Potřebuji poradit – tvaroh, jogurt

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2019 12:37
Tada

XXX.XXX.205.125

Dobrý den chtě bych se zeptat na dvě věci.
Jak děláte kozí tvaroh. Protože když jsme ho dáli tak měl strašnou pachut i když mléko je bez pachuti. A jak děláte kozí jogurt protože ten náš je strašně řídký. Děkuji za rady

12.7.2019 13:08
kosta

XXX.XXX.106.218

Jogurt z kozího mléka je řídký. Tvaroh je nejlepší z čerstvě podojeného mléka.

12.7.2019 19:31
Tada

XXX.XXX.205.125

To mi nevěříte nebo jak jste ten jogurt s tým tvarohem dělal.

12.7.2019 20:26
roklanka

XXX.XXX.45.30

tvaroh z kozího mléka se dělá pomocí syřidla a smetanovího zákysu,nebo sušené kultury. Jogurt je řidší,někdo přidává sušené kravské mléko,já ho nechám překapat přes perlan do hustoty,která mi vyhovuje

13.7.2019 07:07
kosta

XXX.XXX.100.90

Dělala jsem ho léta . Někdy byl tvaroh vynikající sladký a bez pachutí ,Záleží čím krmíte a na počasí .Pokaždé je jiný.Nejlépe je si koupit kultury a syřidlo.Já jsem
srážela i octem.Jogurt,že byl řídký mě nevadilo měla jsem to jako jogurtový nápoj
přidala jsem si do toho ovesné vločky a přisladila dle chuti .V létě vynikající a osvěžující. Tak jsem to dělala já.

13.7.2019 08:33
Tada

XXX.XXX.205.125

Roklanko můžete mi prosím podrobněji napsat jak ten tvaroh vyrábíte konkrétně nakolik ho zahríváte a kdy přidáváte jakou kultůru.

14.7.2019 21:48
simako

XXX.XXX.120.9

To je zaujímavé. Ja nemusím do mlieka dávať do mlieka nič. Pri izbovej teplote, mi mlieko v sklenenej fľaši krásne zakysne do dvoch dní. Potom ho zohrejem na teplotu okolo 40-45 stupňov, nechám odstáť asi hodinu, zlejem do plienky a je vybavené. Tvaroh ako vyšitý. Výborná konzistencia a bez zápachu.

15.7.2019 06:48
Tada

XXX.XXX.205.125

Tak to budu muset asi zkusit ještě jednou.

15.7.2019 09:15
Tada

XXX.XXX.205.125

A musím před výrobou tvarohu mléko pasterizovat.

15.7.2019 21:05
simako

XXX.XXX.120.9

Zdravím...
zabudol som poznamenať, že ja mlieko nepasterizujem. Dojím len dve kozy, ktoré denne kontrolujem na prítomnosť kliešťov.
Zistil som, že keď kozám denne natieram ráno pred vyháňaním na pašu rizikové miesta indulonou, tak sa ich kliešte nechytajú.
Rizikové miesta sú podľa mňa neosrstené plochy medzi prednými a zadnými nohami a vemeno. Kozy si rýchlo na natieranie zvyknú a potom samé dvíhajú pri natieraní nohy.
Toto sú moje skutočné skúsenosti, nad ktorými sa možno niekto pousmeje, ale to je v pohode. Ešte spomeniem, že na jar vždy plochy kde pasiem voľne kozy, vypaľujem. Môžem si to dovoliť, nakoľko mám dookola dobrých susedov a nikto ma nebonzne.
Kde niet žalobcu, nieto ani sudcu.
S pozdravom...

15.7.2019 22:34
roklanka

XXX.XXX.45.30

Já mléko pasteruju (nešetrnou pasterací 72 - 74st,ochladím na cca 28 ,zaočkuju mezofilní kulturou a hned dávám i syřidlo,nechám 24 hod,asi dvakrát zamíchám,pak scedím syrovátku a tvaroh dám do plachetky,okapává cca 12 hod.

16.7.2019 16:32
Tada

XXX.XXX.205.125

To já dojím jenom jednu kozu a příští rok snad už dvě. Jo a kolik mám tam dát toho sýřidla a mezofilní kultury do litru a můžu nahradit sýřidlo jablečným octem a pokud ano kolik toho octa tam mám dát. A kde mám sehnat tu mezofilní kultůru.

16.7.2019 19:13
kosta

XXX.XXX.96.116

Já jsem nakupovala kultury u Milcom a.s. Praha se zbožím mě poslali i návod na
zpracování.Najdete adresu a vše na internetu stáčí napsat MILCOM a.s Praha

17.7.2019 15:03
Tada

XXX.XXX.205.125

A kolik mám dát toho mezofilní kultury a octa na 5 litrů mléka?

17.7.2019 17:09
kosta

XXX.XXX.106.36

Jak jsem se dočetla ta mezofilní kultura je na výrobu sýra. Na tvaroh je smetanová kultura. Mezofilní se dává 1gram na 50litrů mléka. Jestli chcete srazit mléko
octem .Tak prostě zahřejte mléko na vyšší teplotu a pomalu přilévejte ocet až se mléko
srazí.

17.7.2019 20:58
roklanka

XXX.XXX.45.30

Na špičku nože,trošku.. Nebylo by lepší se kouknout na FB do skupiny výroba sýra a pročíst si soubory,kde je vše popsáno. Nebo si koupit Domácího mlékaře a prostudovat ho? Smetanová kultura od Milcomu se samozřejmě dá také použít na tvaroh,ale i na sýr. Je daleko lepší si něco nastudovat a pak zkoušet.

18.7.2019 08:02
kosta

XXX.XXX.102.61

Roklanka má ve všem pravdu napřed si prostudujte.Dnes je tolik informací na internetu.

18.7.2019 08:23
Tada

XXX.XXX.205.125

Tak vám všem děkuji za informace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík