Jak nejlepe seznamit spolu 2 berany, stary a mlady, Ouessanty?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2019 19:49
janapiglet

XXX.XXX.12.231

Mame doma 3 ovecky, manzelky 7. leteho berana. Mel kazdy rok deti, ale letos ne, dala jsem ho vloni vykastrovat. Dal si hlida holky a jako sexuje, i kdyz uz nema nic pod nozkami, je porad stejny "sef". Ted privezu noveho beranka, letosniho. Jak je spolu nejlepe seznamit, aby bylo souziti co nejbezpecnejsi pro noveho beranka a stary taky netrpel? Preci jen mezi nimi bude velky vahovy i toulcovy rozdil.
Shanela jsem noveho berana starsiho, ale marne.
Zatim me lide radi nechat je vsechny hned spolu, ale od zari do prosince pry dat vyklesteneho berana do jine ohrady, pry by se mlatili. No, pokud bude stary beran 4 mesice ve vedlejsi ohrade (maji spolecny jeden plot), tak ji asi proboura.

Mate pro me treba jeste nejakou radu z vasi praxe?

janadivoženka

8.7.2019 07:41
janadivoženka

XXX.XXX.76.164

Z mojí praxe: pokud chci měnit plemeníka, starého porazíme. Ale když má u vás manželky a děti , tak to asi nemám dobrý nápad.

8.7.2019 08:31
janapiglet

XXX.XXX.12.223

jojo, trefila jste to, u nas jsme prasteny :-)....u nas jsou na doziti, nejime je. Mam ale kontakt na strilejiciho reznika, kdyby starsi beran delal mladsimu problemy a nedalo se dal nic delat. Ale treba to pujde...Nedavno jsem videla v lese asi 6 jelenu, parozi jak hrom, lezeli spolu u sebe na trave v lese, vzdycky jsem myslela, ze jeleni se v houfu moc nemusi a na tohle jsme koukali jak blazni. Tak jsem zvedava, co ti nasi chlapi...jak to bude

ABZ

8.7.2019 11:11
ABZ

XXX.XXX.147.72

janapiglet napsal(a):
Mame doma 3 ovecky, manzelky 7. leteho berana. Mel kazdy rok deti, ale letos ne, dala jsem ho vloni vykastrovat. Dal si hlida holky a jako sexuje, i kdyz uz nema nic pod nozkami, je porad stejny "sef". Ted privezu noveho beranka, letosniho. Jak je spolu nejlepe seznamit, aby bylo souziti co nejbezpecnejsi pro noveho beranka a stary taky netrpel? Preci jen mezi nimi bude velky vahovy i toulcovy rozdil.
Shanela jsem noveho berana starsiho, ale marne.
Zatim me lide radi nechat je vsechny hned spolu, ale od zari do prosince pry dat vyklesteneho berana do jine ohrady, pry by se mlatili. No, pokud bude stary beran 4 mesice ve vedlejsi ohrade (maji spolecny jeden plot), tak ji asi proboura.

Mate pro me treba jeste nejakou radu z vasi praxe?

Dva berani jsou průšvih, šance na začlenění je myslím mizivá, i když je starší kastrovanej, píšete, že si ovce hlídá, takže s hladkým přijetím konkurenta nepočítejte. Je dost problém začlenit beránka z vlastního chovu, na kterého je beran zvyklí, natož cizince.

Jedině rozdělit stádo a doufat, že se k sobě nikdy nedostanou.
Kdysi jsme taky koupili mladýho berana a starýho mazla si chtěli nechat, jakmile se dostali k sobě, tak to mladej odsr... a starej byl tak vyřízenej, že skoro taky neměli jsme vůbec šanci do toho zasáhnout, mlátili se dokud jeden nepadnul.

8.7.2019 11:32
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Taky myslím, že to nepůjde, já bych to ani nezkoušel. Nejdřív starýho pryč.
Ti jeleni byli beta samci, alfa je se stádem laní a ti ostatní tvoří svojí skupinu a v době říje to budou zkoušet na alfu, jestli se jim náhodou nepovede ho přemoci a pak ještě spoustu dalších zájemců

8.7.2019 11:53
janapiglet

XXX.XXX.12.223

dekuji vam za odpovedi....hmmm, tak to nebudu riskovat, dam stareho berana do vedlejsiho vybehu na samotku, no, a jestli bude mlatit do plotu, ze chce k holkam, pak asi budu volat strelce a budu mit cerny svedomi....ABZ mate pravdu....i nase male beranky jsem prodavala po 3 mesicich, protoze uz to nektery na tatu zkousel ho provokovat naznakem trkani, a ten ho hned pekne prohnal.
Dekuji i Pavle za vysvetleni jelenu - budu ted kolem sebe delat chytrou

8.7.2019 12:01
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Viděl jsem to v nějakým dokumentu

27.8.2019 10:19
janapiglet

XXX.XXX.12.160

Jen pro info - berani jsou uz 2 mesice spolu. Na zacatku cervce jsme dovezli letosniho beranka. Stareho, 6 leteho, co byl vloni vyklesteny, jsem dala do extra vybehu, 1 plot maji spolecny, tak jsem udelala 13m (ufff) drevenou stenu asi 50cm od plotu, aby se nemohli utrkat.
Po 5 dnech pomaleho seznamovani pod mym dohledem, jsem je dala vsechny spolu, 2 berani a 3 ovce, zatim bez problemu.

Dalsi zlom bude az zacne rije - od zari.

Zalezi na povaze kazdeho berana. Nas stary si tvrde haji svou pozici sefa, kazdy se mu vyhne, kdyz jde na cerstve seno, pamlsek, atd. Maly to zkusil, i ohnout hlavu, vyzva na trk, cvakly toulce a uz maly zdrhal, stray ho hnal - uz si dava na stareho bacha.
Ale to se asi zmeni az okusi 1. sex Uz ted ma 2. misto ve stade po starem beranovi, ne nase 6 leta ovce.

Starej beran je smutny, kdyz je sam v jine ohrade, je zvykly na sve mistecko, trkaci pytel, tak jsem ted vymyslela a usila specialni mekky pasek na zadni nohy, testuji to uz 3 dny, zda by mohli byt furt spolu.
Kdyz se berani trkaji zblizka, nevadi, ale vadi, kdyz stary, velky, zacouva a rozbehne se proti mlademu vsi silou. Testuji pasek, ktery mu znemoznuje rychle behat, ale jinak muze lezet, chodit a behat pomalu, ani o nem nevi. Dnes jsem usila 2. prototyp, vylepseny a uvidim jak to bude dal.

Nekdo by stareho picnul a ja milovnik zvirat se takhle snazim ukecat prirodu

čap

28.8.2019 18:59
čap

XXX.XXX.151.228

No já myslím, že o přírodě nevíte vůbec nic. Nechci urážet ani vyvolávat šarvátky. Příroda má jiné principy, které Vy v ohradě bohužel nikdy nebudete mít.

2.9.2019 11:56
beranyduc

XXX.XXX.233.213

Nejprve je asi nutné napsat, že letošní beránek nemá podle plemenářského zákona u ovcí v říji co dělat. Připouštět se mají pouze registrovaní plemeníci, a tím se letošní beránek stát rozhodně nemohl, jelikož u nás se berani plemene OU klasifikují až ve věku minimálně jeden rok. Navíc musí být ze stáda v kontrole užitkovosti s alespoň pěti bahnicemi a musí být oklasifikován na nákupním trhu. Pokud sháníte staršího plemenného berana, není problém. Máme několik takových na prodej. Kvalitní, s POP a s možností dotací na krmné dny.

2.9.2019 12:37
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já jsem ráda za zpětnou vazbu. Osobně bych toho berana taky bacila a byly by klobásy, ale oceňuji, když někdo pravdivě informuje, jak se jeho problém vyvíjí.

23.9.2019 12:13
janapiglet

XXX.XXX.12.173

Uz jsem sem nechtela psat, ale diky Varaxi jsem si rekla, ze napisi naposledy. Je 23.9. a nase hobby ministadecko je v pohode. Berani jsou take v pohode. Stary si nechal postaveni c.1, mladsi je ted c.2, sebral pozici vudci ovci, ktera je ted c.3. Kluci se neperou, sem tam se jednou trknou a maji vyjasneno. Kdyz si chteji zatrkat, jdou na pytel slamy, ktery maji k tomuto ucelu poveseny.

A jen pozn. pro "Cap" - mozna, ze vy si myslite, ze o prirode vite hodne, ale ja, i kdyz se o floru faunu zajimam cely zivot, vim, ze nas priroda i zvirata dokazou leckdy prekvapit, a ne vzdy je vse podle vetsinovych poznatku.

23.9.2019 17:40
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Já si jen dovolím OT poznámku - k těm jelenům Příspěvek jste psala začátkem července, což je zcela normální, že byli jeleni v klidu. Oni totiž v době mimo říji utvářejí samčí tlupy, kde také sice existuje určitá hierarchie, ale není důvod se o něco rvát. Ten důvod nastane až koncem září, kdy začíná říje, pak hlavní jelen svou tlupu laní hlídá a brání před jinými jeleny a ti se mezi sebou umí rvát jak koně, pokud jsou jejich síly +- vyrovnané, výjimkou není ani to, že silnější jelen svého soka zabije nebo velmi vážně zraní. Pokud je jeden z nich vyloženě mladý a druhý výrazně starší a silnější, pak většinou k žádným bojům nedochází a mladý vyklízí pozice dobrovolně a hned.

Jinak samozřejmě přeji, ať se vašemu stádečku daří a žádné problémy ať nenastanou

23.9.2019 18:05
janapiglet

XXX.XXX.12.173

Dekuji xchipsy

24.9.2019 16:44
ladd

XXX.XXX.34.45

janapiglet napsal(a):
Uz jsem sem nechtela psat, ale diky Varaxi jsem si rekla, ze napisi naposledy. Je 23.9. a nase hobby ministadecko je v pohode. Berani jsou take v pohode. Stary si nechal postaveni c.1, mladsi je ted c.2, sebral pozici vudci ovci, ktera je ted c.3. Kluci se neperou, sem tam se jednou trknou a maji vyjasneno. Kdyz si chteji zatrkat, jdou na pytel slamy, ktery maji k tomuto ucelu poveseny.

A jen pozn. pro "Cap" - mozna, ze vy si myslite, ze o prirode vite hodne, ale ja, i kdyz se o floru faunu zajimam cely zivot, vim, ze nas priroda i zvirata dokazou leckdy prekvapit, a ne vzdy je vse podle vetsinovych poznatku.

To klidně občas napište, zvláště jak se mění chování beranů během říje. Případně, až se někdy časem dostane nový beran na pozici 1. Vzhledem k tomu, že starý beran je vykastrovaný, může být i v říji vše ok ať už bude na pozici 1 či 2. Možná ale prozatím mladšího beránka k ovcím nepustí (ten ale za jeho zády ovce obskočí). Pokud by mu časem od mladého hrozilo nebezpečí, tak oddělení od stáda v době říje není nic nepřirozeného (samci divokých druhů ovcí vytvářejí samčí skupiny také a k ovcím se v době říje přidávají jen ti nejsilnější).
Osobně to vidím tak, že dokud bude starší beran na pozici jedna, bude to ok, protože ani v době říje nebude příliš agresivní. Až se to otočí (nejspíše během příštího nebo přespříštího roku v době říje), bude možná starému beranovi ouvej (hormony jsou potvory). Hodně i záleží na velikosti pastviny.

4.10.2019 16:14
janapiglet

XXX.XXX.12.68

Dekuji ladd. Kazdy mesic navic, kdy muze nas stary beran spokojene zit se vsemi, ve svem domku, je fajn, padaji mu uz dolni zuby... Kdykoliv ho muzu dat do vedlejsiho vybehu, nebo dat picnout, kdyby se sam trapil.
Mame asi i stesti, mlady beran uz je c.2, ale neni trkavy, nevyvolava trkacky, ale respekt ma, kdyz je treba, trkne.
Dalsi zlom zacne, az se zacnou ovce prskat a oba kluci je budou chtit.
Pastvina je mala, kus zahrady cca 600+100m2 na 5 chlupacu, ale staci jim.
Uvidime...Je zajimave sledovat ty vztahy a chovani v malem stade, obecne se velmi podporuji, je to nekdy az zvlastni...a kdyz si spolecne hraji, behaji sem a tam a ruzne se honi, vykopavaji nozky, jak letosni 2, tak i 6 leti 3, je to hezke koukani ...

10.10.2019 09:27
Martík

XXX.XXX.176.1

Rozumím u nás to máme stejně je to bezva relax i radost

Přidejte reakci

Přidat smajlík