Ouessantske ovce - krmit něčím, aby vypadávaly 2. zuby později?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2019 15:17
janapiglet

XXX.XXX.12.84

Hledám na netu i v zahraničí a nemůžu najít. Všude píší, že Ouessantské ovce žijí 10-12 let, výjimečně i 15. Vy jste mi říkali, že tak do těch 10 let max., spíš 8.
Mým 3 je teď 6 let, jedna letos umřela, začalo to, že jí vypadávaly zuby, i když jí ho vet vždy vytáhl, ona nejedla, a už jsem jí nedokázala zachránit. Dnes mi začíná jíst méně druhá, taky se jí viklá nějaký zub a vadí jí to při jídlě. Počkám do zítra, kdyžtak jí ho vet vytáhne a uvidíme.

Moji mají trávu, neustále v ovčíně i seno, minerální liz, obden jim dávám malou misku mrkev c ovesnými vločkami, nebo jablko s ov. vločkami., 1x měsíčnš sypnu 1/2 lžč. Nutrimixu. Sem tam donesu různé větvě, milují planou třešeň, jívu.
- Mám jim dávat ještě něco, na zuby? Aby jim vypadávaly později?
Nebo je to normál, že od 6 let jdou postupně zuby ven?

- Když se jim viklají zuby, vytahujete jim je, nebo to necháte na nich jak si s tím poradí?

27.7.2019 13:22
lucyy

XXX.XXX.152.20

Moje nejstarší ovce přední zuby už nemá asi rok, možná i dýl (vypadávaly jí postupně a nijak jsme do toho nezasahovaly), zadní zuby nevím.. až to půjde, zkusím zjistit. Letos jí bylo 10 let, ale kupovala jsem jí jako čtyřletou, takže může být i starší, teoreticky i mladší, protože jsme věk podle zubů nekontrolovali, ale pochybuju, že by nám majitelka řekla víc, než kolik jí bylo.

Je trochu hubenější, ale jinak s tím nějaké závažnější problémy nemá (ze začátku jsme se také báli), akorát když se pase, tak trávu trhá obráceně než ostatní ovce (ne přes dolní čelist, kde nemá zuby, ale horní), jinak s tím i porodila a normálně kojí atd., nějaké extra zacházení oproti ostatním nemá, jen jí občas víc přilepšujeme, protože je hubená, ale vezme si s ostatními i něco tvrdého, třeba oves atd.

Tak se mi nezdá, že by vám umírali kvůli vypadávání zubů, ale víc záleží prý na zadních zubech, co jsem slyšela, tak bez předních si s tím nějak poradí, ale bez zadních už ne

27.7.2019 15:55
janapiglet

XXX.XXX.12.37

Děkuji Jsem rada, ze slysim, ze mate ovci 10 letou. A ze jim nedavate k jidlu nic extra navic. Ja mezitim patrala a take mi bylo receno, ze predni zuby vetsina zvlada sama, ale stolicky jsou konecna, ale pry i bez nich lze ovce-berany, chvili dal udrzet na specialnich ovcich granulich.
Dalsi 6. leta ovce si s vypadlym zubem poradila sama, stejne stary beran to take zvladl sam, zerou oba dal jak o zavod. Takze uz se vypadlych rezaku nebojim, u umrele ovecky to tedy byla vyjimka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík