelně, potřebujeme je tam nalákat a pak je zavřít. Mají tam jen podestýlku a liz, chtěli bychom jim tam dát nějaký žlab a v případě potřeby jim tam něco nasypat, aby tam vlezli a my je mohli zavřít...
Nám jdou ovce za suchým chlebem v pytlíku, jak si totož zvyknou na šustění chleba v něm, tak na to reagují když jsou daleko líp než na chleba v ruce. Taky jsou zvyklé na malý kýblík v kterém nosím šrot, který ale používám i přes zimu na přikrmování. Dáváme jim namýchaný půl na půl ječný šrot s ovsem v celku. Pšenice pro ovce vhodná rozhodně není.
Ja suchy chleb nalamu na kousky , posolim a dam do kybliku. Nejdrive ovce take nejevily zajem, zkusila jsem to nekolikrat a nyni se za chlebem mohou ubit. Ale jen obcas jako pamlsek, treba kdyz si je chteji pohladit deti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Soused má ovce v ohradě při autobusové zastávce. Ovce s bečením letí k plotu ( to jsou závody ), kdykoliv někdo vystoupí. :-))
Jarda.S

XXX.XXX.99.215
Zdravím vím že to jsem nepatří ale chci se zeptat mám 2 letého kozla a strašně smrdí poradí mi někdo proč ? A zda se s tím dá něco dělat ? Děkuji
Jarda.S
napsal(a):
Zdravím vím že to jsem nepatří ale chci se zeptat mám 2 letého kozla a strašně smrdí poradí mi někdo proč ? A zda se s tím dá něco dělat ? Děkuji
Kozel má dvě větší pachové žlázy umístěné mezi rohy a v týle, menší pak na šíji. A to je ještě umocněno tím, že si schválně močí na vousy a na nohy ...
To neosprchujete